Tuesday, 4 December 2018

Satay Taman Rimba, Mentakab

MENTAKAB, Pahang....kunjungan pertama kali saya ke sini. 

Buat carian di facebook untuk kedai makan sedap, sekali sampai....kedainya tutup pulak! Tak jauh dari situ, nampak kedai sate...suami kata kawan dia pernah bagitau ada kedai sate sedap kat Mentakab. Tapi tak tau nama kedainya, maka kita try jelah kedai sate ni ya...kot sedap.

Dari jalan raya utama, kita akan nampak papan tanda ni. Kedai terletak dekat dengan traffic light. Senang sangat nak nampak.

Kedai tersusun dan bersih. Ada tanda larangan merokok dan disediakan tisu yang banyak. Ciri-ciri kedai makan yang saya suka! Stress tau kalau makan dengan asap rokok bagai, dengan 'tisu dah habis'. 

Suka kedai gini, lengkap menu dan harga terpampang besar. Nombor telefon dan waktu operasi pun ada tau. Sangat memudahkan!

Nasi Lemak Bonda (nasi lemak biasa) berharga RM2 untuk saya.
Ok, sedap! Kena dengan selera saya selaku penggemar Nasi Lemak.

Sate Ayam dan Sate Daging pun kena dengan selera kami.
Tapi saya paling suka kuah satenya, pekat dan sedap!

Hidangan malam kami berdua, ada tambahan Nasi Lemak Ayam untuk suami.
Memang kenyang dan puas hati! 😋

Ahaa...dapat resit elok tau, walaupun nampak macam kedai makan kampung!

---------------------------------------------------------------------------------------
Kedai ni beroperasi kejap je tau, dari jam 8 - 11.30 malam. Patutlah masa saya sampai pukul 8 tu lengang je, baru bukak kedai rupanya. Tak lama kemudian, ramai yang datang. Pelbagai kaum - Melayu, Cina dan India datang makan dengan kawan/keluarga besar. Seronok pulak, rasa bersyukur kita berbilang kaum masih boleh makan di bawah satu bumbung tanpa masalah. Walaupun sekarang tengah hangat dengan isu perkauman di media sosial.

Untuk korang yang ada ke Mentakab di waktu malam, bolehlah try makan kat kedai ni. Kot sesuai dengan selera korang pulak kan. Secara keseluruhannya saya memang berpuashati makan kat sini, walaupun masa menghidang sate sedikit lambat. Tu biasalah bila kita pegi tempat ramai pengunjung kan.

SATAY TAMAN RIMBA
Taman Rimba, Mentakab,
Pahang.

Wednesday, 14 November 2018

Utara

KANGAR, PERLIS
Dikala orang sibuk ber'shopping' SALE 11.11, saya bergerak menuju ke utara tanahair. Tak rancang awal pun, suami ada tugasan dan saya ikut sebagai peneman. Sambil tu bolehlah ziarah adik ipar yang menetap di Kangar.
Yong Tau Fu yang meriah dan sedap! 😋 Adik ipar dan suaminya bawa kami makan malam ke kedai yang ada pelbagai menu. Susah nak pilih sebab semua nampak sedap. Selain makan YTF di atas, saya order Laksa. Pekat kuahnya, dengan sebiji telur rebus yang sedikit cair di dalam. Memang makan sampai sendat perut...tanpa rasa bersalah! Ala...sesekali pergi tempat orang dan merasa makanan tempatan kan. 😄


CHANGLUN, KEDAH
Pemandangan dari tingkap bilik penginapan kami - T Hotel. Pandang keliling semua masih penuh kehijauan, bunyi ayam berkokok, nyanyian burung, dan rumah-rumah kampung di sekitarnya. Tenang rasa dan senang hati saya memandangnya. Sarapan pagi kat hotel ni pun memenuhi selera saya - ada nasi lemak kuning yang sedap, roti canai yang lembut dan kuih-muih tradisional. Pendek kata, puashati menginap di sini walaupun ianya bertaraf hotel bajet.

