Saturday, 10 March 2012

Kutuk dan Caci

"Islam telah mengajar kepada saya untuk menyalakan pelita dan tidak dengan asyik mengutuk kegelapan, dengan menjelaskan kebenaran dan bukan dengan asyik mencaci-maki kebatilan."
-Dr. Yusuf al-Qaradawi-


Bagus dan cantik kata-kata ni kan? Ia memberi peringatan buat kita bahawa mengutuk dan mencaci bukanlah perkara yang baik dalam Islam. Sebaliknya cari penyelesaian jika ada permasalahan. Juga menjelaskan hal yang benar jika ada  yang melakukan kesalahan. Perbuatan mengutuk dan mencaci cuma akan memburukkan keadaan.

Kini dengan adanya blog dan facebook (sebab dua ni je yang saya ada), kita lebih mudah dan terdedah untuk menyebarkan keburukan dan kesalahan seseorang. Kalau bukan jadi tukang sebar, kita jadi tukang  kutuk/caci melalui komen di situ. Sebenarnya, perbuatan tersebut telah pun turut merendahkan akhlak kita. HATI-HATI YA! Ingatan untuk diri sendiri sebenarnya...

16 comments:

  1. 2 lah fb n blog dah jadi tempat org meluahkan perasaan. kadang jannah pon tak terlepas. tp kalau boleh dijauhkan perkara yg tak elok:)


    jannah singgah sini :)

    ReplyDelete
  2. memang kalo ikut geram kalu..nak kutuk2 jer bile rasa tk puas hati..tp kena pk rasional..doa dari kejauhan je lah yg mampu sebab sedar diri seniri pun dalam proses renovation...:)

    ReplyDelete
  3. tu la...smoga dgn pggunaan blog dan fb kita sebarkan yg baik2 saja...


    *ujie, butang like xreti nak letak..tp kat fanpage ade jgk share...jemput like fanpage munnafendy.com...hihi..apa yg baik kita panjang2kan.. :)

    ReplyDelete
  4. jadikan laman sosial sesuatu yg bermanfaat bukan dijadikan medan peperangan...huhu.

    ReplyDelete
  5. ya kan..sekarang ni tangan lebih banyak berkata dari mulut..so kena sentiasa pikir banyak kali sebelum tulis apa2..kadang2 terbabas jugak..arghh..

    ReplyDelete
  6. terima kasih kerana ingatkan..

    mmg perkara sebeginii yg sering trjadi

    ReplyDelete
  7. betul tu kak..zaman sekarang nie orang lebih suka untuk mencaci dari mencari penyelesaian..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum kak Ujie :)
    iye, sometimes ada yang mengutuk dan mencaci tanpa sedar. maybe dia nak luah kan perasaan tapi cari cara yang lebih sesuai kot =) banyak lagi kerja lain bleh buat. Husnudzon Husnudzon.. terima kasih atas perkongsian ni kak Ujie.. ^^

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum...
    bagus ni..ingatan untuk diri ita jugak...
    manalah tau kot2 terrrrrkutuk orang...

    ReplyDelete
  10. mngutuk tu cuma mmbuat kita mbuat dosa dalam tak sedar..

    ~diam lagi baik kan sis??slmt mlm..

    ReplyDelete
  11. WS:
    betul..kalau tak mampu selesaikan/bantu perbetulkan kesilapan seseorang, lebih baik diam.

    ReplyDelete
  12. Salam Ujie,

    terima kasih atas ingat mengingatkan....saya pun ada kala nya terlepas juga perangai yg buruk tu...semuga Allah memberikan kekuatan utk terus bersangka baik dengan semua mahluk terlebihnya lagi pada Rabb yg disembah...Allahua`lam

    ReplyDelete
  13. Salam Ujie,

    terima kasih atas ingat mengingatkan....saya pun ada kala nya terlepas juga perangai yg buruk tu...semuga Allah memberikan kekuatan utk terus bersangka baik dengan semua mahluk terlebihnya lagi pada Rabb yg disembah...Allahua`lam

    ReplyDelete
  14. btol..:)

    thankss akk sbb igtkan..

    ReplyDelete
  15. AZMNOR:
    biasalah tu, sama je kita semua. mmg sentiasa perlu kpd saling peringat.

    ReplyDelete
  16. cermin diri sebelum nk kutuk org :)

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...