Ni hidangan untuk 4 orang. Minum dengan teh tarik..kenyang! |
Masa balik Pontian haritu, petangnya kami (saya, suami, kakak dan adik) ngeteh kat Gerai Shima. Saya pernah buat entri pasal gerai ni ada jual LAKSA JOHOR yang sesedap rasa. Entrinya kat SINI.
Laksa tu sebelah pagi, untuk sebelah petang hidangan kegemaran saya adalah JEMPUT-JEMPUT kat dalam gambar ni. Garing di luar, lembut di dalam dan tak berminyak. Jadinya taklah muak bila makan. Dalam Jemput-Jemput ni ada la terselit udang sikit. Makan panas-panas, cicah pulak dengan sosnya yang sedap...memang asyik! Harganya? RM1 untuk 4 ketul (maaf, tak tau nak sebut apa). Cara nak ke sana? Sila klik link entri kat atas tu.
*ngeteh - merujuk kepada lepak-lepak kat gerai/warung sambil minum teh dan makan menu ringan.
alamak, letak udang tu! boleh save dalam gps tempat ni...
ReplyDeleteSM:
ReplyDeleteudang nya sikit2 je tau..tapi jemput2nya mmg okeyla. puas ati.
Ingat org pahang je sebut ngeteh..org johor pn sama la..sbb biasa org sebut ngopi walopon mnum teh juga:)
ReplyDeleteJemput tu mcm ada kucai..sedap tu :)
assalam ujie..bila tengok gambar jemput2 ni rasa nak pi dapur sekarang jugak nak buat he he
ReplyDeleteTIHARA:
ReplyDeleteTak tau la kn ngeteh ni dialek mana..
Yg pasti walau minum kopi ttp saya sebut ngeteh.
ACIK:
wassalam..saya bkn rasa lg dah. Ni dh buat pun..tak psl2 dinner jemput2 mlm ni. :)
kat umah ct slalu buat jemput2 lau ptg2...tp jemput2 tu ada udang,mesti best..terliuq pulak ase..huhu
ReplyDeleteNampak sedap..lagi² dimakan panas² cicah sambal..fuhh..memang terangkat..
ReplyDeleteJemput2 udang dan cucur udang tu dari spesis yg sama ke?? Semalam makan cucur udang yg dibeli di pasar malam...
ReplyDeletesib baik dah malam baru baca entry nie..kalau petang tadi dengan workload yang ada mau menagis saya tengok akak mengeteh..hehehe
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
dulu saya mati-mati ingat ngeteh tu bahasa Jawa... sebabnya sejak saya kawan ngan org Jawa baru selalu dengar perkataan tu.... sampai la blogger Wak Gelas... xplin maksud sebenar ngeteh.. hihihi
ReplyDeleteMmg terbaik kalo jemput yang rangup kat luar, lembut kat dlm pastu tak berminyak. Kalo dekat, teringin jgk nak try.
ReplyDeletewak pon sukak jemput jemput pisang jugakkk., ahHKs
ReplyDeleteohw..membayangkan kesedapannya...sambil terliur-liur...buat seniri konpom banyak minyak
ReplyDeletesaya panggil jemput jemput ni kuih malas..hehehe..
ReplyDeleteJR:
ReplyDeletetak sama. Kat johor panggil jemput-jemput, kat tmpt lain biasa org panggil cekodok.
sedapnya makan cekodok panas-panas..
ReplyDeletepanas2 cicah dgm sos sgt lah sedap tu..
ReplyDeletepanas2 cicah dgm sos sgt lah sedap tu..
ReplyDeleteMemng sedap..kt dungun rm1 3 ketul je
ReplyDelete