Untuk percubaan pertama, saya guna sebiji buah je. |
Dalam entri INI, saya ada ceritakan yang staf di booth MPOB bermurah hati beri saya setangkai buah Bactris. Tanaman spesis palma ini juga dikenali sebagai PAJIBAYA (sila rujuk SINI). Ia dah pun ditanam secara komersial di Pahang sejak beberapa tahun lalu.
Mula-mula saya rendam buah ni dalam air bercampur garam selama beberapa jam bertujuan nak hilangkan kesan racun. Sebabnya staf tadi dah berpesan yang buah ni kena bersihkan betul-betul, mungkin sebab dah banyak semburan. Lepas tu saya buangkan kulitnya yang nipis tu. Kemudian isinya dihiris nipis. Tapi agak susah sebab buah ni kecik je kan. Oh ya, isi buah ni rupa seakan keledek tapi lembut.
Saya goreng kosong je, tak letak apa-apa. Rasanya? Lemak-lemak...macam makan kerepek sukun kegemaran saya! Lepas ni bolehlah habiskan buah yang ada ni jadi kerepek.
*bagi yang nak tahu lebih lanjut mengenai Bactris, sila KLIK DI SINI.
as salam,
ReplyDeletesaya rasa saya penah makan yang rebus..msa tu sepupu bagi sbb dia keje ..tak pasti tp maybe buah yang sama..
TIHARA:
ReplyDeletebetul la tu kot..buah ni mmg boleh direbus utk mkn. sbb dia mcm ubi keledek. Lg pulak kat pahang mmg dah ada dikomersialkn.
Buah ni boleh makan rupanya. Selalu nampak kat pokok. Racun tu hanya sebab org sembur je kan? Buah ni yg sebenarnya tak beracun kan?
ReplyDeleteLYD:
ReplyDeleteRacun sbb semburan je. Tapi jgn silap pokok pulak lyd, kot rupa je sama tapi pokok lain yg buahnya betul2 beracun..naya!
Kakak belum jumpalah Ujie walaupun kakak org kampung. Bila dah semakin dikommersialkan kelak baru kakak tahulah agaknya.
ReplyDeleteNampak sedap bila Ujie kata macam sukun, akak pun suka sukun.
tak pernah makan pun... mesti sedapkan....
ReplyDeleteMacam pernah tgk buah ni tapi tak pasti kalau ia buah yg sama...
ReplyDeletemacam kerepek ubi..sedapnye...
buah ni macam buah pokok pinang hiasan pulak bila tengok sekali lagi...
ReplyDeletekalau macam buah sukun, sedap tu...:)
macam keledek pun ade gak kak..hehehe..tak cicah ngan apa2 ker??hehehe
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
x penah makan..tp kalau dah rasanya macam kepek sukun memang sedap la
ReplyDeletetak sangka buah ni pun boleh dikerepekkan!
ReplyDeleteBuah ni pernah nampak tapi tak tau kegunaannya....
ReplyDeletenampak macam sedap..pos sini sikit kak..lapor ni..
ReplyDeletehehehhe
mcm sedap.....
ReplyDeletemana nak dapat buah ni. baru kenal la ngan buah ni sis
AZLAN:
ReplyDeletedah jd kerepek takde cicah2 dah..^_^
EITA:
mana kenyang mkn sikit ni eita..:)
TP:
staf MPOB ada kata, kalau berminat dgn pokok ni boleh dapatkan kat MPOB.
owh... boleh jadi kerepek yerrr...
ReplyDeletenanti nak suruh org rumah buatkan
Baru tahu buah nie,cantiklah buah nie.
ReplyDeletebru tau bole makan..
ReplyDeletekalau akak kata rasanya cam sukun... mmg sedap tu. * dah laa tak makan sukun... terliur plak dah.
ReplyDeleteterima kasih diatas info tu sis MPOB eh
ReplyDelete1st time dengaq nama buah ni :)
ReplyDeletefirst time denga nama buah ni..
ReplyDelete