Lauk Ikan Ayam masak Kuning. |
Korang tau tak kewujudan ikan ni?
Ia dipanggil IKAN AYAM. Nama sebenar tak tau.
Saya ni kira baru jugaklah tau dan jumpa ikan ni.
Dipanggil 'ikan ayam' sebab isinya macam daging ayam.
Tapi rasanya tak macam daging ayam pun, rupa je.
Ikan ni sesuai jugak dimasak kari, juga boleh dibuat sup.
Macam dalam gambar atas ni, mak (mertua) saya masak Kuning.
Meh kita tengok rupa asal ikan ni..macam pelik sikit kan?
(sumber: blog INI) |
p/s: Sekarang ni dah kat kampung di Johor. Nasib line internet ok!
Nasib baik ikan tu tak berbulu pelepah.. Masak juga nak lapah
ReplyDeleteBelum pernah masak ikan ni lg.
ReplyDeleteIkan ayam? Nasib baik dia tak berkokok dalam peti ais kan....
ReplyDeletetetap tak makan semua ni..
ReplyDeletetapi masakan tu nampak sedap
ooo, tak pernah tahu or nampak ikan ni 0.0
ReplyDeleteikan kepala besar..haha
ReplyDeleteDulu kecik2 mak selalu masak kari. Tapi sekarang kat pasar sini dah susah jumpa... Dagingnya memang sedap.
ReplyDeletelily 1st time tau ni..sebelum ni mmg tak tau tentang ikan ni...
ReplyDeleteIkan ayam ni, kalau family saya panggil juga dgn nama ikan sebelah. Selalunya family saya masak asam pedas ikan ni...best sebab daging dia banyak ala ala ayam..keh keh keh
ReplyDeletepernah nmpk sekali masa balik kg baru ni..kena lapah sikit kan kulit dia..
ReplyDeletetau dr kakak ipar..
ReplyDeletetak silap saya ikan ayam ni isi dia masak nampak mcm ayam kn??ikan sebelah kalau masak tak nampak mcm ayam..dan rupa pn tak sama mcm gmbar tu..
ayah saya jual ikan dulu..so mmg tau sangat ikan ni..kulitnya kena disiat dengan pliers..hehehe..
ReplyDeletedaddyzz,
kalau family saya, ikan sebelah tu lain pulak rupanya..
Pernah juga dgr ikan nie,ada sekali hubby beli MIL masak sup je,ok juga rasanya.
ReplyDeletetak pernah tengok ikan ni..nama ikan ayam pun baru kali ini dengar
ReplyDeletealamak...1st time dengar nama ikan nie...asal rupa dia tak hensem..dah masak br nmpak hensem..hehehe
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
aik..campur dua2x ke tu??slalu klu ayut mkn ayam gan ikan tak leh masuk rasa yer...hihihi
ReplyDeleteDulu mak sy pnh msk kari gune ikan ni.Heee!
ReplyDeletechopp saya tak pernah tengok, ni 1st time..terjakun kejap..seriyes nampak cam isi ayam kat gambo tu...wat masak kicap dap tak? :)
ReplyDeletePertama kali dgr pasal ikan ni...teruja jugalah nak cuba...
ReplyDeleteDADDY Z:
ReplyDeleteikan sebelah.. lain kot..
FIEDA:
A'ah..lapah byk pun. Org psr yg buat.
RAI:
Mak ckp gitula..punyala susah ya.
AYUT:
bkn campur ayam dgn ikan..mmg ikan tu dipanggil ikan ayam.
TIHA:
hahaha..saya pun taktau! ni pun mak yg msk..
Kalau resep ikan sama ayam ini pasti lezat dan nikmat, sama dengan seleraku...hehe
ReplyDeletejangan lupa singgah yah
http://penyuluhpi.blogspot.com/
Kakak pun panggil ikan ayam Ujie. Kulit dia keras biasa yg jual akan tolong bersihkan. Kakak nampak dia siang guna player.
ReplyDeleteGoreng pun sedaplah ujie. Lepas tu masak merah macam ayam. Kakak suka ikan nie banyak isi.
tak pernah jumpe... tp anak saya kdg² daging ayam pun dia pgl nak makan ikan ayam hahahahaha.. saboo jerlah...
ReplyDeleteKAK ZAKIE:
ReplyDeleteoh..lain kali nak msk merah la jugak.
MASYA:
hahaa..tu ikan ayam versi lain. ^___^
eh sy pun 1st time dengar ni..
ReplyDeletelawak komen faiz,kalau ada bulu jenuh la..dah nama ikan ayam berbulu plak hahahaha
pernah beli ikan ni, nak menyiang punyalah susah, takde leher...isinya sedap, mcm daging ayam..
ReplyDeleteSelepas 10 tahun berlalu, saya masih belum pernah membeli sendiri apa lagi menyiang ikan ayam ni 😄
Delete