Sunday, 4 March 2012

Jom 'Check': Seluar Sendat/Ketat

Hari ni kita cerita bab seluar.
Saya sendiri lebih suka pakai seluar slack berbanding kain/skirt.
Entri kali ni jom 'check' seluar yang kita gayakan...
Adakah SELUAR kita tu sendat? ketat? muat-muat?
Tak kira apa jenis seluar yang kita pakai...sila 'check'.
Yang lelaki pun kena 'check', ikut mana aurat kamu.
Yang perempuan lebih-lebih lagi.

Cuba berdiri depan cermin...
Adakah seluar kita jelas menampakkan bentuk punggung? peha? betis?
Pendek kata, seluar tu tak mampu melindungi apa yang patut disembunyi.
Tak mampu memenuhi syarat pakaian yang menutup aurat.
Sehingga menjadi perhatian mata-mata yang 'memandang' dunia.

Yang betul...
Pemakaian seluar mesti yang LONGGAR, tak ikut lekuk dan bentuk kaki.
Juga bukan dari jenis yang terlalu lembut, hingga melekap dan menampakkan bentuk.

JIKA seluar yang ketat atau kecil di punggung/peha sahaja...
Boleh atasi dengan memakai baju yang labuh menutupi peha.
Asal saja tak kelihatan bentuk nyata punggung /peha tadi.
Ada penyelesaian bukan?


*Seluar sendat/ketat...melanggar sopan, menyalahi agama*


p/s: Jangan terasa atau kecik hati ya, sekadar ingat-mengingati sesama Muslim. Saya pun masih belajar berubah...

28 comments:

  1. Ok harini pakai baju kurung..tak ketat..heee..aduu..banyak lagi nak diperbetul ni..hukhuk..

    ReplyDelete
  2. sama la kak..sy pun masih dok belajar lagi..tapi rasa makin baik dr dulu..hiks

    ReplyDelete
  3. erm terasa sikit...hehee...insyaallah akan cuba perbaiki imej diri kepada yg lebih elok dari masa ke semasa.siapa lagi nak ingatkan manusia kalau bukan manusia jugak....:)

    ReplyDelete
  4. ita memang tak pernah pakai seluar...
    kalau tak baju kurung...
    pakai kain kembang.....

    ReplyDelete
  5. Tq ingatkan..jap nak check lu hehe :-)

    ReplyDelete
  6. assalm ujie..yang tua macam acik dah tentu tak rasa kecik hati..sebab dah tentu baju labuh yang acik pakai..he he
    terima kasih pada ujie yang sudi ingat mengingati.

    ReplyDelete
  7. kesenaman sikit nie supaya ia tak ketat

    ReplyDelete
  8. saya pun dalam perubahan, Insya Allah..thanks ujie :)

    ReplyDelete
  9. oke sis..:)

    ira pn sll pkai baju labuh kalau rs mcm seluar tu kecil sikit..

    ReplyDelete
  10. k.ujie thankss..hee..ira mmg amalkan bc ayar kursi, 3 qul n doa naik kenderaan b4 drive..

    rs selamat..:)

    ReplyDelete
  11. Takpe. Tak terasa pun sbb nasihat ini benar dan membawa kebaikan.

    ReplyDelete
  12. betul tu kak..kita kena saling mengingati..jgn pakai seluar longgar tapi baju ketat..hehehe..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. salam
    kalau bkn kerana patuh pada hukum pun,seluar ketat bkn pilihan akak..
    susah nak duduk,susah nak ke bilik air(lambat nak buka/pakai semula) hehe...oohh tak sanggup seksa utk seksi...

    ReplyDelete
  14. Cara2 nak uji sua ketat tak ketat.....cuba kangkang kaki seluas mungkin dan buat ketuk ketampi. Agak2 senak perut ms mencangkung tu...sah sua ketat! Hahahahah!

    ReplyDelete
  15. PRETTYWRITE:
    baju kurung paling hampir selamat utk bab aurat ni.

    NIZA:
    tu yg betul..harini lebih baik dr smlm.
    akak sblm ni pun teruk apa..

    AISHAH:
    masa akak remaja dulu, takde org tegur/nasihat..walau tau salah tetap buat.

    EITA:
    wow! perempuan melayu terakhir!
    akak payah sikit nak pakai baju kurung ni..^__^

    ELIH:
    welcome.

    ACIK:
    bkn tua la..senior je.

    TP:
    hahaa..iyalah..sbb bdn naik la sume seluar baju jd ketat kan.

    J/IRA:
    ok tu, kita kena pandai2 la kan. ada penyelesaiannya.

    HJ:
    legging tu mmg tak payah check, confirm tak lulus.

    LYD:
    saya risau gak ada yg kecik ati kan..kalau lyd positif, senang ati saya..

    AZLAN:
    kita selalu lupa, padahal mmg tau.

    KAMSIAH:
    ada org perlu bergantung pd seksi utk rasa yakin diri berdepan dgn org lain.

    ReplyDelete
  16. PAA:
    waah..okey la cara tu..walau lawak sikit..hahaa!
    tak terfikir sbb tak penah buat.

    ReplyDelete
  17. saya sentiasa dalam keadaan berpakaian longgar..insyaallah..

    ReplyDelete
  18. klau baju yg agk pendek(ngam2 punggung sye pkai ngn skirt..seluar yg agk slim pkai ngn baju yg takat lutut..

    p/s:mak sye ckp nasib baek sye kurus..so seluar slim pn xnk ketat..hehe

    ReplyDelete
  19. saya paling tak boleh terima orang pakai legging..geli je..heheh

    ReplyDelete
  20. melayu terakhir apanya kak...
    dah tu je yang ada...hahahah....
    abang2 marah pakai suwo...
    sampaikan orang naik menyampah tengok....

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum kak Ujie.. thanks for peringatan ni :) mmg tak suka pakai seluar ketat, sendat dan muat-muat.. tak selesa :)

    ReplyDelete
  22. CK:
    mmg kelebihan bg yg kurus..
    akak dulu kurus, baru2 ni mula berisi..seluar baju jadi ketat.

    DIANA:
    yg tu mmg mcm tak pakai seluar pun!

    EITA:
    pandai abg2 ita jaga adiknya..

    ReplyDelete
  23. skrg ni dr hari ke sehari cuba pbetulkan diri...byk sgt dh baju2 yg mmg tak layak lg nk pakai..tiap kali nk keluar tu tmenung dulu dpn almari...

    tima kasih utk ingatan ni ye ujie =)

    ReplyDelete
  24. huhu.. samala kita kak.. tak suke pakai kain nie.. nak2 kain batik sebab tak pandai nak ikat.. asik lucut je hehe

    ReplyDelete
  25. CIK UNA:
    hehee..lagi pulak kat bandar ni sume bertangga, escalator..susah sikit nak ber kain. (byk alasan...)

    ReplyDelete
  26. lau pkai suar jean..pkai baju labuh ...heheheh

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...