Thursday, 20 September 2018

Merentas Sempadan Thailand Melalui BETONG

10.09.2018 | Isnin
...sambungan catatan sebelum ini...

Setelah melepasi pintu gerbang masuk ke Thailand, kita kena terus cari parking. Sebab semua orang kena keluar untuk cop pasport. Masa kami tiba sini dah pukul 10 pagi (waktu Malaysia), orang dah mula ramai.

Kita masuk bangunan ni - Betong Boundary Post. Bawa PASPORT dan GERAN KENDERAAN (jika salinan geran, perlu sahkan terlebih dahulu di Balai Polis/JPJ). Masa kami sampai pukul 10 pagi, tak seramai ini. Ni gambar pukul 11pagi, kami dah siap cop pasport.

Ikut prosedur, kita cuma perlu ambil dan isi BORANG TM6 kemudian terus beratur di pintu tertulis 'Passport Control' untuk urusan cop pasport. Juga ambil dan isi BORANG TM2 & TM3 bagi yang membawa kenderaan, untuk urusan kastam selepas ini. Mudah je kan! Jadi apa yang dibuat ramai-ramai kat sebelah luar tu pulak? Hmm...


Setiap Masalah Adalah Bisnes
Bisnes sedang berjalan di sebelah luar. Masalah? Tiada sebarang borang disediakan! Kosong je kat tempat borang. Masalah yang sengaja diwujudkan mungkin? Saya bertanya kepada seorang pengunjung yang sedang beratur untuk cop pasport, dia menunjuk ke arah luar. 

Ada dua barisan, satu untuk borang TM6 dan satu lagi untuk borang TM2 & TM3. Borang akan siap di isi dengan bayaran tertentu. Disebabkan kami nak isi sendiri, suami terus ke depan minta borang. Tapi tak dapat, staf tersebut suruh berbaris jugak! 😠

Borang TM6 saya yang siap diisikan (secara paksa), bayaran RM2/borang dikenakan. 

Masa beratur ni nampaklah yang staf tu suka hati je nak bagi atau tidak borang. Yang bernasib baik, dia bagi je borang. Yang lain-lain, macam kami jugaklah kena paksa beratur dan bayar. Oh ya, keratan bahagian 'Departure Card' nanti akan dikembalikan kepada kita. Sila simpan dan serah semula masa keluar Thai.

Mujur untuk borang TM2 & TM3 (dua set) ni kami dapat untuk diisi sendiri. Tak pasti berapa bayaran dikenakan jika mereka yang isikan. Jimat kat situ. Tapi ada yang menyakitkan hati pasal borang ni, terutamanya bagi yang terpaksa membayar. Nanti saya cerita...


Rasuah atau Sedekah?
Dah ada borang TM6 yang lengkap diisi, barulah kita beratur kat bahagian dalam untuk urusan cop pasport. 

Selepas pasport saya di cop (tapi belum diserah kepada saya), pegawai terbabit menunjukkan jari ✌ dan sebut RM2. Saya hulur RM2, dia letak pasport atas kaunter. Tiada resit, ini bermakna ia bukan transaksi sah. Atas kekangan masa (masuk Thai cuma sampai petang), tak rajin saya nak bersoal jawab dengan pegawai tu. Sebelum ni baca pengalaman orang lain, harini saya alaminya sendiri.

Nak kata rasuah pun bukan, sebab dia dah buat kerja (cop pasport). Dah kira macam kita bagi sedekah pulak, dia mintak dan kita bagi. Sedekah tak ikhlas, terpaksa bagi sebab risau dia 'susahkan' kita. πŸ˜₯

Selesai urusan pasport, naik kereta dan bergerak ke bangunan Betong Customs House untuk urusan Custom Declaration. Boleh parking kat sini (sebelum lalu Customs House tu), atau parking depan lagi (ruangan terhad). Pemilik kenderaan perlu turun dan bawa dokumen (BORANG TM2 & TM3, GERAN KENDERAAN & PASPORT) ke kaunter kastam.  

