Saturday, 7 January 2012

'Outing' Budak Asrama

Kalau hujung minggu begini memang paling dinantikan oleh budak-budak asrama. Masa ni la boleh keluar ke bandar, kami panggil 'outing'. Atau sekurang-kurang dapatlah lari dari rutin biasa...pagi sekolah - petang kelas 'prep.' - malam kelas 'prep.' lagi!. Tapi ni cerita dulu-dulu masa tahun 90-an...sebab sekarang memang tiap minggu atau dua minggu sekali budak asrama wajib balik rumah pun.

Kat sekolah saya masa 'outing' ni pun bukan boleh setiap minggu, tapi dua minggu sekali saja bergilir antara perempuan dan lelaki. Kalau minggu ni pelajar putera (lelaki), minggu depan barulah pelajar puteri (perempuan) boleh 'outing'. Masa yang dibenarkan pun selepas kelas 'prep.' pagi hari Sabtu dan selepas pemeriksaan bilik dorm pagi hari Ahad. Mesti balik selewat-lewatnya pukul 6 petang. Kalau tak kena mengadap warden asrama yang garang!

Apa buat masa 'outing'? Makan-makan, beli barang makanan seperti Maggi, coklat, biskut, barang keperluan diri dan kadang-kadang ikut balik ke rumah kawan-kawan di sekitar Seremban. Masa tu memang tak banyak pusat membeli-belah, jadinya takde la sangat nak merayau mana. Tengok wayang pun tak pernah sebab tu melanggar peraturan sekolah. Macam boring je kan?? Tapi masa tu rasa seronok je, asal dapat lepas dari kawasan sekolah pun dah kira best!

Korang yang pernah duduk asrama pun mesti ada kenangan tersendiri kan? Kalau yang lelaki biasanya lebihlah ceritanya, budak perempuan ni tak berapa berani. Paling berani pun ada yang tukar uniform batik tu ke baju biasa. Itu pun dah teruk kena marah dan mengadap Guru Disiplin!


p/s: thanks sudi baca cerita masa lalu saya yang panjang ni...

26 comments:

  1. masa outing benda yang paling wajib dibeli adalah COKLAT!;)

    ReplyDelete
  2. saya, masa sekolah tk penah duk hostel..1st time duk hostel masa matriks..mmg homesick giler.. :)

    ReplyDelete
  3. darkrose:
    betul3..sama la..coklat wajib. nape ekk?

    *yeaa..roros dah kembali!!

    tihara:
    mesti murah je airmata awak time tu kan..^__^

    ReplyDelete
  4. 1st: ingat lagi masa outing mesti bawa beg senang nak buka baju batik dan simpan dlm beg, konon2 bukan budak hostel

    2nd: setiap kali outting mesti aku layan masuk pasaraya walaupun tak ada pa nak beli.

    3rd: selalu masuk hostel balik dekat2 waktu nak masuk maghrib. kadang kala miss.siap kene denda lagi.cis.....

    ReplyDelete
  5. Teringat masa mengajar kt sabah dulu. pelajar2 selalu kirimkan barang utk dibeli apabila mereka tahu saya ingin ke pekan. ni sebab pelajar hanya boleh outing sekali seminggu(itupun ikut giliran berdasarkan rumah sukan)

    ReplyDelete
  6. time study dulu..
    kalau outing..yg selalu dibeli semestinye maggie.. :)

    ReplyDelete
  7. TP:
    a'ah..bdk lelaki biasa buat gitu, dlm siap2 pakai tshirt..sng je terus bukak baju batik tu. kalau prmpuan agak leceh.

    *bdk nakal TP ni ya! ^__^

    shameel:
    rapat sungguh dgn student ya..bertuah dpt cikgu mcm shameel!

    lily:
    maggi..mknn. popular student..blm jumpa lagi student yg tak mkn maggi ni. *__*

    ReplyDelete
  8. Tak pernah duduk hostel. Tak pernah tahu apa bebudak hostel buat masa outing. :D

    ReplyDelete
  9. terus akak teringatkan zaman muda2 dlu

    ReplyDelete
  10. saya suka outing!!!

    hari yg paling ditunggu2 zaman itu..
    hehehhe..

    bahagianya dapat keluar dari asrama..
    hhahaa

    ReplyDelete
  11. yna tak pernah merasa dok asrama melainkan masa kat u..hehe..tapi dulu konon boipren sekolah asrama tunggu dia call punya payahla..sekarang orang tu pun dah kawin..hehe..