Selesai tugasan suami, kami ke Kompleks Bebas Cukai Bukit Kayu Hitam. Memang sangat dekat. Kalau nak terus masuk Thailand pun senang, ada kedai yang uruskan insurans kenderaan masuk Thai dan dokumen berkaitan, berhampiran T Hotel tadi. 

Kami mengejar masa, cukuplah sekadar ke Kompleks Bebas Cukai. Tapi sayangnya takde barang yang menarik hati saya. Kami cuma beli coklat/kekacang. Murah ke? Kalau coklat Ritter Sport semurah RM6.50 semua jenis, yang ni memang rasa rugi tak beli. Coklat Whittaker's bar RM12.90 semua jenis, yang ni lebih mahal berbanding di HIG Langkawi (adik ipar baru beli RM9.50). Tapi bila pulak nak ke Langkawi kan...kita beli jelah kat sini. Belanja minima RM50 dapatlah percuma caj parking untuk 2 jam (caj parking 1jam = RM3). Kami tak berlama-lama di sini, perjalanan pulang ke rumah di Negeri Sembilan masih jauh... 


PULANG
Entah bila lagi mata ini dapat menikmati pemandangan indah begini. Biarpun bukan padi menguning, sawah padi menghijau tetap memukau pandangan. 😍

Perjalanan pulang tak selancar seperti semasa kami datang. Hujan di sesetengah tempat dan kerja-kerja membaiki jalan yang membuat kenderaan bergerak perlahan, juga masuk waktu malam memang menguji ketahanan mata. Alhamdulillah selamat jugak sampai ke rumah sekitar jam 1 pagi. 💤

Friday, 2 November 2018

Pantai Pulau Masjid

HUTAN REKREASI TANJUNG TUAN
Sabtu | 20.10.2018

Bukan sekadar puncak Bukit Batu Putih, masih terdapat banyak tarikan lain di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan ini. Juga banyak laluan hutan yang belum saya cuba. Kali ini, saya dan suami nak mencuba laluan ke pantai Pulau Masjid (tanda pada peta di bawah). Jom!


Laluan Ke Pantai Pulau Masjid
Di sinilah bermulanya laluan untuk ke pantai Pulau Masjid. Terletak di sebelah kiri jalan bertar, kira-kira 10 minit berjalan kaki dari pintu masuk Hutan Rekreasi. Pada signboard putih tu tulis 'Laluan Penghijrahan Burung Pemangsa'. Tapi ini bukanlah satu-satu laluan untuk ke pantai Pulau Masjid, seperti yang saya bagitau sebelumnya yang di sini terdapat banyak laluan.

Awal perjalanan kami disambut dengan pokok tumbang yang menghalang laluan asal.

Pondok rehat disediakan...bolehlah duduk duduk melepas lelah, sambil menikmati alam.

Laluan simen.

Habis dah laluan berbatu dan simen...lagi pokok/dahan tumbang menghalang laluan.

Lalu kat tengah gini. Pandang keliling dulu ya...hati-hati.

Laluan pelantar kayu yang dah rosak. Tahap bahaya...baik jalan kat tanah tepi tu dari pijak kayu rupa gini. Kat sini ada binaan tembok simen yang tak berapa tinggi. Pelik jugak. Tapi tak sempat ambil gambar dan tak tengok apa ada sebalik tembok, sebab ada seorang pengunjung lain sama-sama nak lalu di sini.

NOTA : Selepas itu (hasil pembacaan di blog-blog), baru saya tau yang di sini ada sebuah perigi buta (kat sebalik tembok tadi) dipercayai tinggalan zaman penaklukan Belanda di Melaka. Kalau betul, perigi buta tersebut kini berusia sekurang-kurangnya 194 tahun! Ini kerana Belanda meninggalkan Melaka pada tahun 1824 menerusi Perjanjian Inggeris-Belanda. Selain kewujudan perigi buta, di kawasan ini juga dikatakan terdapat kubur-kubur lama (kini telah dimusnahkan untuk mengelakkan aktiviti pemujaan). 