Masa kat sinilah akan terasa rugi bagi yang dah bayar upah isi borang TM2 & TM3 tadi. Sebab pegawai kastam tu langsung tak ambil borang tersebut, malah tak tengok pun 😐. Penat je kita isi dua set tadi tau, buang masa! Dia cuma ambil geran kenderaan untuk isi dalam sistem.

Kemudian kita akan diberi borang yang siap print begini - CUSTOM DECLARATION FORM. Simpan elok-elok dan mesti diserahkan kembali masa balik bagi mengelakkan denda. (Dah kenapa pulak tarikh tu dia letak 10/09/2561?)

Sekali lagi mintak duit...kali ni RM3. Tanpa resit. Nak kata harga borang, tak tertulis pun kat borang. Ada jugak seorang yang bertanya, tapi pegawai kastam tu tak jawab pun. huh..

Total amaun kami kena bayar : RM11

--------------------------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah selesai semua urusan dalam tempoh sekitar 1jam 15minit. Tak susah sebenarnya, cuma sedikit leceh. Inilah pengalaman saya di pintu masuk Betong, Thai. Berbeza masa masuk ke Brunei dari Sungai Tujuh, Miri yang lancar dan rasa mudah. Begitulah..lain negara, lain cara.

Sebenarnya semasa berurusan di imigresen Thai, ada yang mengajak kami untuk 'mempercepatkan urusan'. Tapi ada bayaran lainlah. Tak payah beratur, semuanya akan siap! Yang mengajak ni orang Malaysia yang dah biasa masuk Thai. Dia kenal orang yang boleh berurusan. Dia sendiri menggunakan 'khidmat' tersebut sebab bawa ahli keluarga yang agak ramai. Kami menolak dengan baik. 

...okey, kita teruskan perjalanan!...

Tuesday, 18 September 2018

Jom Ke BETONG, Thailand!

10.09.2018 | Isnin
Dulu saya pernah ke Betong, Sarawak, kini saya nak ke BETONG, THAILAND pulak. Inilah tujuan kedatangan saya ke Pengkalan Hulu (selain memang nak melihat-lihat daerah Hulu Perak).

Sebelum memulakan perjalanan ke Betong, kita sarapan dulu ya! Cuma berjalan kaki ke seberang jalan dari hotel. 
Keadaan cuaca yang agak sejuk (sedikit mendung & gerimis) dan suasana bandar Pengkalan Hulu yang tenang, memang rasa santai menikmati hidangan pagi ni. Hidangan begini cuma berharga RM5.50. Semuanya sedap! Alhamdulillah.


Ke Pintu Sempadan Malaysia-Thailand di Bukit Berapit, Pengkalan Hulu, Perak

Perjalanan dari hotel ke Kompleks Imigresen Bukit Berapit cuma mengambil masa tak sampai 10 minit. Ada laluan motor, kereta dan bas. Tak perlu turun kereta, pandu lalu dan hulur je pasport kita.

Kemudian kita akan jumpa bangunan Kompleks Bebas Cukai di sebelah kiri jalan. Sesuai untuk yang suka shopping (ada coklat, pinggan mangkuk Corelle dan lain-lain). Kalau yang takde pasport pun boleh ke sini sebab masih dalam kawasan Malaysia, cuma hulur kad pengenalan masa lalu kat imigresen tadi. Ni gambar waktu pagi, belum bukak. 

Sebelah kanan jalan, kita akan nampak binaan ini - Memorial Tragedi Kroh/Betong
Tragedi Kroh/Betong 17 Jun 1968, di mana 16 Pahlawan anggota Pasukan Polis Hutan PDRM gugur demi mempertahankan kedaulatan negara daripada pengganas komunis.

Selepas melalui pemeriksaan polis (tunjuk geran kenderaan dan lesen memandu sebab kami bawa kereta ke Thailand) di pintu gerbang keluar Malaysia, kita akan jumpa batu tanda Malaya Thailand Border di sebelah kiri. Betul-betul hampir ke pintu gerbang masuk Thailand.

