Thursday, 16 February 2012

Tudung Empat Segi

Masih ada yang setia dengan tudung empat segi? Dah tentu soalan ni untuk perempuan ya! Saya salah seorang yang masih setia dan enggan akur dengan fesyen semasa. Setia atau sukar terima perubahan? Saya ada alasan tersendiri. Sebenarnya saya pakai juga tudung jenis 'sarung' tu, tapi untuk keadaan dan aktiviti tertentu. Ia lebih kepada tudung 'basahan'.

Berbalik kepada tujuan asal entri, sebenarnya nak bagitau di mana kita boleh beli tudung empat segi ni. Maklum saja, tudung jenis ni semacam hampir 'pupus' dan amat sukar ditemui. Kalau berjalan di pasar malam tempat saya, rata-rata menjual tudung fesyen terkini. Ada juga tudung empat segi, tapi dengan pilihan yang sangat terhad dan tak menarik.

Bagi yang tinggal berhampiran Bangi, boleh ke Kompleks Warta di Bandar Baru Bangi. Di Ground Floor saja sudah terdapat banyak pilihan. Di Second Floor (kalau tak silap) ada dua buah kedai yang saling berhadapan. Satu kedai tu menjual segala jenis tudung bawal. Manakala satu kedai lagi menjual tudung empat segi jenis Akel dan sedikit dari jenis Pramit dan lain-lain.

Untuk belian secara online, berikut ada 3 laman web yang boleh dipercayai untuk membeli. KLIK pada gambar untuk ke laman web mereka ya.


Pramit Yellow 001
Dengan yang ni, saya dah beberapa kali membuat pembelian.

tudung itali bidang 50



p/s: Ni bukan nak promosi kedai online mereka, tapi nak bagi penyelesaian kepada penggemar tudung empat segi.


UPDATE:
Bagi yang mencari tudung EMPAT SEGI COTTON bidang 50 & 60,
boleh dapatkannya di SINI.


33 comments:

  1. saya jns pakai tudung macam2..sedang berusaha nak tukar cara pakaian yg sesuai, sekarang bukan tk sesuai tp tk selari dgn umur,hihi :)..Insya Allah..

    ReplyDelete
  2. saya suka pakai tudung syria je..senang sarung. hehe

    ReplyDelete
  3. Dah x setia lg ngan tudung tu...

    Bila pandang segala tudung tu kat laci yg da tak terpakai,
    rasa sayangnya....

    Tp, tu la nk yg mudah n pantas,,,

    ReplyDelete
  4. huhu... sama la kite.. CikUna pun suke pakai tudung 4segi tu... boley gaya macam gak kan.. just leceh tang nak pin2 je..

    \\( ^_^ )//

    ReplyDelete
  5. ita memang pakai tudung saji..Eh!!..bukan tudung 4 segi ni...
    tudung lain tak serasi lah...

    ReplyDelete
  6. cantik orang pakai tudung macam ni...haha

    ReplyDelete
  7. tudung ni yg buat lecehnye kena iron dan pakai banyak pin..

    ReplyDelete
  8. dulu kak fieda peminat setia tudung bawal tp tu la bila dah muncul tudung sarung ni sian pulok kt tudung2 bawal tu..dilupakan tp sebenarnya tudung bawal la tudung tradisi kita..yg kita dok pakai skrg ni style negara luar..tp nk wat guane dah org suka pakai yg simple kan..

    ReplyDelete
  9. saya pun pakai tudung jenis sarung sebagai basahan sahaja...sekarang beralih arah kepada selendang...

    ReplyDelete
  10. Sy mmg tak pandai pakai tudung 4 segi nie. Teruk kan? Adehh! Selalu failed.

    ReplyDelete
  11. tudung 4 segi la yang paling banyak dalam almari saya..heheh.lebih selesa dan suami lebih suka saya pakai tudung 4 segi..:p

    ReplyDelete
  12. tihara:
    tudung apa yg tak selari dgn umur tu? maklum la kita kan sama 'muda'..hahaa

    niza:
    tengok kat pic. profile pun dah tau.

    aine:
    tang tu yg sayang kan..

    cik una:
    a'ah..nak pin kanan/kiri ke, lepas bwh terus ke..gaya ikut mood.

    eita:
    serasi membawa bahagia!
    *kalau eita pakai tdg saji, mknn nak pakai tdg apa pulak kan??

    HJ:
    nak ckp sidia awak pakai tdg 4segi jugak ke? ^__^

    tea:
    betul..tapi ada beberapa tudung saya ni boleh dipakai walau tak iron. lps basuh beberapa kali baru iron.

    fieda:
    tdg bawal tu buatan kelantan kan? sbb kat sana byk.

    lieyna:
    ehe..tak pandai akak nak melilitnya.

