Thursday, 5 September 2019

PHILIPS Pressure Cooker | Asam Pedas Ayam

Antara menu kegemaran saya...masakan Asam Pedas. Lagi pulak sekarang saya dah ada pokok kesum merimbun (pemberian daripada kakak saya), memang jadi lebih bersemangat memasak Asam Pedas. Daun kesum berfungsi untuk menghasilkan rasa masam dan aroma yang menambah kelazatan Asam Pedas.

Untuk kali ini, saya masak Asam Pedas Ayam menggunakan periuk tekanan. Benda dah ada, kenalah kita guna. Tambahan lagi, dapur kurang berkecah dan jimat masa.

Ok, berikut adalah resepi Asam Pedas Ayam dan cara-cara memasaknya menggunakan Philips Pressure Cooker (PPC) :

ASAM PEDAS AYAM

Bahan-bahan :
Ayam (untuk 2-3 orang)
Cili Kering (saya guna cili siap kisar 3 sudu besar)
Bawang Besar - 1/2 biji (tumbuk)
Bawang Putih - 1 ulas (tumbuk)
Kunyit - sepotong kecil (tumbuk)
Halia - sepotong kecil (tumbuk)
Belacan - sepotong kecil (tumbuk)
Serai - 1 batang di ketuk
Halba - secubit
Daun Kesum
Asam Jawa (saya guna 1 sudu kecil pes asam jawa dibancuh air)
Garam
Gula

1. Untuk proses menumis, guna fungsi BAKE-CHICKEN-Start. Panaskan minyak secukupnya.

2. Tumis serai, halba dan bahan tumbuk (kecuali cili kisar) sehingga naik bau. Lepas tu baru saya masukkan cili kisar, tumis sehingga pecah minyak.

3. Masukkan potongan ayam dan daun kesum. Gaul rata dan masak sehingga ayam sedikit kecut. Rasa ayam yang dimasak sebentar begini lebih sedap berbanding dimasukkan selepas letak air (ini pendapat menurut citarasa saya lah ya...).

4. Bila ayam dah sedikit kecut, masukkan air asam jawa. Tak perlu banyak, sebab air tak berkurangan bila kita masak guna periuk tekanan. Tekan Off untuk proses memasak ayam pulak.

5. Tutup periuk. Tombol SEAL. Tekan fungsi STEAM/STEW. Set KPT kepada 10 minit sahaja (tujuannya supaya ayam tak terlebih masak dan mudah lerai). Tekan Start. Ok, boleh tinggal dan datang semula selepas bunyi beep.

6. Selepas sekitar 14 minit, PPC berbunyi beep. Saya terus lepaskan tekanan secara manual untuk buka penutup. Seterusnya, gunakan fungsi BAKE-CHICKEN-Start (macam menumis awal tadi) untuk sesuaikan rasa garam, gula dan pekatkan kuah Asam Pedas mengikut citarasa. Kalau suka letak sayuran seperti bendi, tomato bolehlah masukkan masa ni. Dah siap, Off PPC.

----------------------------------------------------

Asam Pedas Ayam versi PPC siap!

Cukup rasa masam, pedas. Kuahnya tak cair, tapi tak terlalu pekat. Ayam masak sedang elok, tak terlalu lembut. Alhamdulillah...

6 comments:

  1. best, kerja jd makin mudah dan cepat

    ReplyDelete
  2. Sedapnya asam pedas. Ira pun suka kalau letak daun kesum. Bestnya ada daun kesum tanam sendiri. Blh dpt yg fresh.

    ReplyDelete
  3. Sedapnyaa... nti cuba masak nti.. hihi..
    senang bila ada pressure cook ni.. :)

    ReplyDelete
  4. nice, nampak sedap lauk tu... done follow sini. kalau rajin singgah la blog sy juga ye

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..

    Salam ukwah dari saya untuk anda..

    Jom follow blog saya iya seo dan

    saya sudah follow blog anda #589

    Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..

    Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..

    Komen yang baik2 sahaja ye..

    Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

    Terima kasih sekali lagi..ya

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...