Thursday, 20 October 2022

Begini Rupanya Ubi Jerusalem Artichoke

Pernah dengar nama tanaman Jerusalem Artichoke? Saya setakat tahu nama Artichoke tapi tak pernah tahu lebih lanjut. Sehinggalah baru-baru ni, encik suami balik dari kerja dengan membawa ubi Jerusalem Artichoke. Ada orang memberi dalam kuantiti yang agak banyak jugaklah.
JERUSALEM ARTICHOKE (Helianthus tuberosus) adalah merupakan sejenis tumbuhan yang juga dipanggil sebagai sunroot, sunchoke, topinambur, wild sunflower atau earth apple adalah spesies bunga matahari berasal dari tengah benua Amerika Utara. Ia dilaporkan ada ditanam secara meluas di seluruh zon iklim sederhana untuk bertujuan bagi mendapatkan umbinya yang digunakan sebagai sayur. (Petikan sumber dan bacaan lanjut di Anim Agro Technology).

Rupa bentuk ubi Jerusalem Artichoke ni seakan rizom halia. Ubi ni boleh dimakan begitu saja. Encik suami ambil satu ubi, basuh bersihkan, potong kecil dan kami cuba makan mentah. Rasanya? Bolehlah saya katakan seperti kita makan sengkuang, rangup dikunyah. Isinya berwarna putih. Tiada rasa dan bau yang kuat. Ada sedikit rasa macam makan kekacang.

Ubi ini juga katanya mempunyai khasiat perubatan. Jadinya ada pihak di negara kita yang menanamnya untuk tujuan kajian. Ramai juga yang menanam pokok Jerusalem Artichoke ni sebagai koleksi tanaman dan turut menjual anak pokok atau ubinya.

Apa yang saya tahu, harga ladang bagi ubi Jerusalem Artichoke adalah RM25.90 per kg. Hasil carian di Facebook pula mendapati ia dijual pada harga RM12 bagi seketul ubi. Di Shopee pun ada yang menjual. Kot ada yang berminat nak membeli ubi atau anak pokok, bolehlah buat carian sendiri ya.

Selain dimakan mentah, ubi Jerusalem Artichoke boleh dimasak pelbagai cara - direbus, buat sup, dijadikan kerepek atau dipanggang. Tapi rasanya tak rajinlah saya nak buat kerepek. Mungkin nak cuba rebus dan panggang jelah. 





30 comments:

  1. Ilmu baru ni. Saya pernah minum teh artichoke sahaja di Da Lat, Vietnam. Tak tahu pulak ada artichoke Jurusalem. Thanks for sharing kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun baru tau dua2 tu berbeza. Ingat sama je nama artichoke. Yang Jerusalem ni orang makan ubinya.

      Delete
  2. dana kenal sebab biasa nampak dekat rancangan masak korea , rancangan masterchef australia pun ada masak dengan bahan ini di masak macam-macam pun sedap kot, tengok diaorang masak la goreng lah. Try cari dekat makanan korea kak . Kita biasa dengar artichoke yg macam bunga tu je kan, ini memang lain bebeno kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dua benda berbeza, nama je ada persamaan.
      Ok, memang nak kena buat carian internet. Alang2 dah ada bendanya kan.

      Delete
  3. Thanks for sharing. Rasanya tak pernah tengok lagi ubi ni. Tapi kalau sengkuang calit saya suka hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe…Dah lama saya tak makan sengkuang calit. Ni pun boleh la kot buat Jerusalem Artichoke calit 😄

      Delete
  4. Pernah nampak artichoke dalam rancangan masakan di tv. Tapi lain macam pula artichoke jerusalem ini kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni macam Dana cakap la agaknya ya kak Amie - artichoke yang macam bunga. Memang tak sama, walaupun nama ada persamaan.

      Delete
  5. Pertama kali dengar namanya, dan tengok rupanya

    ReplyDelete
  6. Pernah tengok dalam rancangan masakan luar negara. Selalu buat puri macam asas letak bawah sekali kemudian protein di atas macam daging. Boleh bayang rasa bagaimana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus rajin tonton rancangan luar negara, dapat pengetahuan baru.

      Delete
  7. eh haah lah mcm rupa sengkuang! dgr nama artichoke pun masa rancangan masak western, korea je ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu mungkin Artichoke yang sebenar, yang macam bunga.

      Delete
  8. Baru tau ubi jerusalem artichoke ni. lain betul dari rupa artichoke. kalau buat rojak sedap tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap la kot, sebab rangup macam sengkuang..hehe

      Delete
  9. Baru tahu nama dan tengok rupanya. Betul betul nampak macam spesis halia dan lengkuas. Kalau rasa macam sengkuang tu kira boleh makan lagilah kan. Harga boleh tahan juga mahal tu untuk seketul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, mahal sungguh. Agaknya sebab asal dari luar negara dan tak ditanam meluas di sini, bolehlah jual mahal.

      Delete
  10. Sebiji mcm bentuk halia kan.. I wonder why dia namakan Jerusalem Artichoke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakcik Google kata :

      Since the Jerusalem artichoke is a member of the sunflower family and the flower that emerges from the tuber looks very similar, Italian immigrants began referring to is as "girasole" which is the Italian word for sunflower. It's possible that this word was then corrupted to Jerusalem over the decades.

      Gitu kisahnya 😀

      Delete
  11. Ooo...ad rizom rupanya..baru tau...biasa nampak artichoke tu ..pun saya belum pernah makan🤭

    ReplyDelete
  12. baru tahu dan tgk jga
    Mcm ubi2 lain jga tak
    meati sedapp kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung cara masak jugaklah agaknya, sedap atau tak tu.

      Delete
  13. oh .memang lain yer...ingatkan sama🤭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..iya, dua tumbuhan berbeza. Nama je ada persamaan sikit.

      Delete
  14. Perkataan Artichoke tu saya pernah jumpa atau baca... Tapi tak ingat..
    Apa ajalah yang tak adajual di shopee tu.. hehehe..
    Teringin pula untuk beli ubi ini.. Nantilah kita cari di shopee..

    ReplyDelete

*****
Komen kalian, bicara antara kita 😊

Saya juga boleh dihubungi menerusi e-mel | halifa02@gmail.com
*****