Pantai Pulau Masjid
Alhamdulillah...pantai Pulau Masjid di hadapan mata!
Cuma kira-kira 16 minit perjalanan dari tempat bermula tadi. Ikut catatan masa memang tak jauh. Tapi ia satu perjalanan yang sedikit mendebarkan sebab pertama kali saya ikut laluan ni dan sunyi dari pengunjung lain (cuma bertembung dengan seorang pengunjung masa kat laluan pelantar kayu).

Pandangan sebelah kiri pantai.
Kalau korang boleh nampak...ada pondok rehat kat kawasan yang macam pulau tu.

Pandangan sebelah kanan pantai.
Nampak lebih bersih dan cantik! Jom tengok apa ada kat hujung sana...

Sudut pandangan yang menyerlahkan keindahan dan keunikan pantai Pulau Masjid.

Kat kawasan atas dari pantai, terdapat pondok rehat dan di belakangnya tu ada sebuah bangunan. Kami berehat jap kat sini. Sebelumnya, ada sekumpulan pelajar sekolah bersama cikgu mereka di sini.

Lepas berehat, kami bergerak lagi. Terjumpa tempat pemujaan di batu besar ni...lilin-lilin kecil, siap makanan dalam bekas polistren dan air mineral cawan kecil. Siapalah yang rajin masuk hutan pastu buat amalan khurafat kat sini! Geram pulak tengok.😠

Sebelah batu besar tadi ada sebuah perigi, air naik tinggi tapi nampak tak bersih. Kalau terdesak bolehlah guna.

NOTA : Selepas itu, baru tau perigi ini dipercayai digali oleh Hang Tuah. Juga dikatakan masih terdapat kesan tapak kaki Hang Tuah di atas batu besar tadi. Patutlah ada aktiviti pemujaan di sini oleh mereka yang bersandarkan kekuasaan selain Allah. Berkenaan cerita-cerita Hang Tuah di sini, segalanya cuma andaian/cerita turun-temurun tanpa bukti kukuh.


Laluan Balik Menuju Rumah Api
Kalau nak mudah, memang boleh je berpatah balik ikut laluan kita datang tadi. Laluan santai je. Tapi kami memilih untuk mencuba laluan lain. Macam mana tau? Sebab dah nampak kumpulan pelajar tadi menuju ke satu laluan yang perlu mendaki. 

Dan laluan ini rupanya memang mencabar stamina saya! Mula-mula masuk laluan tadi pun dah kena melepasi sebatang pokok besar yang tumbang dan berada pada kedudukan mendaki. Memang tak sempat nak ambil gambar bagai.

Antara laluan kami. Tak boleh pegang besi tu, tak kukuh dah.

Kalau bawa tongkat/trekking pole sangat membantu.

Laluan yang membahagiakan sebab landai...hehe.

Meja dan bangku disediakan, bolehlah nak makan-makan dalam suasana hutan kan...hahaa! 

Teruskan perjalanan sampai jumpa satu persimpangan yang ada pelantar tinjau (tak ambil gambar). Ambil kanan untuk terus balik (akan jumpa Rumah Api), atau ambil kiri kalau nak turun ke pantai Pulau Intan.

Yeayy...nampak Rumah Api ni kira tamatlah sudah laluan hutan. Turun tangga dari Rumah Api dan kembali ke jalan tar untuk keluar dari hutan rekreasi ni.

Flora dan Fauna
Paling menarik...cendawan hitam. Saya jumpa kat laluan mendaki, tengah tak cukup nafas pun sempat lagi nampak dia. Burung...seekor pun tak nampak. Walaupun laluan saya ikut tadi disebut sebagai 'Laluan Penghijrahan Burung Pemangsa'. 😄
---------------------------------------------------------------------------------------------

Laluan kali ini...rekod menggunakan apps Samsung Health. Catatan jarak - 3.52 km dan catatan masa - 1 jam 18 minit. Keseluruhan masa kami habiskan di hutan simpan ini adalah sekitar 1 jam 40 minit.

