Tuesday, 23 October 2018

Pasar Tani Kuala Pilah & Ulangtahun Ke-70


Sabtu 06/10/2018 : Pasar Tani Kuala Pilah
Kuala Pilah...antara tempat yang banyak menyimpan memori buat saya dan suami. Memori jatuh bangun dalam perjuangan kelangsungan hidup banyak tersimpan di sini. Juga memori rutin pagi Sabtu, membeli di Pasar Tani ini. 😍

Hari ini...kami kembali menggamit ingatan masa lalu dengan mengunjungi Pasar Tani Kuala Pilah, setelah lebih kurang 10 tahun berlalu. Lokasi masih sama, bertambah meriah rasanya. Semua nampak segar, nampak menarik! Antara yang saya beli mestilah daging salai & keli salai. Buat masak lemak cili padi...memang sedap sangat! 😋

Insya Allah akan berkunjung lagi. Mungkin rutin bulanan pulak - sekali dalam sebulan. Hehe..


Sabtu 13/10/2018 : Ulangtahun ke-70
Alhamdulillah...tahun ni dapat buat sedikit surprise untuk Mak sempena hari lahir ke-70. Hari lahir Mak sebenarnya pada hari Jumaat, 12 Oktober. Tapi kami balik rumah Mak pada keesokkan harinya, cuti hujung minggu. Mak tengah menyidai pakaian, saya dan kakak datang bawa kek dan bakul buah/bunga sambil menyanyikan 'happy birthday' dengan suara lemak merdu (ni tipu 😝). Suami saya pulak tukang rekod video/ambil gambar. Seronok tengok Mak happy! 😍

Fruit Pastry Cake order dari jiran saya, dan bakul buah/bunga digubah sendiri oleh kakak saya (anak ke-6).

Kalau ada rezeki nak buat lebih meriah, semua anak cucu balik. Untuk kali ni cuma 3 orang daripada 9 orang anak je yang ada. Kalau bukan Hari Raya, memang susah nak kumpul semua.

Sejak dulu, menyambut hari lahir bukanlah budaya dalam keluarga kami. Biasanya cuma beri ucapan selamat. Kadang-kadang sambut juga bila kebetulan tarikh lahir tu kena pada hari kami sedang berkumpul ramai-ramai di rumah Mak (buat pertama kali juga saya sambut hari lahir dengan meriah di rumah Mak pada 3 Syawal yang lalu...hehe).

Semoga Allah mengurniakan Mak dengan kebahagiaan di dunia dan akhirat. ❤️

8 comments:

  1. Hargailah mak..tempat sendiri lebih baik ..hargailah tempat2 di Kualah Pilah

    ReplyDelete
  2. Jika nak ke Sabah dan Keningau, anda kena turun dahulu di Kota Kinabalu. Keningau dalam lingkungan 120 KM dari Kota Kinabalu jalan darat ya..

    ReplyDelete
  3. Kita pasti diberkati sekiranya kita berbakti kepadaibu ayah.

    ReplyDelete
  4. Happy bezday mak... moga makbul doa anak mak tu... Sure seonok mak tu ujie bila sesekali diraikan dgn anak cucu

    ReplyDelete
  5. 10 tahun menetap di kola pilah..lama tu..tgk menu org nogori terliur

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah..semoga mak kak Ujie sentiasa sihat aminnn

    ReplyDelete
  7. seronokkan dapat membahagiakan seorang emak di hari lahirnya, semoga mak ujie diberikan kesihatan yang baik dan bahagia selalu disamping anak2

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...