Welcome to Thailand! Inilah pintu gerbang Thailand. Berdebar jugak rasa, sebab ini kali pertama kami memandu di Thailand (lebih tepat, suami memandu dan saya duduk sebelah je..heheh). Berdua saja pulak tu. Ini juga kunjungan pertama saya ke Thailand menggunakan pasport. Sebelum ini saya cuma pernah masuk Wang Prachan, Satun dengan kemudahan pergerakan bebas tanpa dokumen perjalanan (kemudahan ini telah ditamatkan pada 1 April 2015).


...bersambung...

Thursday, 13 September 2018

Dari Pajam ke Pengkalan Hulu

09.09.2018 | Ahad
Bersempena cuti panjang (sempena Hari Keputeraan YDP Agong dan Awal Muharram), saya dan suami memulakan perjalanan ke Pengkalan Hulu. Sebuah tempat yang tak pernah kami jejak.

Kalau tengok Google Maps perjalanan akan mengambil masa kira-kira 5 jam dari rumah kami di Pajam, Negeri Sembilan. Kami keluar rumah sekitar pukul 7.10 pagi, kena awal sebab ni cuti panjang mesti banyak kenderaan kat jalan. 

Selepas menyinggah ke Bangi sebab hantar barang ke rumah seseorang, barulah perjalanan sebenar bermula! Alhamdulillah...perjalanan agak lancar walaupun ada ketikanya kenderaan bergerak perlahan. Berhenti di hentian rehat pun agak sesak, tapi masih ok. Siap shopping macam-macam jajan di Mydin RTC Gopeng sebagai bekalan perjalanan. 

Sekitar pukul 12.45 tengahari, kami keluar di tol Kuala Kangsar. Masa ni cuaca mendung dan ada tempat yang kami lalui sedang hujan. Perjalanan melalui lebuhraya tamat di sini. Perjalanan seterusnya akan melalui Lenggong - Gerik - untuk tiba di Pengkalan Hulu. 

Suami bawa kereta santai-santai je, sebab saya suka melihat-lihat pemandangan kanan kiri jalan. Tak pernah sampai dan bukan senang nak sampai, haruslah menghadam pemandangan yang ada. Sambil-sambil membaca tempat-tempat menarik yang ada di sepanjang jalan. Banyak tau!

Tiba di Lenggong, kami ke Galeri Arkeologi Lembah Lenggong, Jabatan Warisan Negara. Lokasi agak tersorok dari jalan besar, tapi tidaklah terlalu jauh ke dalam. Sedihnya bila sampai, ada notis kecil di gate memberitahu galeri ditutup untuk tujuan naik taraf, tapi tak tulis sampai bila. 😭 Takde rezeki nak berjumpa dengan Perak Man lah nampaknya! Perjalanan diteruskan...


PENGKALAN HULU (KROH / KEROH)

Alhamdulillah...akhirnya selamat tiba di bandar Pengkalan Hulu kira-kira 3 petang. Masih dalam hujan renyai. Bandar ini kelihatan tenang, bebas kesesakan dan jauh dari kesibukan. 

[INFO] Pengkalan Hulu, pernah dikenali sebagai Kroh atau Keroh, merupakan bandar yang terletak di daerah Hulu Perak, utara Negeri Perak. Ia terletak di sempadan antarabangsa antara Malaysia dan Thailand dan sempadan negeri antara Perak dan Kedah. Pengkalan Hulu dengan keluasan hampir 40km persegi dengan kepadatan penduduk hampir 30,000 orang juga sebagai perantara di antara negeri-negeri di sebelah utara ke bahagaian selatan tengah Semenanjung Malaysia dan juga Pantai Timur Semenanjung dan juga pintu masuk antarabangsa berhampiran Negara Thailand. Bandar berhampiran di negara Thai ialah Betong di Wilayah Yala.


