Wednesday, 26 February 2020

Berbasikal Ke Mekah? Kerja 'Gila' Seorang Ustazah dan Suami!

Tajuk : Ustazah Basikal - Nekad Ke Makkah (Siri 1)
Penulis : Ahmad BMI
Penerbit : Iman Readers
Tahun terbit : 2019
Jumlah muka surat : 708 
Harga : RM79

Kisah pengembaraan begini memang mudah memancing minat saya. Apatah lagi jika ia dilakukan oleh seseorang yang bukan atlet. Pengembaraan berbasikal ke Mekah selama 15 bulan dan merentasi 13 buah negara yang dilakukan oleh seorang ustazah (Adilah) bersama suaminya (Ahmad). Tambah menarik perhatian saya, ustazah tersebut memakai baju kurung di sepanjang pengembaraan! Ada sebabnya mengapa ustazah memilih berbaju kurung berbanding t-shirt labuh.

Buku genre travelog setebal 708 muka surat ini ditulis oleh Ahmad BMI, suami ustazah. Ia merupakan buku siri 1 - merangkumi kisah pengembaraan yang bermula dari Malaysia dan merentasi 5 buah negara (Thailand, Myanmar, India, Nepal dan Pakistan). Mujur juga dibuat dua siri, sebab buku siri 1 ni pun dah berat sampai tak boleh nak baca sambil bergolek santai...haha.

Mengikuti pengembaraan mereka, membuat saya turut bersama 'merasai' susah senang sepanjang bermusafir di negara orang. Saya turut merasa terharu dan sedih dengan kisah Shaukat Ali di India - sanggup mendahulukan Ahmad & Adilah makan, kemudian barulah sisanya dimakan oleh Shaukat Ali, anak-anak dan isterinya. Mereka tetap ingin meraikan tetamu, walaupun rumahnya tiada apa-apa dan cuma diterangi dengan sebatang lilin! Juga kisah seorang pakcik di Pakistan, yang membawa Ahmad ke satu sudut gelap kafe dan bertanya "How much money do you need?". Begitu pemurah!  Banyak lagi cerita-cerita yang memancing emosi saya selaku pembaca, cerita-cerita ini mengandungi hikmah untuk kita renungkan dan ambil ingatan. Bersesuaian dengan kembara mereka yang dinamakan - Kembara Memburu Hikmah.

Sambil membaca buku Ustazah Basikal, sesekali saya akan membuka aplikasi Google Maps untuk mendapat gambaran lebih jelas mengenai lokasi yang diceritakan. Maklumlah...saya ni tak pernah sampai semua negara tu (kecuali Thailand), jadinya susah nak bayangkan kalau setakat membaca tanpa tengok peta. Saya juga buat carian di internet untuk sesetengah tempat menarik yang disebutkan dalam buku. Yang akhirnya membuat saya 'telan air liur' melihat keindahan Fairy Meadow, Deosai National Park dan Hunza Valley. Moga Allah beri rezeki untuk saya menikmati keindahan tempat-tempat tersebut di depan mata.

--------------------------------------------------------------

Helaian buku yang berkualiti, tulisan jelas & mudah dibaca, juga disertakan gambar berwarna.

Bagi yang nak memiliki buku travelog Ustazah Basikal, boleh dapatkannya DI SINI. Tak sabar saya nak tunggu buku siri 2 untuk sambungan kisah pengembaraan mereka. Tak mampu nak buat perkara yang sama, mampu baca dan ambil pengalaman pun dah cukup seronok. Bahan bacaan yang bagus diletakkan dirak-rak perpustakaan rumah/sekolah/awam.


"Jika kita bergantung pada manusia, kita bakal kecewa. Jika kita bergantung hanya pada Allah SWT, Allah akan hantar manusia untuk bantu kita".
(petikan #hikmah dari buku Ustazah Basikal)

8 comments:

  1. menariknya kak, teringin nk cari jugaklah... baca buku gini siap ada gambar macam kita ada sekali dalam cerita tu...

    ReplyDelete
  2. menarik betul..ni perlu ketahanan mental dan fizikal tahap tertinggi...pergi baca org malaysia yg berbasikal, mengembara di negara China dan sekitarnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..bukan calang2 org boleh buat. Akak pun tak sanggup.

      Delete
  3. dah lama tak naik basikal..huhu..

    ReplyDelete
  4. waa sgt memberikan inspirasi.. jemput join giveaway mama ye

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita ^_^