    ReplyDelete
  12. SALAM UJIE...,

    TAK PERNAH DOK HOSTEL...ALA MASA SAYA MUDA-MUDA DULU TAK BYK SEKOLAH ADA HOSTEL....

    ReplyDelete
  13. yana:
    ni la akak nak kasi tau..^__^

    dalila:
    ni pun kisah zaman mude2..

    lia:
    ya..betul! bkn senang nak dpt keluar.

    tia:
    ^___^

    prettywrite:
    haha..cinta monyet! swing sana, swing sini.

    tapi kat asrama mmg susah nak buat call, punyalah panjang Q.

    azmnor:
    ala..takpe, mesti ada pglmn lain. saya pulak takde pglmn sekolah menengah harian.

    ReplyDelete
  14. btol2..hee

    ira pon smpt merasa outing 2thn je ms kat teknik..;p

    ira pon 2 minggu sekali..so sebulan tu..2 minggu ptama outing, 2 minggu selepasnya balik rumah..so sbln 1x outing, 1x blk rumah..heee ;p

    seronok outing dgn kwn2..g beli biskut, coklat..mkn kfc..kekeke ;p..pastu naik bas rmai2..heee

    ReplyDelete
  15. merasa duk asrama seminggu je..pastu cabut lari..tak best...huhuhu

    ReplyDelete
  16. kikiki
    cm same dgn akak :)

    tap mase kat teknik plak, kalau outing, balik umah opah dan tido
    haahahahaha
    ptg nnti baru bangon dan balik
    seb baik la dekat..hehehee

    ReplyDelete
  17. nsib baik sklh asrama dulu minggu2 boleh outing.hehee sebulan sekali balik uma,tapi kalau rindu nak balik juga apa susah,pintu belakangkan ada?ehhee

    #tak panjang pun sis,rindu pula kenangan dulu..

    ReplyDelete
  18. j.ira:
    a'ah..sebulan sekali mmg boleh balik rumah, tapi rumah akak jauh..seremban-pontian. balik cuti semester je.

    yg paling seronok tu dgn kwn2 la kan..^__^

    eita:
    mula2 mmg tak best..lepas tu syok sbb ramai kwn.
    mesti anak bungsu/manja ni..hehe

    aimie:
    ek'eleh..balik tido je ke? tapi tulah, mcm2 cara outing kita kan..^__^

    WS:
    achie ni mesti budak manja!..tiap2 bulan dah boleh balik pun masih rindu-rinduan lagi. hahaa..

    *rindu kenangan dulu tu mmg indah..boleh tersenyum sorang2.

    ReplyDelete
  19. alamak..tak pernah plak duk asrama tapi pernah laa datang kidnap member2 yang duk asrama..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  20. saya tak pernah dok asrama..
    jadi tak merasa la hujung2 minggu pi jalan2...eekekekke...
    aih..bukan hujung minggu je..hari2 lain pun takde jalan2,membeli belah bagi..:P

    ReplyDelete
  21. betul outing plg best..kl ktorg pergi outing tmpt wajib pi makan mee sup..mmg sedap..rindunyee..

    ReplyDelete
  22. azlan:
    bdk lelaki..mmg lagi byk ceritanya kan. kidnap time nak outing ke time hari biasa tu?? ^_^

    diana:
    betul gak, kalau saya dok rumah dgn ibubapa lagi la tak ke mana2 kot.

    cik tom:
    haa..best kan outing! rasa bebas..

    ReplyDelete
  23. sy dlu leh outing je tiap mggu (kalo bkn mggu blk b'mlm la..) kitorg gi lepak kat sogo, mydin, times square..haha.. best2.. ^_^

    blog sy pun ijau gak.. >_< suke2..

    ReplyDelete
  24. nisa:
    kalau cam tu byk le abis duit..tiap minggu rayau tempat gitu. ^___^

    ReplyDelete
  25. teringat plak time duk asrama...hari minggu je pegi psr mlm ngan kawan2 ramai2....hehehe

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...