Thursday, 12 January 2012

Main Lawan 'King'

Lebih kurang ginilah rupa labah-labah 'King'
(sumber: google)
Mengimbau kenangan lalu...
Main lawan 'King' semasa di sekolah rendah.
Dulu memang Pengawas..tapi tetap ganas.
Setiap hari bekal 'King' dalam kotak mancis,
Ada masa..terus berlawan dengan kawan-kawan.
'King' siapa berundur..dia kalah!

Tak kenal 'King'?
Ia labah-labah kecil warna hitam bercampur putih.
Rupanya seperti dalam gambar di atas.
Bukan sebarang labah-labah ya.
Perlu cari disebalik daunan disekeliling rumah.
Hampir tiap petang terhendap mencarinya.

Mak selalu bising..
Berdosa melagakan binatang!
Tapi budak-budak memang tak pernah peduli...

Itu kisah saya lewat tahun 80-an.
Itulah antara game kami tika itu!
Ada yang pernah main lawan 'King'?
Kalau ada, kamu tentu sudah tua seperti saya!


p/s: Minggu depan mungkin takde entri, nak berjalan melihat bumi Allah...
Nak buat auto publish, takde idea pulak. Setakat b/w guna h/p bolehlah.

32 comments:

  1. xpernah main kak....hehee...saya dulu main pondok dgn2 kakak saya...best bila ingat balik....budak sekarang main komputer la.

    ReplyDelete
  2. aishah:
    kalau kat rumah dgn kakak, mmg main pondok2 bwh pokok. guna tempurung jadi mangkuk..best kan!

    ReplyDelete
  3. Salam Ujie..,

    hehehehe...memang dulu tu antara pemaianan yg famous tu...selalu tangkap spider tu kat pokok bunga spider lily....

    cepatnya saat itu berlalu...mmmmmm

    ReplyDelete
  4. Tak pernah main ni..
    masa kecik2 dulu suka main pondok2 & teng2.. Indahnye zaman kanak2..^^

    ReplyDelete
  5. ishh..cik takot labah2..bkn stkat labah2..kbnykan serangga mmg cik takot..x blh la..xtau knp..hehe

    ReplyDelete
  6. la panggil king ke? dlu masa sy kecik2 pun dok main jgk tp tak panggil king..

    kitorang panggil labah2 spider..

    pdhal spider tu kan mmg labah2...kehkehkeh,,budak2 apa tau =P

    ReplyDelete
  7. azmnor:
    nasib ada gak yg tau psl 'king' ni..hehee
    biasa mmg bdk lelaki je yg main, tapi saya pun join gak.

    lily:
    pondok2 & teng2 tu saya main time dok rumah.
    kat sekolah..lain pulak main nya.
    mmg indah kan..^__^

    OCT:
    bdk dulu2 biasanya mmg lebih berani..sbb dah hidup kat kampung kan. tapi cacing tetap geli..

    ReplyDelete
  8. guna hp pon boleh update la ujie... heheh

    aku pn pernah berkecimpung dlm laga2 ni... tp guna kumbang jantan...

    ReplyDelete
  9. munna:
    entahnya..labah2 is spider! ^___^

    khaifaiz:
    tau boleh..tapi tak pernah belaja buat.

    kumbang yg hitam besar tu ke?? erk..yg tu takot le.

    ReplyDelete
  10. TAK PERNAH MAIN PUN..
    TAPI BUDAK2 LELAKI ADA LA MAIN..KENA MARAH DENGAN USTAZ TERUS TAK MAIN DAH..HEHE

    ReplyDelete
  11. sy tak reti main.nampak sangat sy masih muda..hehee

    #sis muda lagi la^^ yeke?takpe,,selamat bercuti^^

    ReplyDelete
  12. time saya dulu pun ade lagi kak tapi dah tak banyak..saya pun merasa jap je time sekolah rendah..time sekolah menengah tu da main benda lain plak..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. tak pernah plok main...
    kalau main masak2 tu adalah..

    ReplyDelete
  14. zaman2 abang2 sy dulu diorang main la..
    hehe..

    saya?..
    labah2 kecik kat tepi tingkap ni pun boleh terjerit,,,, hehhe

    ReplyDelete
  15. diana:
    kat sekolah dulu..lelaki prmpuan sama je 'naik'.
    tu yg join sama..

    WS:
    tua la dari achie..

    azlan:
    saya pun drjh 6 dah tak main sume ni..dah besar la konon..^__^

    eita:
    kat sekolah camne nak main msk2?

    lia:
    sbb kamu tak pernah main..tu yg takut dgn labah2 kecik. ^__~

    ReplyDelete
  16. sll bdk lelaki y main ni kak..

    ira xpernah..hee..

    ReplyDelete
  17. j.ira:
    kami dulu sama je..main 'king', main kad, tembak guna kulit duku..byk lagi lah.
    sama2 main lelaki prmpn time rehat..syok!

    ReplyDelete
  18. kehkehkeh main lawan king, tempat saya panggil lawan spider, seronok. ya betul tu main dan simpan king dlm kotak mancis cap gorila

    lagi gelap kaler dia lagi hebat la, harapan nak jd pemenang tu tinggi

    dulu saya cari dalam dan luar rumah, paling senang jumpa kat pokok pisnag kat area daun pokok pisang tu. sekarang dah tak nampak dah budak2 main permainan nie, mgkn ada tapi susah nak nampak kot


    betul2 nostalgia la

    ReplyDelete
  19. tak pernah main sebab takut nak pegang.. main pemadam pernah la hhee

    ReplyDelete
  20. Eewww tak pernah main tu.. Takutlah

    ReplyDelete
  21. tak penah main dan tak penah tgk org main jugak ^_^

    ReplyDelete
  22. TP:
    jom kita lawan 'king'! hahaa..

    bdk skrg dah tak main kot, tengok anak sedara yg lelaki sume tak tau pun.

    mie:
    thanks..dlm m'sia je, bkn mcm mie..

    maii:
    pemadam? siapa punya pemadam kena timpa..dia kalah! yg tu pun akak main gak..hehe

    tea:
    tak sangka tea pun takut..haha
    kecik je la labah2 'king' tu, cantik!

    ieja:
    lain padang lain belalang..
    lain sekolah lain la mainannya kan..

    ReplyDelete
  23. isy2.. xpenah dgr org main laga2 spider..

    owh, nk b'cuti eh kak ujie.. have fun & take care.. ^_^

    ReplyDelete
  24. ujie: boleh tapi kena cari kotak mancis besar dan spider dulu lah hahaha

    ReplyDelete
  25. nisa:
    haa..ni nak bg adik nisa dgr psl laga spider! ^___^

    *thanks..tak jauh pun. ronda2 pantai timur.

    TP:
    kena balik kg cari spider..^___^

    ReplyDelete
  26. xpernah main game king ni..tp mmg betul cian labah2 tue..tp ms budak2 xtau pe2 kan..mak nasihat pn msk telinga kanan kuar telinga kiri..heee

    ReplyDelete
  27. Dop penoh tahu mainan ni kak..hee..yes masih muda..haha

    ReplyDelete
  28. cik tom:
    saya ni dulu mmg nakal!
    tapi nakal tu la jadi kenangan manis..

    prettywrite:
    hehe..mmg le yana jauh lebih muda dari akak..
    sila bergumbira!!

    ReplyDelete
  29. wah...xpernah la plak men bende tuh,...ganas akak..hahaha

    ReplyDelete
  30. game paling best! zaman dulu tade pokemon.. yg ni lah jd pokemon.. tahun la ni spider ni pon dah pupus...

    p/s king mata putih! fuhh legend...

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...