Tuesday, 7 February 2012

Jom 'Check': Kain Jarang!

Entri ini khusus untuk perempuan.
Sila 'CHECK' kain-kain yang kamu gayakan!
Juga untuk lelaki...ayah, suami, abang, adik & anak.
Peringatkan anak, isteri, adik perempuan, kakak & ibu kamu...

Kerana ada yang ayu berbaju kurung...
Juga ada yang santai dengan skirt labuh...
Yang sekali pandang menutup aurat lagi sopan...
Sayang kainnya jarang menampakkan bayangan dua kaki!

Eh, tahukah kamu itu tidak menutup aurat?
Ya..nampak bayangan kaki itu tidak menutup aurat.
Aurat itu...tidak nampak kaki, bentuk kaki atau bayang kaki.
Jika di dalam rumah mungkin tak kelihatan jarang.
Tapi bila di bawah panahan mentari..semuanya jelas!

Jadi...sila 'check' ya adik-adikku, kakak-kakakku.
Pakailah 'KAIN DALAM'..biar tak selesa namun aurat terjaga!
Perkara ni memang remeh..tapi jangan diremehkan.


p/s: Ingatan untuk diri sendiri juga, terkadang mengambil mudah perkara sebegini. Bersama kita perbaiki kualiti pemakaian seorang muslimah.

23 comments:

  1. plus 1 di google.

    bagus entri ujie nie. sentiasa saling ingat mgingati diantara kita.

    maklum la kadang 2 kita tak lepas dari dosa dan penyakit lupa nie.

    ReplyDelete
  2. betul. kdg2 kita rasa mcm tak nmpk...tapi bila bawah matahari..jelas semuanya.

    ReplyDelete
  3. lelaki suka tengok yang jarang..haha

    ReplyDelete
  4. Juga yg bertudung tapi baju lengan pendek... (dah jadi trend sekarang)... tak faham atau bingai...

    ReplyDelete
  5. btol kak..kdg2 ira pon alpa..tp skarang mmg pakai je pettycoat atau seluar y fit tu..

    sbb pnh tgk girl y gtu..mmg transparent..ira y malu..wuu

    thankss k.ujie utk entry ni..:)

    psss : ira dah terminat purple k.ujie..camne ni?hehehee

    ReplyDelete
  6. Susah nak alihkan mata ni kalau-kalau terjeling suasana 'tu' haha...

    ReplyDelete
  7. Insya Allah..nice reminder :)

    ReplyDelete
  8. oh...
    sangat tidak selesa tanpanya..
    sebab dah terbiasa zaman skolah dulukan wajib pakai..
    hhe..
    sampai sekarang tak boleh dah nak tinggalkan..

    dan...

    turut terasa malu bila nmpak cabang kaki org lain.. huhuhuh..

    ReplyDelete
  9. terima kasih sis atas peringatan..insyallah sy akan perhatikan pemakaian ahli ke;uarga sy..

    #dapat bakal isteri ,harap2 pandai jaga diri,tutup aurat..pandai tegur sy bila terleka..amin3..

    slmt malam sis^^

    ReplyDelete
  10. jgn lupe tu pesanan ujie..juga utk diri sendiri..

    ReplyDelete
  11. ujie..masyaallah selalu acik 'ter'nampak..sampaikan acik pernah terfikir..sekarang dah tak ada jual ke kain dalam.acik ada banyak jadi dah lama tak membeli..baru2 ni acik pi round untuk mencari..memang susah nak dapat yang labuh..baru acik terfikir..patut la ramai yang tak pakai kain dalam..sampai acik terpaksa mengalihkan pandangan..malu

    ReplyDelete
  12. betul tu kak..sekarang ramai gak yang pakai baju kurung tapi kain jarang..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. kat mana ye letak kain dalam? lama dah tak pakai...huhu

    *thanks ujie =)

    ReplyDelete
  14. betol2...
    kalau jalan kat tengah panas...jelas je batang kaki nampak...

    ReplyDelete
  15. TP:
    thanks..atas plus nya. ^_^
    betul, ramai yg tau..cuma terlupa. perlu kpd peringatan.

    niza:
    sbb tu kena buat ujian..pandai2la mcm mana kan. ^__^

    HJ:
    HJ yg nakal..makanya ia jadi aurat. ^__^

    mie:
    bila takde penerapan yg betul mengenai aurat dari keluarga..tu la jadinya.
    lengan disangka bkn aurat!

    j.ira:
    bagus tu..pakailah apa pun kat dlm tu, asal tak nampak bayang kaki.*
    *kalau hati dah suka purple, layankan je! ^__^

    elih:
    amboiii..tapi mmg itu jadi tarikan lelaki. terpandang takpe, jgn pandang lagi!

    ReplyDelete
  16. tihara:
    hidup ni mmg perlu kpd teguran/peringatan..

    lia:
    bagusnya cik Lia ni...!
    kalau dah biasa pakai mmg tak terasa rimas sebenarnya.

    sbb rasa malu, terhasil entri ni. nak tegur direct blm berani lagi.

    WS:
    insyaallah..kalau dah tanam niat dan berusaha, dptlah jodoh yg begitu!

    fieda:
    dgn pesan gini, dapatlah menilai diri sendiri sebenarnya. ^_^

    acik:
    mmg ramai, tu pasal saya menulis.
    kalau dah takde 'kain dalam', patutnya tak payahla pakai kain yg jarang tu kann..

    azlan:
    ada yg anggap baju kurung tu dah cukup labuh, setakat kain jarang nampak bentuk betis takpe.

    munna:
    akak pun jarang pakai..sbb bila keluar biasa pakai seluar slack.

    eita:
    dah mcm show la pulak ekk..^_^

    ReplyDelete
  17. sekarang ni kain dalam dah jadi kewajipan..tahniah untuk diri sendiri..hehe..kalau tak sebelum ni 'cerelang crelut' lah nak pakai..:)..

    ReplyDelete
  18. prettywrite:
    tahniah buat yana!! bagus3..

    ReplyDelete
  19. Tahnks akak atas peringatan nie...huhu dolu2 time sek men punye kene pakse pakai tapi Alhamdulillah now dah selesa dah nak pakai IA...hehe

    \\( ^_^ )//

    ReplyDelete
  20. cik una:
    hahaa..kalau kat sekolah dulu siap kena denda sape yg tak pakai.

    ReplyDelete
  21. Terjumpe p0st ni ble tgk stat p0st sye psal kaen dlm gk few weeks ago..huhu..xtau nape skg dh jdik trend berbaju kurung c0tt0n tp xpkai kaen dalam..huhu

    ReplyDelete
  22. CK:
    mungkin diorang rasa rimas, tapi kalau takmo pakai..carilah kain yg tak jarang..kan?

    ReplyDelete
  23. kt u mmg rmai gitu ..time dorg nk g klas time tengahari...tp ct pkai seluar belah dalm...hihihi

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...