Kami menginap di sini - PENGKALAN HULU CITY HOTEL. Hasil carian di internet, ramai yang bagi review baik untuk hotel ni. Lokasinya juga sangat memudahkan kita cari makanan, berhadapan dengan medan selera dan dekat dengan pasaraya. Juga KFC dan pasar malam mini (Isnin malam Selasa). Semuanya hanya dengan berjalan kaki. 

Kami datang tanpa tempahan awal, pilihan bilik jadi terhad. Walaupun cuma berdua, ambil jugalah bilik Standard Family untuk tiga orang ni. Harga cuma RM100 (kadar hujung minggu/cuti umum). Bilik bersih dan selesa, memang puashati. πŸ‘

Bilik air pun bersih. Jarang-jarang tau dapat hotel bajet yang saya puashati keadaan bilik air, samada kebersihan atau kemudahan yang disediakan. Yang ni memang selesa nak guna. Semoga hotel ni terus maju dan dapat kekalkan begini. 

Suasana malam di Pengkalan Hulu...tenang dan aman. Masa ni kami jalan kaki cari kedai makan guna Google Maps. Saja pilih jalan kaki untuk lebih mudah melihat-lihat sekeliling. Oh ya, satu-satunya bunyi yang 'menghidupkan' bandar ini...datang dari rumah burung walet! πŸ˜„

-----------------------------------------------------------------------------------

Malam ni tidur awal, perjalanan sekitar 8 jam siang tadi membuat badan rasa letih. Mungkin juga faktor usia yang meningkat. 😫 Esok...ke destinasi sebenar tujuan kedatangan kami di sini.

...bersambung...

Thursday, 3 May 2018

Menimba Ilmu di Kelas eUsahawan

Ahad 29/4/2018

Alhamdulillah...hari Ahad lepas saya bersama jiran berpeluang hadir ke kelas eUSAHAWAN anjuran MDEC (Malaysia Digital Economy Corporation) di Tech Mahindra, Cyberjaya. Kelas ini diberi secara PERCUMA! Ya, cuma perlu daftar dan hadirkan diri. Kelas sehari (9 pagi - 6 petang) percuma, makan tengahari juga disediakan percuma! 


Ini yang saya belajar, semuanya tentang ilmu perniagaan online.
Banyak yang saya belajar, rasa sangat-sangat bersyukur dapat join kelas begini secara percuma! Saya pernah ke kelas berbayar, tapi yang ni lebih berbaloi sebab lebih banyak perkara baru saya belajar.


(gambar dari h/p cikgu)
Kelas yang selesa! Wifi pun laju. 
Kita cuma perlu bawa smartphone, laptop dan wire extension (plug point terhad).
Bawa juga botol air sendiri dan roti/coklat (untuk yang cepat lapar macam saya, petang tu dah kelaparan πŸ˜“)


Itulah cikgu kami - Master Trainer Azriel.
Sesi pembelajaran yang seronok dan interaktif! Apa yang kita belajar, terus kena buat di smartphone dan laptop. Lebih mudah faham dan kita jadi sangat fokus. Memang tak sempat nak rasa bosan atau mengantuk! 


(gambar dari h/p cikgu)
Dipaksa selfie πŸ˜„. Lepas tu terus kena upload di Instagram.
Okey....ni sebenarnya tengah belajar mengenai 'hashtag' di Instagram.


(gambar dari h/p cikgu)
KAMI! Dari pelbagai peringkat umur, jantina dan bangsa. 
Baik dan saling membantu masa belajar. Maklumlah...benda digital, kadang kita klik tak keluar macam cikgu suruh. Kawan kanan kiri lah yang membantu. Semoga masing-masing dapat manfaat dari kelas ni, Insya Allah.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Untuk korang yang nak berbisnes secara online, atau sedang berbisnes online (tak kisahlah walaupun jadi dropship) sangatlah digalakkan join kelas ni. Rugi tak rebut peluang belajar secara percuma yang diberikan oleh kerajaan. 

