Monday, 9 January 2012

Jahil Di Zaman IT

Tahu 'Surat Berantai'? Zaman saya sekolah dulu memang pernah dapat surat begini. Isinya berkisar keagamaan, bila membacanya kita rasa surat tu sangat bagus sebab berbicara mengenai agama. Lagi-lagi kita yang membacanya ni agak jahil agama. Kemudian di hujung surat dinyatakan yang kita perlu sebarkan surat tu, dengan ancaman jika tidak kita mendapat bencana! Ramailah yang takut dan mula buat salinan (photostat) untuk edarkan pada kawan yang lain. Betul-betul bencana sebab terpaksa keluar duit buat photostat surat tu banyak-banyak. Tapi masa tu saya tak buat sebab sayang duit..

Bila tiba zaman SMS, tersebar pulak benda yang sama dalam bentuk SMS! Ada yang bagitau saya, dia sebarkannya sekadar suka-suka dan bukan sebab percaya isi SMS tu. Saya tak percaya jawapan tu!. Untuk apa buang duit jika sekadar suka-suka? Pastinya dia percaya dan takut dengan ancaman di penghujung SMS.

Dan kini bila IT kian berkembang, saya menerimanya pula di Facebook! Sungguh tak percaya...masih ada yang jahil benda begini di zaman IT. Asal ada unsur agama, terus nak sebarkan.

sedikit petikan isi 'surat berantai'

Kenapa tak boleh percaya?
  • TAK LOGIK. Bagaimana sepucuk surat boleh menjamin manfaat/bencana dalam hidup kita? Macamana dia nak tahu kita dah sebarkan atau belum? Sesungguhnya hanya Allah yang berkuasa ke atas kita hamba-Nya.
  • TAK KENAL SIAPA PENGIRIM ASAL. Memang dia ada sebut nama orang tertentu, tapi kita tak kenal siapa dia. Bagaimana kita boleh mudah percaya pada orang yang tak dikenali? Kemudian mudah saja ikut arahan dia.

Jadinya, teman-teman sila jangan sebarkan jika terima surat berantai. Jangan jadi JAHIL DI ZAMAN IT! Nasihatkan juga anak, adik dan kawan-kawan yang percaya pada perkara begini. Menjadi agen penyebar pada perkara yang salah juga turut mengheret kita ke kancah dosa.


19 comments:

  1. Kalau memang ada sesuatu pengajaran yang baik, rasanya tak salah kalau kita panjangkan. Tapi tak perlulah semacam ada 'ugutan' ...

    ReplyDelete
  2. Salam Ujie..,

    memang surat berantai ni dah berubah mengikut peredaran masa dan kemajuan teknologi terkini...saya selalu dapat surat ni dalam e-mail dan sms dalam HP...saya ignore jer...mengarut sesangat.....sapalah yg rajin nak memanjang-manjangkan nya lagi...

    ReplyDelete
  3. surat berantai dlm sms pun slalu dpt..kdg2 org2 tdekat gak yg anta..aii diorang ni caye ke..saya wat dek jer..buruk baik yg akan blaku bukan atas kuasa manusia..semuanya atas kuasa Allah..ingat tu je dah laa..heran la cane org leh caye semua ni kn...huu

    ReplyDelete
  4. salam ujie,

    kak ati dtg utk review blog ini
    sori lambat..sibuk sikit :)

    ReplyDelete
  5. yana memang benci kalau dapat emel or sms macam ni..ignore or delete terus jer..ada ker nak dapat rezeki dengan sebar benda tu dalam masa tertentu terus akan dapat rezeki melimpah ruah..apa lah..mengarut betul..

    ReplyDelete
  6. mie:
    jika isinya memang ok, elok dipanjangkan tapi mesti buang kata2 ancaman supaya tak mengelirukan.

    azmnor:
    tulah..siap kat Fb pun ada.
    yg sebarkan pulak kwn2 & sedara sendiri..

    tihara:
    mmg hairan sgt kan? kalau dibgtau, dia kata suka2..pulak! soal akidah takleh main suka2.

    ati:
    takpe kak..thanks!

    prettywrite:
    betul..buang terus!

