Monday, 31 October 2011

Picasa...Sedia Payung Sebelum Hujan

Picasa

Beberapa hari lalu,
Rumah adik saya telah dipecah masuk.
Dalam kejadian tersebut dia telah kehilangan laptop.

Laptop..hilang boleh beli lagi.
Tapi gambar-gambar kenangan yang ada di dalamnya..
Itulah yang tiada ganti dan tak boleh dibeli!

Adanya kamera digital,
Gambar jarang-jarang di print.
Semuanya disimpan dalam laptop.

Jadi...amat perlu kita membuat back-up.
Buat salinan gambar korang ke cd, pendrive, external hard drive.
Atau boleh simpan di PICASA.

Picasa...juga untuk edit dan share gambar secara privacy.
Berminat? KLIK logo di atas.
Ianya percuma!

Selain Picasa..di mana lagi korang back-up gambar?
Kongsikan...


p/s: oh..gambar-gambar saya pun masih ada yang belum dibuat back-up!


17 comments:

  1. Ujie,
    Saya lebih suka simpan dlm external hard disk, sbb kapasiti muatannya yang besar...

    Saya print boleh dikatakan semua foto terutama apabila bercuti dengan kertas foto saiz A4. Banyak gambar yang boleh diprint bila di edit dgn picasa.

    Saya dah bersedia dari awal, so no problem...

    ReplyDelete
  2. Saya pun guna picasa...
    dari tahun 2006 lagi..memang banyak dah simpan gambar dalm tu..:)

    ReplyDelete
  3. sama,..suka letak pic kat laptop n hard disk..

    **gmbar sy tak bnyak gak...heheee so tak riso sngt^^

    ReplyDelete
  4. saya belum pernah lagi guna picaa. terima kasih atas info. setakat ni sy hanya save dlm cd jer gambar2

    ReplyDelete
  5. Aku track balik gambo nak pos dlm entri (blogger) macam da siap link ngan picasa je... Gambo ok le, aku nyer kes len sket :(

    ReplyDelete
  6. wanie tak gune picasa ni, macam x syiok pulak klu simpan gambar online..

    dulu dah penah hilang xtau la nape..cari folder gambar tak jumpe..huhu

    skang gambar wanie back up letak dalam external..

    ReplyDelete
  7. saya pernah hilang banyak gile gamba time sekolah dulu bila laptop rosak. rugi betul sebab tangguh2kan nak burn gamba tuu dalam cd. terus beli hard disc lepas tuu. ^^

    note to self : jangan buat keje bertangguh ^^

    ReplyDelete
  8. wanie:
    setakat ni akak guna..ok la.
    dgn picasa ni akak boleh share gambar dgn family lain secara private. nak bukak kat mana2 pun boleh..asal ada internet. kat external hard disk pun simpan jugak..tengok keperluan.

    ReplyDelete
  9. lily tak pernah simpan dalam picasa..biasanye simpan dalam thumbdrive jer..

    ReplyDelete
  10. belum pernah simpan kat picasa...
    thanx share,
    susah hati kan hilang laptop sm cam hlg tel...byk benda kita dlm tu

    ReplyDelete
  11. gambar ct banyak lg yang kena backup..hari itu da ilang sume gambar sbb format, xsmpat backup..huhuu..menyesal!

    nk bli external lah..tp xder duit lg :D

    ReplyDelete
  12. ctk:
    takde external hard disk..ct boleh guna cd dulu. kos paling rendah.

    ReplyDelete
  13. flickr pun leh simpan gambar gak..atau kalau rajin zip gmbar2 yang berkenaan dan simpan file sharing website mcm rapidshare,megaupload, dan lain2..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  14. betul tu kalau hilang terasa larat sangat2..

    ReplyDelete
  15. akak pun guna picasa ..tp x bnyk gambr.sebab tiap kali bergambar terus print simpn dalam album.dlm file tinggal gmbr2 x penting je..

    ReplyDelete
  16. sy pun simpan gmbr dlm picasa..semuanya disitu. :)

    ReplyDelete
  17. Salam ujie...,

    saya simpan gambar dlm CD atau external HD....so far OK lah...picasa tu baru jer nak belajar guna

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...