Untuk mengetahui bila kelas akan diadakan oleh Master Trainer Azriel, boleh la ke Fb beliau di SINI. Sebenarnya ada ramai trainer, trainer Azriel ni salah seorang daripada trainer yang dilantik oleh MDEC.

Wednesday, 21 February 2018

Dari Bukit Batu Putih ke Monkey Bay

Aktiviti hari Ahad lalu, ke Hutan Rekreasi Tanjung Tuan lagi...
Tanjung Tuan ni berstatus hutan simpan, hutan yang dipelihara. Sebab tu saya suka ke sini, sebab nak menikmati hutan tapi dalam keadaan yang lebih selamat. Nak mendaki gunung, rasa macam tak mampu pulak. Dah terlalu lama tinggalkan aktiviti mendaki gunung. Dan paling penting, lokasi ini tak jauh dari rumah.

1. Inilah perkara yang membahagiakan saya, berjalan di tengah hutan. Memerhati keunikan setiap pokok - daun, dahan, batang dan akar semuanya menarik bagi saya. SubhanAllah!

Kali ni kami ke Bukit Batu Putih, untuk kali kedua. Trek di sini agak mudah dilalui dan jelas, tak bimbang nak berjalan walaupun cuma berdua dengan suami. Sesekali berselisih dengan pengunjung lain, saling bertukar senyuman atau ucapan salam. 

2. Alhamdulillah! Tak sampai 30 minit perjalanan dari pintu masuk Hutan Rekreasi, kami tiba di puncak bukit. Kali ini, saya berani berdiri sebab kawasan batu ni agak lapang dan mendatar. Tak seperti masa pergi pertama kali, terpaksa ke kawasan batu yang curam sebab ramai pengunjung lain di kawasan ni. 

3. Bunga yang banyak di kawasan ni. Cantik!

4. Perkara yang menyakitkan mata saya - melihat botol air di buang merata dan contengan di batu. Kawasan puncak ni tak luas pun, dan semuanya memang batu-batu je. Banyak jugak batu-batu yang diconteng. Zaman dah moden, nak abadikan kenangan bukan dengan tulis atas batu, tapi ambil gambar jelah. Lain la zaman batu, takde alat lain terpaksa tulis kat batu. Zaman sekarang ni, tulis nama kat batu - batu nisan je kot!


Ke Monkey Bay

Masa turun dari puncak bukit ni, baru ternampak ada laluan lain (sebelah kanan, sebelum naik puncak bukit). Bukan laluan masa kami datang tadi. Berbual dengan kumpulan pengunjung lain, katanya tu laluan melalui pantai (yang dipanggil Monkey Bay). Disebabkan ada geng, kami pun cuba guna laluan tersebut. 

Rupa-rupanya laluannya lebih mencabar berbanding trek biasa masa kami datang tadi. Laluan curam, banyak bergantung kepada bantuan tali yang telah disediakan. Beberapa kali jugak nak tergelincir. Memang tak sempat lah nak memerhati alam dan mengambil gambar. πŸ˜…

5. Segala kepenatan hilang sebaik je nampak pemandangan ni di hadapan mata! Pantai yang cantik. Kami berhenti seketika untuk menikmati keindahan di sini dan mengambil gambar. 😍

6. Nampak batu berwarna putih tu? Itulah puncak Bukit Batu Putih tadi. Jika tadi saya berada di atas sana dan nampak pantai ni dari atas. Sekarang saya berada di pantai tersebut. Seronok rasanya!

7. Salah satu lokasi yang seronok untuk melepak dan cantik untuk ambil gambar. Terima kasih pada siapa yang dah buat buaian ni, memang memberi nilai tambah untuk pantai ni.