    PAA:
    kalau dah biasa pakai yg sarung tu, mmg susah rasanya bila nak pakai yg 4segi ni. lenguh tgn..

    diana:
    akak kalau pakai yg sarung tu kurang confident, rasa muka bulat..tak sesuai.

    ReplyDelete
  13. Saya pun masih setia dgn tudung 4 segi, tudung bawal. Bila pakai tudung yg mcm trend skrg asyik kena gelak atau pun kena ejek muka kelakar. Mungkin sbb muka syaa tak sesuai dgn tudung terkini kot.

    ReplyDelete
  14. Sye dh beralih arah gne pashmina sbb dh mkin x selesa pkai bawal yg agk jarang..x pn akn pkai tdg 4 segi turki 2.. :)

    ReplyDelete
  15. tudung dengan kertas surat kabor lah jawab nya..hehehehe

    ReplyDelete
  16. ujie..terima kasih banyak ujie..
    acik dah lama x dapat beli tudung..
    sebb x jumpa..terima kasih atas maklumat ujie

    ReplyDelete
  17. lyd:
    muka bulat ke? mcm saya!

    CK:
    a'ah..kalau yg bawal tu akak pakai dgn soft inner.
    tapi biasanya pakai tdg 4segi selain bawal..mcm Akel & pramit.

    eita:
    amboi..bijak sungguh cik adik ni jwb ya! o_O

    acik:
    sbb saya pun alami masalah yg sama..payah betul nak beli tudung jenis ni kan? yg ada pun bidang kecik sgt.

    ReplyDelete
  18. semua tudung saya pakai..shawl, tudung ekin tu, nk patah balik pakai tudung 4 segi semula la atopon tudung sarung yg lebih lebar.. :)

    ReplyDelete
  19. tihara:
    ooh..tu citernya. ^__^
    saya pun sedang cuba melebarkan tudung..beli yg bidang 50. kalau yg sarung amik saiz L kot.

    ReplyDelete
  20. skg ni dah bnyak jenis fesyen tudung ni..ada yang lilit2 sampai pusing kepla bila tengok..jgn pakai tudung tapi tak serupa bertudung sudahlah..heheh kan?

    #sis terbaiklah..

    ReplyDelete
  21. rasanya tudung patern adalah paling old skool kan ujie.

    kalau tak silap lah

    ReplyDelete
  22. Salam Ujie...

    Isteri say peminat tudung empat segi ..TQ about that info...nanti saya cuba masuk tengok...

    ReplyDelete
  23. hmm..okay kak..its noted..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  24. WS:
    betul, asal masih patuh syariah takpe. cuma jgn la pelik sgt, nanti jadi perhatian/umpatan org.

    TP:
    mmg tak silap pun!
    hehe..tdg fesyen lama.
    apa nak buat, dah selesa.

    azmnor:
    ooh..geng la kami!

    ReplyDelete
  25. caya la Kak Ujie...
    ummmi sy pun suke pik tdung camnie.. tp ade gak die pki tdung espress tue gak...

    sy nie ha, xabis2 ngan shawl aje, huhu~...

    ReplyDelete
  26. heee..ira..:)

    ada ms pkai gak tudung ekpress tu tp lebih kerap pkai bawal..

    ReplyDelete
  27. nisa:
    akak ni old fashion..^__^
    awak remaja..shawl tu biasa.

    j/ira:
    oh..ira peminat bawal ya..
    bawal mmg cantik2 kerawang/sulamnya.

    ReplyDelete
  28. yana panggil ni tudng2 turki..hehe..
    entahlah banyak fesyen tudung skang..sampai muak dah tengok fesyen macam2..last2 balik ke bwal..tapi bawal pun banyak yang jarang..tapi pakai jugak..setakat ni pashmina la ok dengan yana..labuh dan tak jarang..:)

    tudung2 instant tu pun pakai jer..ikut mood..sekarang ni dah jarang jugak pakai..nak terjah jugak la blog tu..:)

    ReplyDelete
  29. prettywrite:
    akak taktau nak panggil apa..panggil 4segi bercorak je. ini alternatif sbb bawal agak jarang.

    pashmina..blm cuba.

    ReplyDelete
  30. nisa suka pakai tudung empat segi than shawl =)

    ReplyDelete
  31. saya pakai jugak,
    hehhe,
    tapi x pakai yang jenis lembut sangat tu,
    leceh.. hehe

    ReplyDelete
  32. khairunnisa:
    tdg 4segi ni kira evergreen la..pada semua zaman tetap sesuai.

    lia:
    yg jenis lembut tu leceh. kena spray starch sblm iron. kalau tak mmg senget2 la..^__^

    ReplyDelete
  33. ct pon still pkai tudung 4segi..hehehehe

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...