Hari Khamis lepas saya ke Putrajaya, macam biasa...jadi peneman suami buat urusan kerjanya. Sambil tu dapatlah balik ke rumah kami di Negeri Sembilan selama beberapa hari. Bulan ni saja dah dua kali balik Negeri Sembilan. Setakat ni paling lama tak jenguk rumah ada la dalam sebulan setengah.
Berbalik kepada tajuk entri ni, untuk makan tengah hari kami mencuba Laksa Sarawak di Dayang Sarawak Corner Cafe yang terletak di Presint 15, Putrajaya.
Laksa Sarawak menggunakan bihun, di atasnya ada hirisan telur dadar, isi ayam yang dicarik, daun ketumbar, taugeh dan udang. Kuahnya saya tak reti nak terangkan macam mana rasanya. Saiz hidangannya tak besar, saya boleh habiskan tanpa rasa terlampau kenyang. Kalau nak saiz hidangan lebih besar, boleh minta yang special.
Menu makanan yang terdapat di Dayang Sarawak Corner Cafe. Macam mana la rasa Nasi Goreng Dabai tu ya.
Ini merupakan kali pertama saya makan Laksa Sarawak di kedai makan di Semenanjung. Dulu pernah juga makan di kedai sewaktu berkunjung ke Miri, Sarawak.
Kalau di rumah memang dah agak biasa, sebab saya gunakan pes Laksa Sarawak Haji Manan yang diberikan oleh adik yang menetap di Sarawak. Kebetulan adik-beradik lain semua tak minat, Laksa Sarawak tak kena di tekak mereka. Jadinya memang untuk saya sajalah adik bawakan pes dari sana. Saya pulak dah memandai ubah resepi, saya gunakan pasta angel hair sebagai ganti bihun. Rasa lebih sedap di tekak kami suami isteri. Pes Laksa Sarawak Haji Manan mempunyai lebih rasa rempah berbanding Laksa Sarawak di Dayang Sarawak Corner Cafe. Kelebihan masak sendiri di rumah, bolehlah letak banyak hirisan telur dadar dan isi ayam yang dicarik. Lebih puas makan.
.
nyummy nampak sedap plak laksa sarawak ni..boleh la ke putrajaya nanti nak cuba :D
ReplyDeleteTak payak pegi Sarawak.
ReplyDeleteKat putrajaya pun ada makanan sarawak ek
Ada makan laksa Sarawak. Memang kuat rasa rempah.
ReplyDeletetak pernah rasa lagi laksa sarawakkk, teringin
ReplyDeletetak pernah try lagi menu ni, tapi nampak sodap :-)
ReplyDeletedah lama tak makan laksa Sarawak..nmpk sedap..
ReplyDeletesedapnya kak... bagi dana laksa sarawak ni dia ada rasa berempah sikit, mungkin sebab tu ada yang tak suka... kalau dana semua laksa dana layan je, yelah mesti lah rsanya tak sama kan... tapi baru lah rasa harmoni tu duduk di malaysia ni
ReplyDeleteammi lagi prefer laksa sarawak as compared to laksa penang.
ReplyDeletelain orang lain citarasakan
Pernah makan laksa Sarawak di beberapa buah kedai, rasa kuahnya memang ada beza. Teringin nak makan di tempat asalnya, di Sarawak. Mudah-mudahan ada rezeki ke sana.
ReplyDeleteMemang wajib pekena laksa Sarawak bila ke sana.. tapi sekarang ni dah ada dijual di pasar tani berhampiran rumah.. ohsem
ReplyDeletekalau letak udang lebih banyak jadi lebih sedap...
ReplyDeleteAllahu sedap dan sangat menyelerakan!
ReplyDeletePortion nampak mengenyangkan. Kalau saya mesti kena kongsi. Dah 2 kali ke Sarawak tapi belum pernah rasa. Sedih betul.haha
ReplyDelete