Selesai di sini, perjalanan perlu diteruskan. Kami masih bersama kumpulan pengunjung tadi, rasa lebih selamat meredah laluan buat pertama kali jika ramai-ramai. Untuk meneruskan perjalanan, ikut laluan yang ada sebelum pokok besar di atas. Seperti laluan ke pantai yang curam untuk menurun tadi, laluan seterusnya juga tak mudah. Memang betul-betul mengerah fizikal dan mental saya. Mencungap! πŸ˜…

Alhamdulillah akhirnya selamat sampai di jalan utama (bertar). Terus menuju pondok rehat berhampiran, terduduk kepenatan di situ. Sempat berbual dengan seorang kakak yang bersama kami sejak dari puncak Bukit Batu Putih tadi, katanya dia biasa guna laluan tadi sebab lebih mencabar. Dan ada laluan lain juga kalau nak lebih mencabar (sambil menunjuk ke suatu arah). 

8. Sebagai tanda, kalau lain kali nak ikut laluan tadi bolehlah cari pondok rehat dan tiang elektrik yang ni. Dari pintu masuk, ia terletak di sebelah kanan. Selepas tiang ni akan nampak laluan yang agak curam ke bawah. 


...nampaknya memang banyak laluan yang ada di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan ni. 
Insya Allah bolehlah cuba lain kali pulak...

Wednesday, 14 February 2018

JAKARTA, Indonesia : Jalan-Jalan Cari Makan

....menyambung kembali catatan yang terhenti lama. Bukan senang nak menyeru semangat menulis nih. 

Kalau ikut minat saya, JJCM bukanlah apa yang saya suka. Saya lebih suka melihat alam semulajadi (ecotourism). Tapi Jakarta bukanlah tempatnya, Jakarta untuk orang yang suka shopping dan suka makan-makan.  Okey, jom ikut saya jalan-jalan cari makan di Jakarta! 


Natrabu Minang Restaurant

Restoran ni terletak di Jl. H Agus Salim. Jom masuk... 

Rekaan dalaman restoran yang menarik! 
Ada pelamin kat hujung tu, bolehlah kalau nak berangan bersanding dengan pelamin Minang. Hehe..
Nak solat? Musolla ada kat sebelah kanan, keluar pintu kaca dan naik ke tingkat atas.
Tandas pulak kat sebelah kiri. Tandasnya bersih dan lengkap keperluan. 


Restoran Minang memang ginilah cara hidang. Letak kat meja kita bermacam-macam lauk, apa yang kita makan je akan dikira. Air teh tu pun dihidang tanpa kita minta. Air tehnya sedap, tak manis tapi terasa menyegarkan bila diminum. 

Kiri - sedap lauk daging ni! Rangup. Siap mintak sepiring lagi. 
Kanan - pertama kali cuba jus durian. Okey jugaklah..

Siap makan, jomlah kita naik pelamin!
Ini jelah gambar yang paling elok sebab nampak keseluruhan pelamin. Walaupun makcik dalam gambar tu nampaknya belum bersedia, baru nak betul-betulkan baju. Hahaa...yang penting nak tunjuk pelamin Minang ni.

* Kos makan-makan kami berdua di sini - Rp. 187.000


Sate Khas Senayan

Malam...makan sate pulak. Kami ke restoran Sate Khas Senayan.

Terasa macam buruk perangai pulak, punyalah banyak makanan cuma untuk dua orang! Ni kes silap pertimbangan masa buat order. Patutnya order sikit dulu, tak cukup baru tambah lagi. Terpaksalah sendatkan perut menghabiskan semua ni. Rasa sate di sini? Okey, sedap jugaklah. Tapi saya masih terkenang-kenang rasa sate Padang di Pekanbaru. 

Satu hidangan ni je pun dah cukup kenyang, semua lengkap. 
Rasanya? Agak tak kena dengan selera saya. Biasa-biasa aje. 

Try makan keropok kulit lembu. 
Tak reti nak cerita rasa dia. Tapi bolehlah sekadar nak merasa, nak mengulang tak kot. Haha..

* Kos makan-makan kami di sini - Rp. 326.700


MM Juice

Insaf sebab makan terlampau banyak kat restoran Sate Khas Senayan malam tadi, hari ni kami makan ringkas je. Order bihun goreng, nasi goreng dan otak otak bakar ni. 