Laluan di sini adalah jelas. Cuma ada beberapa kali kami bertemu simpang tanpa apa-apa tanda. Tak tau nak pilih kanan atau kiri. Sebab setiap pilihan akan membawa ke tempat lain. Pilihan simpang yang terakhir tu je kami pasti nak pilih mana, sebab dah beberapa kali lalu untuk ke pantai Pulau Intan. Laluan ini juga agak sunyi tanpa pengunjung lain. Sangat berbeza dengan laluan ke Bukit Batu Putih, pantai Pulau Intan dan Monkey Bay yang lebih meriah dan mudah bertemu pengunjung lain di sepanjang laluan. 

...setahun sudah saya jadi pengunjung setia hutan rekreasi ini (kunjungan pertama pada 15/10/2017). Alhamdulillah...satu kebahagiaan bila berada di dalam hutan.


Tuesday, 23 October 2018

Pasar Tani Kuala Pilah & Ulangtahun Ke-70


Sabtu 06/10/2018 : Pasar Tani Kuala Pilah
Kuala Pilah...antara tempat yang banyak menyimpan memori buat saya dan suami. Memori jatuh bangun dalam perjuangan kelangsungan hidup banyak tersimpan di sini. Juga memori rutin pagi Sabtu, membeli di Pasar Tani ini. 😍

Hari ini...kami kembali menggamit ingatan masa lalu dengan mengunjungi Pasar Tani Kuala Pilah, setelah lebih kurang 10 tahun berlalu. Lokasi masih sama, bertambah meriah rasanya. Semua nampak segar, nampak menarik! Antara yang saya beli mestilah daging salai & keli salai. Buat masak lemak cili padi...memang sedap sangat! 😋

Insya Allah akan berkunjung lagi. Mungkin rutin bulanan pulak - sekali dalam sebulan. Hehe..


Sabtu 13/10/2018 : Ulangtahun ke-70
Alhamdulillah...tahun ni dapat buat sedikit surprise untuk Mak sempena hari lahir ke-70. Hari lahir Mak sebenarnya pada hari Jumaat, 12 Oktober. Tapi kami balik rumah Mak pada keesokkan harinya, cuti hujung minggu. Mak tengah menyidai pakaian, saya dan kakak datang bawa kek dan bakul buah/bunga sambil menyanyikan 'happy birthday' dengan suara lemak merdu (ni tipu 😝). Suami saya pulak tukang rekod video/ambil gambar. Seronok tengok Mak happy! 😍

Fruit Pastry Cake order dari jiran saya, dan bakul buah/bunga digubah sendiri oleh kakak saya (anak ke-6).

Kalau ada rezeki nak buat lebih meriah, semua anak cucu balik. Untuk kali ni cuma 3 orang daripada 9 orang anak je yang ada. Kalau bukan Hari Raya, memang susah nak kumpul semua.

Sejak dulu, menyambut hari lahir bukanlah budaya dalam keluarga kami. Biasanya cuma beri ucapan selamat. Kadang-kadang sambut juga bila kebetulan tarikh lahir tu kena pada hari kami sedang berkumpul ramai-ramai di rumah Mak (buat pertama kali juga saya sambut hari lahir dengan meriah di rumah Mak pada 3 Syawal yang lalu...hehe).

Semoga Allah mengurniakan Mak dengan kebahagiaan di dunia dan akhirat. ❤️

Thursday, 18 October 2018

BETONG, Thailand : Menjengah Winter Flower Garden

Winter Flower Garden Betong
Dari Piyamit Tunnel kami ke Winter Flower Garden, tak terlalu jauh. Kita boleh berpatah balik ikut jalan mula-mula datang tadi atau terus jalan ke hadapan untuk ke Winter Flower Garden. Laluan seperti satu bulatan. Jalan nak ke Winter Flower Garden ni saya rasa lebih mencabar, semakin menaik, banyak selekoh dan ada runtuhan tanah (mungkin sebab musim hujan).

