Friday, 30 September 2011

Kenapa Aku...?



Kenapa aku sering diuji?
Firman Allah, maksudnya;
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman', sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui yang manakah orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui siapakah orang yang dusta."
(Surah al-Ankabut: 2-3)

Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?
Firman Allah, maksudnya;
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, sesungguhnya Allah amat mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
(Surah al-Baqarah: 216)

Kenapa aku diuji ujian seberat ini?
Firman Allah, maksudnya;
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
(Surah al-Baqarah: 286)

(sumber: Majalah Solusi isu perdana)

p/s: Memang inilah soalan-soalan yang sering muncul difikiran kita, disaat hati merasa duka atas ujian yang menimpa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, pertanyaan kita semuanya dah pun dijawab dalam Al-Quran!

14 comments:

  1. terima kasih,,entri yg sangat memberi manfaat :)

    ReplyDelete
  2. Kita hanya merancang Tuhan yang menentukan!..

    ReplyDelete
  3. Saat berduka, syaitan ambil peluang masuk jarum.

    ReplyDelete
  4. sesungguhnya Allah Maha Mengetahui sgalanya~~ ujian tnda Dia syg akan kte~

    ReplyDelete
  5. bila Allah uji kita, maknanya Allah sygkan kita :) kan?

    ReplyDelete
  6. ujian dari Allah untuk menduga sejauh mana kesabaran dan keimanan kita tapi sering kita terlupa hakikat itu time diuji

    ReplyDelete
  7. sering diuji...= sama dengan kak ujie..haha

    ReplyDelete
  8. h.j: pandailah hafizin jamil ni..!

    ReplyDelete
  9. bersabarlah ye ..
    la tahzan ..innallahama'ana

    ReplyDelete
  10. cik tom pernah share entry yg sm tapi tajuk soalan yg sentiasa bermain difikiranku kalau xsilap..sharing is caring..bagus untuk kita sesama umat islam slaing ingat memperingati semasa kita..

    ReplyDelete
  11. thank info ni,memang best lah..hehee

    *bila dah diuji,pasti kita kan SEDAR DIRI..heheee

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...