Otak otak ni bukan macam kat Malaysia, yang ni warna putih. Dimakan bersama kuah kacang (takde dalam gambar). Yang ni memang sedap! Makan panas bersama kuah kacang yang rasanya tak sama macam kuah kacang kita. 

Sekali lagi...order jus durian (air warna putih). 
Jus durian kat MM Juice ni lebih sedap dan lebih rasa berbanding di restoran Natrabu. 

* Kos makan-makan kami di sini - Rp. 220.000

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Nampaknya kos makan-makan di restoran Jakarta tidaklah murah. Sebelum ni, saya ingat murah sebab nilai matawang kita yang lebih baik. Mungkin murah kalau makan di kedai kecil atau membeli dari peniaga kereta tolak di pinggir jalan (yang ni saya belum cuba). Tapi kalau kos pengangkutan, memang saya rasa murah. Ini sekadar hasil pemerhatian saya yang cuma dua hari berkunjung ke Jakarta. 

...tamat sudah catatan Jakarta...

Friday, 2 February 2018

JAKARTA, Indonesia : Car Free Day

Pagi hari kedua (terakhir) di kota Jakarta, hari Ahad...

1. Saya memerhati di luar tingkap bilik hotel, pemandangan tidak seperti hari semalam. Jalan raya yang sebelumnya sentiasa dipenuhi kenderaan, menjadi lengang pagi ini. Yang kelihatan, orang semakin ramai mengisi ruang jalan raya. Para peniaga juga mula membuka jualan di tepi-tepi jalan raya ini. Satu-satunya kenderaan bermotor yang kelihatan melalui jalan ini - bas berwarna merah tersebut. Bas Transjakarta mempunyai laluannya tersendiri, tidak mengganggu jalan raya yang makin meriah dengan orang ramai.

Rupanya hari ini adalah 'Car Free Day' di Jakarta. Untuk lokasi ini, Car Free Day berlangsung setiap hari Ahad dari jam 6-11 pagi. Jam 6 pagi di sini terang macam jam 7 pagi di Semenanjung Malaysia. (Gambar di atas di ambil sekitar jam 6.30 pagi waktu tempatan)


2. Selepas bersarapan di hotel, kami keluar untuk merasai suasana Car Free Day di sini. Kat Malaysia pun tak pernah join tau! Pertama kali. πŸ˜„

Beginilah suasana di luar bangunan hotel. Kaki-kaki lima bangunan kedai dipenuhi dengan jualan makanan/barangan. Tiada kereta lalu lalang, cuma motor masih bergerak seperti biasa. Tapi ni bukanlah di jalan raya utama seperti gambar no.1, ni jalan kecil di hadapan bangunan hotel kami tinggal. Hotel kami berada di deretan kedai.


3. Kami berjalan ke hadapan lagi, sepanjang jalan dibanjiri dengan orang ramai yang sedang menjamu selera dan aktiviti jual beli yang sedang berlangsung. Memang terasa meriah!


4. Dari jalan kecil tadi, kami menyertai orang ramai di jalan raya utama. Ada yang berjalan kaki, ada yang berlari, ada yang berbasikal, dan ada yang bersantai sambil membeli pelbagai jualan yang ada di tepi-tepi jalan raya ini. Ada juga peminta sedekah dan pengumpul dana dengan pelbagai gaya untuk menarik perhatian orang ramai. Suasana meriah dan menghiburkan! 

5. Memang seronok rasanya bila dapat bersantai di jalan raya yang biasanya sesak dengan kenderaan! Nun sejauh mata memandang, lautan manusia membanjiri jalan raya.


6. Masa jalan-jalan, tertarik nak rasa makanan ringan ni - GULALI. Rupa-rupanya, yang warna kuning coklat macam tali tu rasanya sama macam gula kapas kita. Ke memang ada kat tempat kita, tapi saya yang tak perasan? πŸ‘€ 



...catatan seterusnya (terakhir) - JJCM Jakarta...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...