Thursday, 15 April 2021

Tetamu Tuhan 50 Hari

 
Judul : TETAMU TUHAN 50 HARI
Penulis : Hilal Asyraf
Penerbit : Hilal Asyraf Resources
Tahun terbit : 2019 (cetakan keempat, 2021)
Jumlah muka surat : 402
Harga : RM30

Sebelum ini saya hanya ‘mengenali’ penulis menerusi novel bersiri Hikayat Satria-Satria Sejati - novel berlatarkan fantasi dan aksi. Memang menarik! Kali ini saya dapatkan pula novel beliau yang berjudul Tetamu Tuhan 50 Hari. Baca judul dan tengok kulit buku pun kita dah boleh agak ni novel berkenaan apa. Tapi lepas saya membacanya, ternyata isi novel ni bukan sekadar penceritaan biasa. Banyak ilmu, pengajaran dan pencerahan yang saya dapat.

Beli semasa sesi jualan khas di Shopee - ‘hilalasyrafresources’, dapat diskaun hebat dan dapat tanda tangan penulis. Pos percuma. Pembelian yang berbaloi!
Novel ini membawa kisah seorang lelaki bernama Wasim yang mendapat jemputan dari Allah untuk menjadi tetamu-Nya (panggilan menunaikan haji). Dengan keadaan dirinya yang anti-sosial, ketagihan rokok dan tidak menjaga solat, Wasim merasa tidak layak menjadi tetamu Tuhan.

Pelbagai konflik berlaku sepanjang Wasim menjadi tetamu Tuhan. Namun Allah hadirkan seorang sahabat bernama Hilman yang sentiasa membimbing dan menasihati Wasim. Tanpa mengetahui yang sebenarnya Hilman juga sedang bergelut dengan masalah sendiri. Dengan membantu Wasim, Hilman sedang membantu dirinya sendiri.

Bagaimanakah kesudahan kisah Wasim dan apa masalah sebenar Hilman? Kenalah baca novel ni ya.


Antara poin menarik buku ini :
1. Pemacu perubahan seseorang ialah ‘biah solehah’ yang bermaksud suasana yang baik. Apabila seseorang itu berada dalam suasana yang baik, Insya Allah dia akan terpengaruh dan cenderung untuk melakukan hal-hal kebaikan.

2. Tanah Suci memang tempat suci, tetapi ia bukan tempat magis dan tidak menyucikan sesiapa. Sesiapa yang memanfaatkan peluang berada di Tanah Suci ke arah kebaikan, dapatlah ia kebaikan. Sesiapa yang melakukan hal-hal yang merosakkan diri, dapatlah dia kerosakan.

3. Batu yang tidak bergerak akan diselaputi lumut bermaksud seseorang yang tidak berbuat apa-apa, akan mendapat banyak masalah. Masa yang diisi dengan sesuatu, ia akan hilang dan tidak akan kembali. Isi masa dengan kebaikan, maka keburukan tidak akan dapat mengisi masa kita.

4. Tujuan penciptaan manusia ialah untuk mengabdikan diri kepada Sang Pencipta. Islam telah menggariskan wawasan akhirat untuk penganutnya - wawasan hidup kita manusia ialah mahu pulang kepada Allah dalam keadaan berjaya. Maksud berjaya ialah memanfaatkan kehidupan dengan kebaikan, ketaatan dan menjauhi perkara yang merosakkan.

5. Solat fardhu 5 waktu sehari merupakan antara siri ibadah yang melatih disiplin bagi manusia mencapai wawasan tersebut. Membina disiplin diri untuk menepati masa, mengatur kehidupan dengan baik, dan tidak memutuskan hubungan dengan Allah walaupun dalam kesibukan seharian.

6. Tujuan utama pensyariatan ibadah haji ialah untuk menguji keimanan. Kepercayaan kita bahawa Allah itu wujud dan arahan-Nya wajib kita patuhi. Maka kita melaksanakan ibadah haji sebagai bukti kita percaya kepada Allah. Tanpa keimanan, ibadah haji tidak lebih sekadar ‘ibadah batu’ - Kaabah terbina daripada batu, Hajarul Aswad itu batu, Safa dan Marwah juga merupakan bukit batu, wukuf di Arafah dikelilingi batu, bermalam di Muzdalifah juga penuh dengan batu, ketiga-tiga jamrah di Mina itu pun batu dan melontarnya juga dengan batu.

7. Raudhah memang tempat yang istimewa, tetapi beribadah di dalamnya hanyalah sunat. Sebagaimana mencium Hajarul Aswad hanyalah sunat. Jangan utamakan emosi dan sentimen, sehingga mengabaikan keselamatan diri dan orang lain semata-mata untuk pahala peribadi. Juga sikap mementingkan diri dengan memanjang-manjangkan solat dan sujud, sedangkan ramai jemaah lain berhajat untuk beribadah di ruang tersebut.

8. Haji mabrur atau tidak, ialah urusan dan rahsia Allah. Yang dikehendaki ialah implementasi pengajaran ibadah dan kembara haji di dalam kehidupan masing-masing. Persoalan utama, apakah kita berusaha untuk menjadi insan yang lebih baik daripada sebelum menunaikan ibadah haji?


Antara petikan menarik buku ini :
1. “Dengan rasa takut, kita berpeluang menjadi berani. Dengan rasa risau, kita berpeluang untuk berharap. Banyak-banyakkan beristighfar, minta kekuatan daripada Allah SWT, dan usahakan yang terbaik untuk terus sabar dan cekal.” (halaman 205)

2. “Hidup ialah ujian. Kita semua teruji. Ujian tidak bermakna Allah SWT benci. Tetapi ujian boleh jadi sebagai cabaran untuk kita meningkatkan diri.” (halaman 375)


Sungguh, saya rasa sangat puas hati membaca novel Tetamu Tuhan 50 Hari ni. Bacaan santai yang penuh ilmu, pengajaran dan pencerahan terhadap beberapa persoalan yang bermain di minda saya. Membaca novel ini juga ibarat membaca travelog pergi haji. Kita akan mengikuti perjalanan ibadah haji, gambaran suasana yang diceritakan dengan terperinci dan konflik diri (yang mungkin kita juga bakal hadapi semasa di sana). Ia melonjakkan keinginan saya untuk menjadi tetamu di Tanah Suci dan berazam untuk melakukan yang terbaik. 

Tetamu Tuhan 50 Hari - sebuah novel travelog jiwa.


7 comments:

 1. kenal Hilal Asyraf ni melalui blog dia, masa dia masih belajar di Jordan..best jg catatan blog..ada jg beli buku dia..sebuah je..hehe..tajuk Sinergi..

  mengerjakan haji satu pengalaman hidup yg sentiasa dikenang..menarik buku ni, penceritaan secara detail..

  ReplyDelete
 2. Bukti kalau kita ada masalah tolong orang lain, insya Allah masalah kita akan selesai.

  ReplyDelete
 3. Penceritaan dan pengajaran yang baik baik isinya untuk pembaca 😊

  ReplyDelete
 4. Selamat membaca dan semoga mendapat ilmu yang bermanfaat.

  ReplyDelete
 5. buku ilmiah mcm ni, seronok dibaca.. boleh dpt pengajaran dari pengalaman org :)

  ReplyDelete
 6. Banyak isu2 menarik dlm buku ni. Tak rugi membacanya

  ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita ^_^