Sunday, 30 October 2011

Kaki Lipas


maaf jika gambar ni mengganggu selera anda!

Semalam...di pagi Sabtu nan indah,
Hari berlibur untuk saya dan suami.
Tapi...menjadi sedikit marah,
Bila hidangan pagi...disertakan secebis kaki!

Bukan di warung atau gerai,
Tapi di restoran makanan segera yang terkenal!

Syukur mata yang bercermin mata ini,
Mampu melihat cebisan kaki lipas tadi.
Teletak elok di pinggir bekas makanan,
Bersebelahan hidangan.

Dengan menahan rasa marah berbaur geli,
Saya tunjukkan kepada pelayan.
Minta ditukar hidangan baru dan bekas makanan baru,
Harap kesilapan jangan berulang!


Moral cerita:
Sila perhatikan hidangan yang korang pesan elok-elok, sebelum mula makan. Juga gunakan hak kita sebagai pelanggan untuk menukarnya! Tapi kalau mereka tipu konon-konon dah tukar? ah..itu urusan dia dengan Allah.


28 comments:

  1. dan lagi satu... itu adalah kali terakhir kita masuk makan dekat kedai tu... kan, betul tak?

    ReplyDelete
  2. yg ni dah takmo pegi lagi..hilang kepercayaan!.
    tapi sbb dia restoran francais..yg tmpt lain boleh pegi lagi la.

    ReplyDelete
  3. pernah.. Bukan kaki lipassss.. Tapi kat McD.. Anak2 lipas yg kecik2 tu.. X silap PJ.. Like 2 years back.. Dalam air yg coke tu kan siap ade cover.. Then luckily sy ni suka makan ais bukak lah cover tu sebab nak minum sekali ais.. Sekali.. Hamikkkkkk... Bagi kat kaunter... Dorang kate ' hmmmm nak tukar baru ke cik?..? Eh eh agak2 ler sah2 dari sumber yg sama.. Mungkin ais ke bekas ke.. Eeewwwwww.. Panjang nau komen..

    ReplyDelete
  4. tea:
    heh..tu lg melampau! rasanya dari bekas. pekerja ni plak isi tak tengok2, main letak je mknn/air.

    psst..mmg samalah, ni mc****** kat bangi.

    ReplyDelete
  5. ishhh..boleh plak..
    hmmm..kena lebih berhati2..sebelum makan kena perhatikan dulu..dah lah geli dgn lipas ni..

    ReplyDelete
  6. kadg2 ada anak lipas pn penah kena..susah nk mkn2 kt luar ni :)

    ReplyDelete
  7. Eee... gelinya.. memang potong stim la kalau cam ni..

    ReplyDelete
  8. tihara:
    kalau ikut geli..mmg takmo mkn luar. tp kdg2 dah mmg kat luar / bosan dok mkn mskn sndiri kann.

    ReplyDelete
  9. patutnye pekerja kena la tgk betul2..kebersihan tu penting ohh..KFC ke kak?hehe

    ReplyDelete
  10. salam ujie, LM dah like entri ni. sgt terkejut dgn peristiwa tu.huhu..hati2 bila nak mkn diluar.restoran pun blh ada kaki lipas, blm lagi warung2 kan?huhu.

    ReplyDelete
  11. nak muntah ni sis.heeeehee

    kalau sy,memang cabut terus dari situ.tak ingin nak jejak lagi..hehee

    ReplyDelete
  12. wanie:
    bkn kfc..mc d.

    LM:
    mmg terkejut, ingatkan restoran camtu ada S.O.P. yg bagus.

    woofer storm:
    dulu akak camtu, mesti marah2 & terus keluar. sejak dah 30-an ni cool sikit.

    ReplyDelete
  13. ish2 ~ ptt nye kedai2 mkn nie kne jge betol2 kebersihan kdai dieorg..

    ReplyDelete
  14. erkkk...kalo da termakan tu, habislah...huhuhu...

    ReplyDelete
  15. sunah sakura:
    kalau dah termakan..mau saya kembang tekak muntah. lps2 tu mesti fobia nak mkn mknn tu.

    ReplyDelete
  16. Susah nak jumpa restoran makanan segera yang jadi macam ni. Apa-apa pun memang kena hati-hati bila kait dengan makanan. Bukan saja bila makan kat luar, tapi kalau memasak pun kena hati-hati jugak. Yang rambut panjang tu lagi kena jaga-jaga. Heheh.

    ReplyDelete
  17. baru hari ini ct thu kak ujie da kwen..hihi


    *lau ct, memang xkan mintak tukar da..trus blah...yekkk..huhu

    ReplyDelete
  18. erkkk...
    hilang selera..
    heheh..
    dasatnyer...

    ReplyDelete
  19. ctk:
    selalu gak akak selit2kan citer peribadi dlm entri.

    nak terus blah..sian plak kat suami dah ngadap mknn dia. ni sbb nampak kaki lipas je..akak boleh bertahan lg. kalo lipas..confirm mintak refund & blah.

    ReplyDelete
  20. ada satu francais,,siap ada kaki katak lagi,,heheheh,,mana datang tak tau,,,tak boleh bgitau francais apa,,,

    ReplyDelete
  21. yen:
    eii..lg melampau!! yen yg kena ke? bagila klu.
    tapi apapun mmg kena sntiasa hati2.

    ReplyDelete
  22. aduhai...
    mujur terperasan..kan???
    kalau tak makan la lauk kaki lipas..

    ReplyDelete
  23. alamak..fast food restoran ker???ape namanya??hehehe..isk..isk..ini laa jadinya kalau pekerja sambil lewa dalam menyediakan makanan..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  24. halamak kak, nak terweek!! jg bila sama2 pernah merasai kejadian yg sama..tapi mama lak dapat kepala lipas dlm pinggan mee kuah..aduyai !

    salam kenal2 dari mamadiana, singgah2 la ok.

    ReplyDelete
  25. uish mcm mano dorang leh bagi kat customer makanan tu...check la elok2 kan...hmm..

    ReplyDelete
  26. azlan:
    jwpnnya ada dlm komen di atas..mc!

    mamadiana:
    susah nak nampak tu..dlm kuah.

    papa mifz:
    tu pasal tak puas hati..kerja tak sungguh2.

    ReplyDelete
  27. haha tu penambah rasa tu...walaupon tak rasa ape2 bila memakannya. Pulangkan balik wang aku ...grrrr!!!.

    ReplyDelete
  28. hahaha...tajam penglihatan akak kn...lau ct ngadap makanan chek semut dulu..hihi...

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...