Monday, 2 April 2012

Mencari Ubat Hati

Kamu sedang merasa teramat sedih atas kehilangan seseorang?
Kamu merasa terlalu kecewa kerana hilang sesuatu yang berharga?
Kamu merasa tiada ketenangan jiwa dalam menjalani hidup?
Kamu merasa diri terlalu malang kerana sering ditimpa masalah?
Kamu merasa hidup terlalu bosan dan kosong?
atau 
Kamu merasa senang di atas kesusahan yang menimpa orang lain.
Kamu merasa tak berdosa setelah melakukan larangan Allah.
..dan banyak lagi sebenarnya.

Kamu...hati kamu perlu diubati!

sumber: Google (terima kasih banyak kpd pemilik asal)
1) Baca Quran dan maknanya.
2) Solat malam dirikanlah.
3) Berkumpullah dengan orang soleh.
4) Perbanyakkan berpuasa.
5) Zikir malam berpanjanglah.

Lakukan lima perkara ini, kamu sendiri akan merasa hasilnya...
Hati yang sihat akan terlihat dari kata-kata dan perlakuan seseorang.
Segera ubati hati kita yang sakit. Segalanya terletak pada diri sendiri!


p/s: Bukan mudah nak dapat hati yang sentiasa sihat sepenuhnya, jadinya kita kena berusaha buat perkara-perkara di atas. Mulakan biar satu atau dua perkara, pasti terasa perubahannya. 

20 comments:

  1. hehe..ubat nie lebih mujarab dari ubat facebook..itu semua menambahkan penyakit jer..hahaha

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. Islam dah ckup lengkap utk kita kan =)

    ReplyDelete
  3. pendek kata..dlm apa keadaan pon..akhirnya..kpd allah swt juga kt meminta kan..

    ReplyDelete
  4. Terima kasih ujie..insyaallah..dah mula buat beberapa perkara..

    ReplyDelete
  5. terima kasih atas tazkirah ini

    ReplyDelete
  6. semua kena atas kepala ita...
    huhuhuhu...
    insya allah..sedang cuba untuk berubah....

    ReplyDelete
  7. nice utk dikongsikan bersama ujie...
    terima kasih

    sama2lah kita berubah kepada kebaikkan

    ReplyDelete
  8. 5 ni mmg ubat plg mujarab,..:)

    thanks k.ujie..

    sentiasa kena amalkan lagi2 baca quran..

    ReplyDelete
  9. itulah sebaik2 ubat untuk hati kita kan kak

    ReplyDelete
  10. yep! betul tu kak... susah nak cari ubat macam ni...

    tenang je kalau bersama2 dengan orang2 yang soleh solehah... ^_^

    ReplyDelete
  11. like en3 nih... inilah ubat hati yg sebenar,,


    meh tambah ilmu.=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/04/kalau-lah-kita-faham.html

    ReplyDelete
  12. sangat2 setuju! mari ubati hati sama2...

    ReplyDelete
  13. EITA:
    jgn le huhu..
    setiap dari kita mmg tak sunyi dari penyakit hati pu.

    ReplyDelete
  14. sungguh terasa...heee..
    tq k.ujie..suka pulak akak tulis 'kamu hati kamu perlu diubati'..:)
    memang betul pun..sedang berubat..tapi bab bangun malam susahnyaaa..geram ngn diri sendiri!

    ReplyDelete
  15. PRETTYWRITE:
    yg sbnrnya bab bangun mlm..akak pun fail. Mlm2 ni bagus utk merayu pd Allah sebenarnya..

    ReplyDelete
  16. thank 4 sharing, bila hati tenang, jiwa tenang, idop tersenyum jer lah :D

    ReplyDelete
  17. heee btol2..

    hati la punca segala2nya bermula..

    kena jaga hati baik2..:D

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...