'Sorong papan tarik papan, buah KERANJI dalam perahu.
Suruh makan engkau makan, suruh mengaji engkau tak mahu.'
Suruh makan engkau makan, suruh mengaji engkau tak mahu.'
Biasa dengar nama buah keranji ni digunakan dalam pantun lama. Sekarang barulah saya berjumpa buah sebenar. Buah keranji atau di Terengganu dikenali sebagai buah keradih ni, sebenarnya jenis buah bermusim. Bila tiba musimnya, memang mudah dicari kat Terengganu ni. Untuk sepeket di bawah, harganya RM6.
Cara nak makan sangat mudah, cuma picit/tekan sikit kulitnya dah pun terbuka. Isinya lembut dan sesuai dimakan cara kemam. Dalamnya ada biji kecil seakan biji asam jawa. Sekarang semua dah guna pes asam jawa, kenal lagi ke rupa biji asam jawa? Hehee. Rasanya? Masam-masam sikit dan manis sikit! Sedaplah bagi saya. Yang istimewanya buah keranji ni, ia tahan lama. Macam yang kat atas ni sebenarnya dah lebih seminggu dibeli, tak masuk peti ais pun. Tapi masih elok je.
~ santai petang tulis entri sambil kemam buah keranji ~
nani tak minat buah keranji sbab rasa dia macam masam masam sikit. :D
ReplyDeleteTeringat satu pantun lama mengenai buah keranji:
ReplyDeleteSorong papan tarik papan
Buah keranji dalam perahu
Suruh makan engkau makan
Suruh mengaji kau tak tahu...
Lucu pantun tu kan...?
Saya suka buah ni. Dulu arwah mak selalu beli. Kat KL mmg tak pernah jumpa lagi rasanya. Sbb kalau jumpa dah tentu saya beli.
ReplyDeleteKalau makan kenyang sangat, perut pun dah rasa senak...akak suka kemam buah ni. Entah kenapa boleh rasa lega dan rasa segar jer. Tapi kat sini susahlah nak jumpa kan.
ReplyDeletetak makan buat nie.
ReplyDeletesuka sangat buah ni..sedap tekak tak loya...
ReplyDelete1st time saya tgk buah keranji ni! hahaha
ReplyDeletesaya tak berapa minat buah ni ehee
ReplyDeletedia macam berdebu gitu
tapi teringin nak nengok ndelok pokok ey :)
Sedap...Dah lama tak makan buah ni.
ReplyDeleteKali kedua saya ke Kuala Terengganu, singgah di Pasar Payang. Terjumpa buah keranji, saya pun terus membelinya. Sebelum ini hanya mendengar dan melihat gambar. Kali ni terjumpa...terus beli dengan tujuan inilah pengalaman pertama untuk merasainya sendiri.
ReplyDeleteYang saya nak tanya..dalam banyak-banyak diantaranya ada yang berbiji satu(1) ...ada juga yang berbiji dua(2). Ada apa-apa ke disebalik keadaan tersebut?
Mula makan masa sekolah rendah, dah tua baru jumpa balik, mula saya ambik isi oren saja, buang biji, lepas tu saya gigit biji dia, sedap juga bila pecah, lepastu saya mkn sebiji dgn kulit, sebab pada kulitnya ada banyak pulak mineral untuk kegunaan badan kita, fatty acid.. Bagus..
ReplyDelete