Kami tiba di pintu masuk utama ke Winter Flower Garden Betong.
Pemandangan yang cantik, macam kat Cameron Highlands!

Parking kereta, kemudian kita kena jalan kaki untuk masuk dalam kawasan taman bunga. Ada petugas jual tiket kat pondok tepi ni. Hujan semakin lebat, masa kami juga kian suntuk (perlu keluar dari Thai sebelum gelap). Kami tak masuk ke kawasan taman. Sekadar melihat-lihat kawasan luar ni je. Ada kafe, kedai souvenir, tandas. Juga ada bangunan besar macam tempat penginapan. 

Antara bunga yang segar dan cantik di luar taman. Kalau masuk dalam taman mesti lagi banyak yang cantik! Melihat bunga segar memang menjadi terapi bagi saya. 

Kami tak berlama-lama di sini. Perlu kembali ke sempadan semula, dan akan bermalam sekali lagi di Pengkalan Hulu.


Fakta Menarik
Setelah datang ke sini barulah saya faham bahawa kawasan ini ada banyak tarikan pelancongan. Hanya dengan melalui laluan seperti satu bulatan besar, kita boleh melawat pelbagai tarikan pelancongan. Ada Piyamit Tunnel, Winter Flower Garden, Betong Hot Spring, Inthason Waterfall dan lain-lain lagi (boleh rujuk gambar peta di entri INI).

Fakta lebih menarik - kawasan tanah tinggi ini asalnya merupakan tempat persembunyian gerila Parti Komunis Malaya (PKM), kerajaan Thai kemudiannya menyerahkan kepada mereka sebagai tawaran untuk mereka memulakan hidup baru. (boleh baca berita penuh di SINI)

Hari ini, kawasan tersebut muncul sebagai kawasan tarikan pelancongan yang terkenal di Betong. 


Perkara Menarik
Antara perkara yang menarik perhatian saya dan sempat ambil gambar...

Kawasan ini masih terpelihara kehijauannya. Pemandangan hutan dan bukit melatari sekitar. Paling menarik bila nampak pemandangan di atas (gambar kurang jelas sebab hujan). Bukit yang penuh dengan tanaman pokok durian, dan pokok tersebut berikat dengan tali (menghasilkan pemandangan yang menarik). Bukan ikat pada buah tau, tapi tali tu mengikat dahan supaya tak patah dek menampung buah durian. Sepanjang jalan memang nampak buah durian banyak di pokok dan kenderaan-kenderaan pick-up sedang memunggah buah-buah durian. Teringin jugak nak merasa, tapi bila dah hujan jadi malas nak berhenti mana-mana.

Lori yang diubahsuai jadi kenderaan bawa pelancong. Yang ni banyak kelihatan di Piyamit Tunnel. Macam ngeri jugak naik kenderaan begini untuk ke tanah tinggi..hehe.

------------------------------------------------------------------

Catatan ke Betong, Thai tamat di sini. Walaupun singkat, tapi banyak pengalaman baru yang saya dapat.

Thursday, 11 October 2018

BETONG, Thailand : Piyamit Tunnel

10/09/2018 | ISNIN

Selaku peminat sejarah, PIYAMIT TUNNEL menjadi tarikan utama saya ke Betong, Thai. Tapi rupa-rupanya saya dapat lebih dari sekadar melihat tinggalan sejarah!

