Sunday 25 April 2021

Bubur Jagung ADABI Lemak Berkrim

Antara menu untuk berbuka puasa tahun ni, saya buat bubur jagung menggunakan jagung dalam tin. Memang mudah sangat membuatnya! 

Saya gunakan 2 jenis jagung dalam tin jenama ADABI - jagung manis ala krim (sweet corn cream style) dan kernel jagung manis. Jagung manis ala krim tu pemberian daripada ADABI (kisahnya DI SINI). Dah ada kan, saya gunalah untuk buat bubur jagung. Kemudian tambah juga kernel jagung manis supaya bila kita makan bubur jagung tu terasa la mengunyah biji jagungnya.

Isi dalam tin jagung manis ala krim dan kernel jagung manis.

—————————————————

RESEPI BUBUR JAGUNG ADABI LEMAK BERKRIM

Bahan :
1 tin jagung manis ala krim ADABI
1 tin kernal jagung manis ADABI
1 kotak santan
1/2 potongan gula melaka bulat - dihiris
1 sudu besar gula pasir
1 helai daun pandan - disimpul
Secubit garam

Cara :
1. Masukkan semua bahan (kecuali garam) ke dalam periuk. Kacau dan didihkan dengan api perlahan.
2. Perasakan garam sebelum matikan api. Siap.


Bubur jagung yang lemak berkrim, cepat dan mudah dimasak.
Inilah cara paling mudah dan ringkas memasak bubur jagung. Masak satu lagi menu utama - jenis mee, cukuplah hidangan berbuka untuk saya dan suami. Bubur jagung banyak ni pun tak habis sekali makan, bawa ke hari esok pulak. 



10 comments:

  1. Kalau air jagung saya kurang suka. Tapi bubur jagung saya suka. ��

    ReplyDelete
  2. Dapat juga merasa jagung manis ala krim ADABI.

    ReplyDelete
  3. Tak terfikir pulak buat bubur jagung lebih mudah guna dalam tin ni kan. Tq share kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukak je penutup tin, masuk isi dalam periuk..hehe

      Ur welcome Fiza :)

      Delete
  4. Menarik kak ujie! mmg simple!

    p/s : kak ujie Email shida alamat boleh :)

    ReplyDelete
  5. tkpernh lg buat bubur jagung guna yg dlm tin ni..biasa buat puding jagung

    ReplyDelete

*****
Komen kalian, bicara antara kita 😊

Saya juga boleh dihubungi menerusi e-mel | halifa02@gmail.com
*****