Sunday, 28 February 2021

Life Baggage - ‘Mari Pikul Sama-Sama’


Judul : LIFE BAGGAGE - ‘Mari Pikul Sama-Sama’
Penulis : Syaz Eym
Penerbit : Syihabudin Press
Tahun terbit : 2021
Jumlah muka surat : 251
Harga : RM30

Life Baggage merupakan buku kedua oleh penulis Syaz Eym selepas Terkaitnya Kita. Tahniah kepada Syaz Eym yang juga sahabat blogger kerana telah berjaya menghasilkan buku kedua! Terima kasih juga atas pemberian buku ini ❤️

Life Baggage merupakan kisah-kisah yang bertemakan ‘life baggage’ yang mungkin dibawa oleh setiap dari kita (menerusi watak-watak dalam buku ini). Di dalam buku ini penulis membawakan tiga kisah - Kerja Kosong, Mangsa dan Segala Tentang Dua.

Bercampur baur perasaan saya sewaktu membaca kisah Kerja Kosong. Ada unsur lucu, kasihan dan entahlah (padan muka, mungkin?) terhadap watak Shah. Yang pasti, kisah ini memberi ingatan kepada kita agar tidak bersikap mementingkan diri sendiri.


Kisah kedua - Mangsa, membacanya membuatkan saya rasa geram dengan sikap Faliq terhadap Leyha. Pengajaran daripada kisah ini, perkahwinan haruslah berdasarkan rasa percaya terhadap pasangan. Begitu juga apabila mendengar cerita buruk, jangan pernah mendengar daripada satu pihak semata.

Kisah ketiga - Segala Tentang Dua, penulis membawakan kisah yang lebih menarik dengan mengangkat isu yang lebih berat seperti perceraian sewaktu hamil dan poligami. Sebenarnya, banyak pengajaran yang boleh kita ambil daripada watak-watak dalam kisah ini. Terutamanya watak Hatim, seorang lelaki yang sentiasa positif dalam menghadapi hidup dan bersedia menerima sebuah perkahwinan yang tidak berlandaskan rasa cinta. Saya suka dengan pengakhiran kisah ketiga ni, puas hati! Hehe...

“...Yang membezakan setiap orang adalah cara mereka membawa life baggage itu. Sama ada menjadikan life baggage itu sesuatu yang sangat perlu dititikberatkan, atau jadikan dia sekadar hand luggage yang boleh dijinjit sahaja. Paling tidak, jika terasa life baggage itu terlalu berat dan membebankan, mungkin awak boleh cari seseorang untuk mengangkatnya bersama?” - Hatim

Life Baggage...bacaan santai yang menghiburkan namun banyak pengajaran. Bagi yang nak mendapatkan buku ini, boleh terus klik DI SINI.

 

11 comments:

 1. ruaajinnyerr baca buku novel., ;p

  ReplyDelete
 2. Setiap orang ada masalah/beban/tanggungan. Cuma berat atau ringan.

  ReplyDelete
 3. suka cita cita yg kak syaz tulis ...

  ReplyDelete
 4. lum sempat lg order dengan syaz

  ReplyDelete
 5. Menarik juga ceritanya.

  ReplyDelete
 6. Dah baca juga. pasal Shah tu memang tak sangka jalan cerita nya. Pengajaran yang bagus dalam cerita shah ni. Tentang Dua tu best :)

  ReplyDelete
 7. Alhamdulillah, terima kasih kak ujie atas review, terharu saya ❤️๐Ÿ˜Š

  ReplyDelete
 8. Alhamdulillah kak Ujie dah terima 2nd buku syaz! menarik kan :)

  ReplyDelete
 9. Selamat membaca. Moga dapat timba ilmu baru.

  ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita ^_^