[INFO] Piyamit Tunnel adalah salah satu sistem terowong yang terletak di Tano Maero, Betong di dalam wilayah Yala. Ia merupakan jaringan terowong sepanjang 1 kilometer yang telah dibina pada tahun 1977 oleh 50 anggota komunis. Terowong ini mengambil masa selama  tiga bulan untuk disiapkan secara manual, iaitu tanpa penggunaan sebarang jentera. Lebarnya dianggarkan 5 kaki, dan mampu memuatkan tempat tidur, setor dan lain-lain ruang untuk memberikan perlindungan kepada gerila-gerila komunis disitu. Berdasarkan kepada maklumat dari buku "The Malaysian Army's Battle Against Communism - Insurgency In Peninsular Malaysia 1968-1989", nyatalah bahawa Rejimen ke-12 bertanggungjawab membina terowong Piyamit ini kerana mereka berpengkalan di Betong. (sumber : konflikdanmiliter)
*saya buat pembetulan pada tahun, merujuk kepada info yang tertera di Piyamit Tunnel.


Perjalanan Ke Piyamit Tunnel
Berpandukan Google Maps, kami bergerak menuju ke Piyamit Tunnel dengan jarak sekitar 15 km dari lokasi kami makan tadi. Hujan yang turun tidak mematahkan keinginan saya. Cuma berdoa supaya perjalanan selamat dan dipermudahkan Allah.

Antara jalan yang dilalui...kawasan kampung. Jalanraya di sini elok je, jarang jumpa yang rosak. Memudahkan pemanduan. Kereta kami bergerak perlahan atas faktor hujan dan jalan yang banyak selekoh serta semakin mendaki. Pemandangan pun semakin cantik! Cantik sebab nampak hutan/bukit je pun, saya suka!


Piyamit Tunnel - Untuk Peminat Sejarah dan Pencinta Alam!
Lebih kurang 30 minit pemanduan, kami selamat tiba ke destinasi. Piyamit Tunnel terletak di kawasan perbukitan. Di tengah hutan yang begitu mendamaikan! Perasaan teruja saya untuk melihat terowong telah bertukar kepada teruja nak menikmati suasana hutan di selatan Thailand ini. 😍

Cantik tempat ni! Dengan berpayung, kami memulakan langkah di sini.
Kenderaan kena parking kat tepi-tepi jalan ni je ya. Tak boleh naik atas tu. Sebelum masuk pintu gerbang tu ada tempat makan, penuh dan meriah dengan pengunjung.

Ternampak peta ringkas ni. Walaupun tak faham bahasa Thai, kita boleh faham bahawa kawasan ni macam satu pusingan yang ada tempat-tempat menarik untuk dikunjungi. Sebelum tiba di Piyamit Tunnel, tadi kami dah pun lalu Betong Hot Spring (tapi tak singgah). Kalau tahu peta ni lebih awal sebelum ke sini lebih bagus. Membantu dalam merancang perjalanan.

Beli tiket di sini. Tertera bayaran untuk warga asing RM8 atau 60 Baht. Kami bayar guna Baht. Harga dalam RM ni berubah ikut kadar tukaran wang semasa. 

Walaupun hujan, kami masih boleh meneruskan perjalanan sebab laluannya siap berbumbung. Laluan bertangga merentasi hutan ni agak jauh. Tapi tak terasa sangat sebab saya leka memerhati tumbuhan disekeliling.

Antara yang menarik perhatian dan sempat saya ambil gambar. Gambar pokok tu, bahagian atasnya ada cendawan besar. Pertama kali juga saya jumpa pokok kantan yang sangat besar dan tinggi, bunga kantannya pun besar. Terjumpa juga bunga halia hutan yang besar dan panjang (pernah nampak di Cameron Highland saiz tak sebesar ni ). Tapi tak dapat ambil gambar sebab berada agak jauh dari laluan berbumbung. Keadaan hujan agak membataskan. Kiranya banyak tumbuhan sekeliling yang membuat saya leka dan bergerak perlahan! 😃

Coal tunnel kiln - tempat menghasilkan arang. Terowong tu tak dalam pun, boleh jenguk je dari muka pintu. Bukan terowong pun, macam ruangan dapur untuk proses pembakaran kayu menjadi arang.