    ReplyDelete
  7. selalu juga dapat sms berantai ni..tapi selalunye ignore jer..malas nak layan..

    ReplyDelete
  8. bukan setakat email..yang pakai sms pun ade gak..kalau 20 orang darab dengan secara purata 10sen satu sms rugi dalam Rm2 gak tu..dosa pun dapat..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  9. Erm.. selalu dapat surat berantai macam ni kat e-mel dan facebook.. tapi pelik la.. kalau budak2 yang terpengaruh tu takpe lagi.. ini dengan yang tua pun terikut-ikut dengan ancaman yang tak masuk akal tu.. dapat kat saya memang saya ignore je..

    Bagi saya, tak salah kalau niatnya betul nak menyebarkan peringatan dan nasihat, memang satu amalan yang mulia.. tapi kadang-kadang, ayat-ayat ancaman tu lagi panjang berjela-jela, sedangkan peringatannya cuma sebaris dua baris je.. tu yang malas nak layan tu.. huhu.. :D

    ReplyDelete
  10. hado....suruh sebarkan benda2 baek tapi part ugut tu mcm cilake, hampeh islam mana ada mengajar ugut2 nie.

    dari zaman risalah merebak kepada zaman IT....hadoo....

    ReplyDelete
  11. salam sis..

    pena dapat surat masa skolah dulu,percaya sangat time tu..tapi tak copy2 gak la..ehhe

    #bila dah besar ni,rasa bodoh sangat boleh caya..ehhee pelik pula mesti ada limit,kena hantar at least 20 pula tu..bunyi mcm sengal je..ehhee

    ReplyDelete
  12. saya kalau dapat benda2 macam delete je terus :p

    ReplyDelete
  13. Karut.. toksah baca surat begitu..

    ReplyDelete
  14. samelah kite kak~ siap kawan-kawan sekolah lak tu bagi...tapi kita tak percaya pun...katenyer leh kaya kalau kita sebarkan..memang isinya benda yang baik untuk disebarkan~ apa-apapun bg ros, memang dapat banyak pahalalah sape yg sebarkan suraty berantai tu~:) hehe:P

    ReplyDelete
  15. lily:
    sepatutnya..

    azlan:
    sykt telco yg untung!

    hazman:
    sgt setuju dgn awak..yg tua sama je.

    nasihat sikit, yg berjela ayat ugutan..

    TP:
    haa..tulah, ada evolusi jugak tu benda gini. kitalah yg kena bijak fikir.

    WS:
    samalah..kecik2 dulu pcaya gak tapi kedekut duit nak copy & sebarkan..^__^

    yayan:
    bijak!

    tea:
    surat ni bahaya jika dibaca oleh budak2..meracun fikiran, mengganggu akidah.

    darkrose:
    kalau tanpa ayat ancaman mmg dapat pahala, jika dgn ancaman musibah.. sebarkannya dpt dosa sbb buat org percaya surat tu mampu beri musibah.

    ReplyDelete
  16. tu la..huu..kdg2 ira mcm nak caya ke xnk...:(

    pss : kak ujie..nt boleh la try buat pizza tu k..hee..tunjuk tau kat blog!

    ReplyDelete
  17. memang dah selalu terbaca pasal surat berantai ni..

    sms pun ada jugak..

    sampai sekarang pun masih wujud lagi..
    hehhee

    ReplyDelete
  18. j.ira:
    nasihatnya boleh percaya, selain dari tu jangan sesekali percaya.

    *segan le nak tunjuk kat blog..tak teror masak2.

    lia:
    tu la yg lawak..selagi ada yg percaya, selagi tu ia wujud.

    ReplyDelete
  19. kalau yg antar untuk 3 kawan ke ok lah ..untuk renungan bersama...tp lau sampai berpuluh2 tu pikir jugak...huhuhu

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...