Thursday, 8 March 2012

Hidupkan HIDUP

Lokasi: Kuala Terengganu

Terkadang HIDUP terasa MATI
Bila semua yang dipandang bagai sepi
Alam nan indah turut pudar tak berseri
Seakan melangkah seorang diri
Tiada bahagia menghampiri
Segalanya SEPI...
MATI.

Duhai HIDUP yang terasa MATI
HIDUPkanlah HIDUP mu!

Hadirkan HIDUP itu...
Dengan memberi kasih pada sesama insan,
Jua kepada segenap isi alam,
Nantinya kamu kan diberi sentuhan sayang. 
Yang memberi cahaya dalam hati nan kelam,
MengHIDUPkan HIDUP yang terasa MATI.

Hadirkan HIDUP itu...
Dengan kembali rasa bertuhan,
Serahkan jiwa seorang hamba kepada penciptanya,
Rapatkan dirimu dengan Allah Yang Maha Penyayang,
Nantinya kamu kan merasa sebuah ketenangan,
MengHIDUPkan HIDUP yang terasa MATI.


p/s: Sepanjang kehidupan, terkadang kita akan terasa hidup ini seolah telah mati.
Jangan biar berlarutan, kerana hidup ini terlalu indah tetapi singkat untuk dibiarkan mati.

23 comments:

  1. kak, alah rindunya kat terengganu..sy dah pi tempat tu dekat je dengan hotel sri m'sia kan?

    eh, salah komen eh? huhu

    ReplyDelete
  2. haah, cantik tpt tu lama dh tk g KT..dah 15 thn saya tinggalkan..

    hidup ibarat mati,bila jiwa kosong tak terisi..isi lah ape2 yg patut..dunia akhirat, balance.. :)

    hidup di dunia hanya sebentar ibarat hujan yang sekali lalu..hurmm

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum...
    walaupun duk kat tganu,....tapi haram tak tahu kat mana ni...

    susah nak hadir kan hidup dalam jiwa yang dah mati....

    ReplyDelete
  4. eh kt KT dh ade mcm nie??akn ke sane lg bln 5 nie..selepas 2 thn tgl kn t'ganu..insyaAllah~

    ReplyDelete
  5. ruginya kalau hidup dgn hati yg mati..kalau rasa hati tu agak2 dah nazak..cpt2la cari ubat, kembali kpd Allah.

    ntah sy rasa mcm pnh hidup dgn hati yg mati..menyesal pun tak guna..salah sndri..nasib baik sdr cpt..

    skrg hati rasa sng n bbunga2 je..Alhamdulillah...tmbh2 ada kwn blogger mcm kak zakie..hihi

    *muka sy xmcm muka mak...xserupa lgsung..huhu


    *ingat gmbr kat icity s.alam..KT rupanya eh

    ReplyDelete
  6. eh Ya Allah kak ujie tersilap reply komen da..abaikan pasal muka tu, tu nk jawab kat kak zakie..haha!

    ReplyDelete
  7. hidupkan hidup dgn segala yang diredhaiNYa.....:)
    tu la macam kat i city je tgk gamba..

    ReplyDelete
  8. hehe... tempat ni Una tak pernah sampai tapi seakan2 tempat nie pernah la = i City..hehe

    ReplyDelete
  9. mengingtkan tentang mati itu perlu dan harus agr kte trus memuhasabahkn diri tntg mas'ul2 kte di dunia.. dan berusaha m'ningktkn amalan kte pd Pncipta.. nice kata2 yg awak ilhamkn~~

    ReplyDelete
  10. a'ah..kadang2 mmg rasa macam tu..tp lepastu sedarkan diri cepat2 cari DIA..:)

    k.Ujie yana dah buat transparent tp memang gtulah juga..tensen..rasanya template tu mg gtu..ken godek2 lg la ni..huhuh

    ReplyDelete
  11. bile datang ganu? huhuh


    teringin nak jmpe kak ujie...

    ReplyDelete
  12. NIZA:
    a'ah..dekat2 dgn seri m'sia.

    tak salah..apa2 yg ada dlm entry boleh dikomen. ^_^

    TIHARA:
    15thn..lama sgt tu. dah byk berubah.

    EITA:
    laa..ni kat bandar KT lah..waterfront kot namanya. ada jambatan. ita kena rayau, cantik gak.

    jiwa ita tak mati sbnrnya, sbb masih boleh hidup normal..komen sana sini. kan??

    CK:
    baru buat ni..last akak pegi 2009 blm ada lg.

    MUNNA:
    saya pun penah rasa..tu yg boleh tulis...

    saje letak gambar ni, nak bgtau bkn i-city je ada benda gini..hehee

    SEA L.:
    tq, lama gak nak hasilkan entry ni td.

    PRETTYWRITE:
    hmm..tak dapek den nak nolong laie.

    MISS B.:
    bln jan. lalu, saje rayau sana. byk berubah.

    malula nak jumpe..^_^

    ReplyDelete
  13. kat ganu pun ade ala2 i city eh kak?

    dulu keje lame rase la macam xde life, tp xdela rase MATI..huhu

    ReplyDelete
  14. yg pasti kt kena bsyukur coz masih bernafas..

    ReplyDelete
  15. sekali temgok macam lampu kat I-City jer..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  16. hidupkan lah diri yang tengah hidup..hehe

    ReplyDelete
  17. trg ni??kt mana ni??

    btl2 tu.. bila trsa mcm tu..jgn sesekali putus asa.. takut hidup thenti di tengah jalan..

    ReplyDelete
  18. ha'ah kan kak....
    sekurang nya sampai saat ni ita masih lagi bernafas...
    masih lagi dapat nikmati keindahan ciptaan Allah...
    kadang2 tu terkhilaf

    ReplyDelete
  19. perasaan tu akan datang bila2 kerap juga aku rasa give up. tapi hidup perlu diteruskan....

    bila jiwa kosong memang terasa mati..



    gambar tu mcm kat area kg cina KT aje...betul ker?

    ReplyDelete
  20. hidup hanya sekali dimuka bumi ini,,hayati kehidpan sebaik mgkn sblm mnghadap tuhan..

    #blog sis mgkin bnyk kemajuan..thniah sis..

    ReplyDelete
  21. WANIE:
    ni versi T'ganu..^_^

    EITA:
    camtu la ita!

    TP:
    semua org mesti pernah/selalu rasa 'down'..termasuk yg tukang tulis..

    kg cina tu chinatown kan? yg ada deretan kedai cina. yelah tu.

    WS:
    akhirnya..muncul jugak adik sorang ni.

    kemajuan? kerap tukar template/header tu bkn kemajuan kan..^__^

    ReplyDelete
  22. Bersyukur kerana sehingga saat ini kita masih bernafas di bumi yg fana ini...alhamdullilah :)

    ReplyDelete
  23. cantik pulak pokok tu...hehehe

    idop ni terlalu indah untuk dihayati, nikmatilah nikmat tuhan sebelum MATI :)

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...