Guard Post -  terletak di kedudukan yang lebih tinggi.

Smokeless stove - ruang memasak. Agak kurang paham sebab takde penerangan bertulis dalam bahasa Inggeris. Ada petugas yang bagi penerangan tapi dalam bahasa Cina. Pengunjung pun ramai Cina. Masa ni cuma kami berdua dan satu keluarga ibu & anak-anak je orang Melayu. Sebenarnya saya nak bertanya lanjut (saya dapati petugas ni boleh berbahasa Melayu), tapi saya sendiri mengejar masa. 

Piyamit Tunnel - pintu masuk ke terowong bermula di sini.
Patung sepasang komunis menyambut di pintu masuk. Yang ni komunis lelaki.

Rupa dalam terowong. Siap ada gantung gambar. 

Antara barang yang dipamerkan.

Dipersimpangan...masa tak cukup, nak kena fikir exit mana pulak. Kami ambil Exit 1, terus tak sempat nak melihat-lihat bahagian lain. Lebih kurang jelah kot semua. Hahaa...

Perjalanan seterusnya, perlu merentas hutan sekali lagi. Sepanjang perjalanan dari awal tadi sehinggalah ke penghujung, kita juga akan berjumpa beberapa tempat ibadat agama Buddha. 


The Trees of Siam
Thousand Tree - inilah bahagian paling menarik bagi saya!😍 
Pertama kali saya melihat pokok sebegini besar dan unik! Maha Suci Allah yang menjadikannya. Jom kita pergi kat bahagian tengah pokok ni...

[INFO] Pokok Ara Beringin (nama saintifik : Ficus benjamina)  merupakan pokok rasmi Siam. Info lanjut berkenaan pokok ini boleh lihat di DI SINI

Saya berdiri di ruangan tengah pokok dan melihat ke atas. Unik! Nampak seolah-olah beberapa pokok besar yang bercantum di bahagian atas, lalu membentuk sepohon pokok yang sangat besar! 

Ini rupa bahagian atas (dari luar).
Di suatu sudut pokok, ada binaan patung monyet. Boleh lihat dalam video yang saya sertakan kat bawah nanti. 

Ini pula kesan tembakan meriam (tempat yang bertanda kat tanah). Menurut info, ia berlaku sekitar tahun 1977. Serangan terhadap Komunis Malaya telah dilakukan oleh pasukan tentera Malaysia dan Thailand. (Gambar kecil) Model yang lahir tahun 1977 disamping peluru meriam 😁. Nak tunjuk saiz peluru sebenarnya. Tak pasti ni yang asal atau sekadar replika.

Bila dah jumpa tempat ni, hampir tamatlah penjelajahan. Teruskan merentas hutan untuk keluar. Untuk keluar tiada laluan berbumbung. Kami jalan laju-laju sebab hujan. Kami menghabiskan masa sekitar 50 minit je di sini (sebab ada laluan terowong yang kami tak pergi). Petugas di kaunter bagitau, biasanya perlu 1 jam untuk menjelajah semua tempat. Dan pastinya lebih lama kalau suka memerhati dan ambil gambar macam saya...hehe!

--------------------------------------------------------------------------------------

Tips jika nak datang sini :
1. Kurang sesuai untuk anak kecil dan orang tua, sebab perlu lalu banyak tangga.
2. Pakai pakaian dan kasut yang sesuai untuk mendaki anak tangga dan merentas hutan.
3. Bawa air dan makanan sendiri untuk kita Muslim, sebab tak pasti status Halal kafe di sini. 
4.Sediakan payung/baju hujan, mudah jika tiba-tiba hujan turun kita masih boleh teruskan perjalanan.
5. Datang sebelah pagi supaya ada lebih banyak masa untuk meneroka kawasan ni dan lebih redup.

Untuk anda peminat sejarah dan pencinta alam, Piyamit Tunnel sangat sesuai dan menarik!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...