Thursday, 5 January 2012

Pohon Cinta

sumber: google

Pohon cinta...
Tumbuhnya perlu disiram dibaja,
Agar tidak kering lalu layu begitu saja,
Hingga akhirnya pohon cinta itu mati jua.

Pohon cinta...
Sirami dengan senyuman mesra,
Lafazkanlah ayat-ayat cinta,
Berikan belaian tulus dari jiwa.

Pohon cinta...
Bajai dengan rasa saling percaya,
Tinggikan rasa saling menghormati,
Raikan dengan saling memberi.

Pohon cinta...
Tanamlah dengan rasa cinta kepada-Nya,
Moga cinta itu membawa kita pada Yang Maha Pencipta,
Bukan cinta yang mengheret kita ke jalan neraka!


*Rasa cinta ibarat pohon, tumbuhnya tidak menjanjikan subur selamanya!*


p/s: Entri cinta ni memang untuk suami & isteri...tapi boleh disesuaikan untuk cinta kepada ibu bapa, keluarga dan kawan-kawan juga!

34 comments:

  1. Ujie..ada jugak pohonya ya..
    patut ada yang sebut buah cinta kan..

    ReplyDelete
  2. rangkap terakhir memang sgt saya suka. sekali lagi sangat suka.

    (nah hamek +1 terus pada google)

    ReplyDelete
  3. acik erna:
    sebelum ada buah, kena ada pohonnya..ye tak?? ^_^

    ReplyDelete
  4. bila de pohon..boleh la berserayut...kih kih kih

    ReplyDelete
  5. pohon cinta Ujie tiada bunga,
    namun suburnya nampak nyata,
    pcl datang bukan nak mengata,
    cuma nak review rank alexa.

    salam singgah, maaf sbb ambik masa lama nak menyinggah sini...ukhuwah boleh diteruskan, insyaAllah. salam.

    ReplyDelete
  6. Kalau cinta ibarat pohon, bekalan airnya ibarat duit lah ye LOL...

    ReplyDelete
  7. TP:
    saya pun sukaa TP klik +1 tu..hehe..

    arul:
    berserayut?? bolehlah..^__^

    PCL:
    siap berpantun!
    thanks review alexa, saya pun baru je buat utk PCL.

    elih:
    waduh elih..betul jugak tu! apapun duit mmg perlu, tapi bkn segalanya..^__^

    ReplyDelete
  8. pandai kak Ujie bermadah puisi..likeee! ;)

    ReplyDelete
  9. Ujie, elih baru je pas buat review alexa blog ni...dr segmen diana rashid hehe

    ReplyDelete
  10. Moga pohon cinta itu akan subur selamanya..^^

    ReplyDelete
  11. boleh buAt lagu ni..'
    buat dodoi2 dimalam hari..hehehe

    ReplyDelete
  12. aku cinta pada siapa yang kurasa..

    #cinta kepadaNya cukup nikmat sekali..nice entry sis..jeles ni^^

    ReplyDelete
  13. ieja:
    sesekali bolehlah..^__~

    elih & mr. cool:
    thanks ya.

    lily:
    insyaallah..asal ada usaha.

    ReplyDelete
  14. diana:
    hehe..terus terfikir camne irama lagunya..

    WS:
    siapakah itu??

    *cinta kpd-Nya pasti tak kecewa..jeles? tak payah la..^__^

    maii:
    ^___~

    ReplyDelete
  15. Salam Ujie..,

    CINTA anugerah Allah yg teragong...menjaganya adalah antara tanggungjawab semua insan...tiada CINTA pastinya alam ini tidak ujud....Allahua`lam.

    ReplyDelete
  16. cinta itu universal tapi cinta kepadaNya cinta paling agung..

    p/s:terima kasih...saya dah follow sini dan dah review alexa blog ni...;)

    ReplyDelete
  17. cinta dan pokok begitu sinonim sekali..

    seperti meet uncle hussein dan lagu pokoknya

    ReplyDelete
  18. azmnor:
    tanpa rasa cinta, pasti alam ni terasa hambar bukan..?

    aisha:
    tepat sekali!

    *sama2..moga terus berteman ya..

    sahrom:
    oh ya? kalau gitu ni lirik lagu baru cinta&pokok dari saya! hehe..

    ReplyDelete
  19. barulah cinta itu diredhai Allah sentiasa :)

    ReplyDelete
  20. wah..cinta tengah berbunga2 ke kak??heheh

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  21. tihara:
    Allah redha..ada bahagia!

    ReplyDelete
  22. azlan:
    dlm hati mmg ada cinta..ni skdr ingatan utk sendiri & kamu2 juga..^__^

    ReplyDelete
  23. suka entry ni!heee

    rasa cinta dan kasih hanya pada Nya..

    selebihnya pada yang berhak..:)

    ReplyDelete
  24. Wahhh...
    best2...
    saya suka semua entry tentang cinta,,
    hhahaha..

    ReplyDelete
  25. mana nak beli benih cinta yang subur ni kak?kekeke

    ReplyDelete
  26. lia:
    yelah..cinta sdg berputik kan?? hehe

    prettywrite:
    ia takde jual la cik adik yna..sendiri kena carik! ^__^

    ReplyDelete
  27. pohon cinta
    berbuah duri sekalipon
    pasti ditelan segenap makhluk-Nya :))

    besnye puisi akak :))

    ReplyDelete
  28. aimie:
    wah..pandai bermadah jugak!

    thanks dik..

    ReplyDelete
  29. wahhh nice... :) pandai menyusun ayat :D

    ReplyDelete
  30. niena:
    salam kenal..^__~
    terima kasih!

    ReplyDelete
  31. hehehehe...sukenyer bce ayt neh...
    tetibe xsabar nk kawen..hahaha

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...