Sudah hampir dua tahun saya menetap di Perlis, tapi ini baru kali pertama saya dan Encik Suami makan-makan di Ghatah Siput Bakaq yang terletak 42 km dari kediaman kami. Kunjungan kami ke sini gara-gara saya membaca entri blogger SK - Seri Kandi Tanah Jauhar sewaktu bercuti di Perlis. Kiranya, orang yang menetap di Perlis telah terpengaruh dengan orang yang datang bercuti di Perlis 🤣
Saya dan Encik Suami ke sini pada hari bekerja. Kebetulan Encik Suami cuti pada hari tersebut, jadinya selesai urusan di Kangar kami terus ke sini.
Terdapat kawasan parkir khas. Sangat memudahkan pelanggan.
Kami terus ke bahagian hadapan restoran - pilih menu di sini.
Pilihan makanan laut diletak dalam mangkuk dan juga bekas plastik.
Dah siap pilih, terus ke kaunter bayaran yang terletak di pintu masuk restoran.
Kami pilih set kombo untuk dua orang - siakap goreng tepung, mix box shell out, sotong goreng tepung, nasi putih dan minuman. Jenis minuman boleh pilih mana-mana minuman berharga RM3.
Kalau di bahagian luar tadi, nampak biasa-biasa je rupa restoran ni. Bila masuk bahagian dalam, nampak menarik! Luas jugalah ruang makan di sini. Masih banyak meja kosong, mungkin sebab kami datang pada hari bekerja dan masih awal (masa ni sekitar pukul 5.45 petang).
Ada beberapa meja kosong di sudut menghadap laut. Dapatlah kami duduk di sini - di meja paling hujung. Foto diambil dari tempat duduk saya.
Suasana di sini terasa cukup santai.
Lokasi restoran di pesisir pantai, berhampiran dengan aliran sebatang sungai.
Dari restoran ini kita dapat menyaksikan deretan bot nelayan berlabuh. Pemandangan yang menarik di mata saya.
Tadi selepas membuat pesanan dan bayaran, kami diberi nombor penanda meja yang unik ni - berbentuk ikan, diperbuat daripada kayu. Sempatlah minuman kami berfoto dengan ikan kayu ni sebelum ia diambil setelah hidangan makanan tiba.
Kedudukan kami berhampiran dengan sebuah ruang rumah kucing. Tak ada sebarang bau yang tak menyenangkan dan kucing-kucing di dalamnya nampak sedang bersenang-senang tidur. Ada seekor dah bangun, saya rakam fotonya dari meja makan kami.
Tak rasa bosan menunggu makanan tiba sebab saya dapat menikmati keindahan alam semula jadi di sini. Saya perhatikan terdapat beberapa jenis burung di pantai, paruhnya yang panjang sibuk mematuk pasir pantai mencari makanan.
Terdapat juga beberapa buah bot melintas menuju ke lautan.
Hidangan kami tiba. Ini merupakan kali pertama kami makan hidangan shell out.
Saya kurang gemar makan makanan laut bercengkerang, jadinya saya fokus makan ikan siakap goreng tepung dan sotong goreng tepung je.
Siakap goreng tepung dan sotong goreng tepungnya sedap rangup di luar lembut di dalam. Tapi kena makan cepat, bila dah sejuk jadi kurang sedap.
Atas - siput mentarang. Encik Suami suruh cuba, saya makan juga satu.
Tengah - siput harimau (merujuk info dari blog SK).
Bawah - kepah, entah jenis apa tapi menarik coraknya.
Walaupun katanya set untuk dua orang, tapi kami tak mampu nak habiskan makan. Nasi masing-masing cuma makan separuh pinggan, manakala sotong dan ikan goreng tepung masih berbaki. Tak bungkus bawa balik sebab bukanlah banyak pun yang tinggal, tapi nak habiskan memang dah tak boleh. Perut dah terlebih kenyang.
Makan di Ghatah Siput Bakaq ni memang suatu pengalaman yang menarik sebab kita makan sambil menikmati pemandangan lautan. Kalau datang waktu senja tentu lebih cantik suasananya.
Semasa kami nak balik, jalanan agak sesak. Rupa-rupanya orang ramai sedang berkumpul membeli hasil laut. Tentunya hasil laut segar yang baru dibawa naik oleh para nelayan.
***********************
GHATAH SIPUT BAKAQ
Kuala Sungai Baru,
Perlis.
Google Maps | Ghatah Siput Bakaq
Waktu operasi :
Jumaat - Isnin | 4.30 petang - 9 malam
Dibuka pada setiap hari cuti sekolah/cuti umum/cuti perayaan | 4.30 petang - 9 malam
sedapnyaaaaaseafood....ni yang buat nak pi Perlis ni....
ReplyDelete