Sunday, 21 April 2013

Peningkatan Drastik

Semalam memang terkejut sangat...
Dapat bil air dengan penggunaan 34 m3! Biasa sekitar 10 m3 je.
Bil dikenakan pulak RM27.44. Tapi bil perlu bayar cuma RM16.70.
Lagi RM10.72 untuk 20 m3 yang pertama dibayar oleh kerajaan Selangor.
Syukur dan terima kasih kepada kerajaan Selangor!

Selama duduk Selangor lebih 4 tahun ni memang tak pernah kena bayar bil air.
Kiranya ni kali pertama kena bayar bil air. Peningkatan yang sangat drastik ni bersebab...
Puncanya ada masalah pada paip bawah simen. Tapi tak tau secara tepatlah.
Cuma sejak sebulan lalu nampak ada air keluar dari dinding longkang kecik depan rumah.

Terus teringat tuan rumah pernah cakap masalah ni pernah jadi sebelum kami menyewa.
Nampaknya ia berulang kembali. Haih...memang masalah.
Kami dah lama lost contact dengan tuan rumah. Nombor kat handphone suami dah takde.
Tiap bulan kami bayar sewa melalui akaun bank, memang tak perlu contact dia.
Sekarang ni tengah dok fikir macamana nak selesaikan hal ni.
Nak betulkan paip bawah simen haruslah bagitau tuan rumah dulu kan...


24 comments:

  1. best no tak payah bayaq bil..
    kami kena bayaq..kohkoh..
    tempat kami ni payah, jalan macma perigi buta dah, ada hati nak pacak bendera tepi jalan suruh undi dia..kohkohkoh..

    ReplyDelete
  2. kami pn da lama x byr bil air. hehe.. kene repair jgk tu.. dkt bil takde contact no tuan umh ke? hehehe.. ira pn x sure.. ada ke no tepon kt bil :)

    ReplyDelete
  3. TIHARA:
    Kihkihkih..punyala dasat, perigi buta tu..
    Tukar jgn tidak!

    IRA:
    takde la ira..stkt nama dia je. Alamat pulak..rmh yg sewa tu la.

    ReplyDelete
  4. kak ujie, ros ni kalau kat rumah ni bil tak sampai rm80 tak sah..malah pernah lebih dr itu..huhu..

    ReplyDelete
  5. nak dapatkan contact number tuan rumah senang je... cuba stop bayar sewa bulanan...confirm tuan rumah call tanya duit sewa... huhuhu

    ReplyDelete
  6. ROS:
    Bil air sampai 80? Hehe..tu mcm bil time knduri kawin rmh mak akak je.

    TMM:
    Sbnrnya utk bln ni dh try cara tu. Tp blm cukup sebulan lg la. Smpai skrg tuan rumah takde pun cntct...camne tu..

    ReplyDelete
  7. best lah akak tak yah bayar bil..
    ita duk sorang2 pun kena bayar jugak..tapi tak sampai 10 hinggit pun...

    ReplyDelete
  8. Memang untung jadi rakyat Selangor, negeri kaya kerajaaan negeri pemurah. Itu pun masih ada yg tak puas hati, cerita baik sembunyi cerita buruk masuk TV....

    ReplyDelete
  9. best tu xpayah bayar.. rumah dh 2 bulan tak kena bayar.. hehe

    ReplyDelete
  10. ingatkan meningkat sebab nak election..heheh

    ReplyDelete
  11. tapiii..... saya dok bangi selalu gak kena bayar bil air.. tiap bulan rm 20.15, rm 20.75.. kena bayar penuh

    ReplyDelete
  12. igt kn syabas maen kotor lg..untung berjuta2, pastu dok kate xde bajet nk wt maintenance..

    ReplyDelete
  13. EITA:
    Best la jugak..dpt free. Walaupun sikit.

    JR:
    Tv tu mmg tak yah tengok. Dakyah belaka.

    AMANINA:
    Lepas ni kena usahal, bg tiap bln tak payah byr..:)

    PRETTYWRITE:
    Hehe..takle, sbb masalah teknikal.

    MP:
    langsung takde rebat utk 20 m3?
    Rasanya sbb teknikal tu, cthnya kalau rumah flat/apartment guna meter pukal mmg xdpt la. Kena ada meter individu.

    CK:
    Mmg la tak de bajet, dah bajet ke lain...hahaa

    ReplyDelete
  14. bil air untuk umah zie 8rgt je tiap2 bulan hehehe

    ReplyDelete
  15. kawan saya pernah jadi kes macam ni.. mula2 tak tau.. tetiba bil mendadak sampai rm500.. pening nak bayar..harap boleh settle cepat..

    saya baru nak merasa bil air free sbb sebelum ni bukan guna meter individu.

    ReplyDelete
  16. Nasib baik Ujie rasional tak salahkan kerajaan S'ngor - mahu jadi isu sebab nak PRU nie hihi...

    Entah bilalah Johor nak macam tu. Kakak bill air tiap bulan tak lari dari 60-70 ringgit tau...

    ReplyDelete
  17. Bil air rumah saya pun dah mahal semenjak 4-5 bulan lepas, kalau tidak sebelum tu, mmg takyah bayar...sebab Kerajaan Selangor dah bayarkan...hihihih...Tapi takde kebocoran...:)

    Cadangan saya, senang aja nak contact tuan rumah kedaung tu....takyah bayar/lewat bayar sewa...mesti dia terpacul depan rumah tanpa dipanggil....hahahaha

    ReplyDelete
  18. assalam ujie..memang tuan rumah kena betulkan ujie..acik pernah kena..bil air meningkat 600 ringgit..sebab rumah sendiri kan..usahakan pi bekalan air..dia kata repair dulu..kemudian bulan depan nya tu dia cek lagi..kalau lepas repair bil air dah turun..yang 600 tu tak perlu bayar..cuma bayar bil semasa aje..bil semasa acik biasanya pun tinggi..40-50 ringgit..pelik jugak..siang bukan ada orang mandi dan masak pun..tapi tak apa lah.. memang bil tinggi..lepas repair tu..bil air macam biasa..40-50 sebulan..memang ada bocor bawah tanah rupanya..tu sebab bil tinggi

    ReplyDelete
  19. Tp itu klu umah yg takde kene mengena dgn meter pukal. Umah sy ni? Gune meter pukal, maka terpaksalah byr bil air yg tinggi walau jumlah gunenye, yak le byk mana....minimun sy kena byr - RM20 sebulan. Sedih tau.

    ReplyDelete
  20. lah.. habis tu mcm mana??? kan dah ssh jadi mcm ni...

    ReplyDelete
  21. kena cepat2 la cari jalan nak baiki tu..terbeban nanti..

    ReplyDelete
  22. ZIE:
    bayaran minima le tuu..

    RAI:
    fuh, kalau saya kena 500 tu..tak terkata dah.

    K.ZAKIE:
    hmm..johor tu mmg antara negeri dgn kadar caj air yg tinggi kat malaysia.

    DADDY Z:
    kena tau gak tu puncanya.

    ACIK:
    wassalam, nasib baik boleh bertolak ansur gitu kan. yelah, benda bwh tanah mana nak nampak.

    FARA:
    sbnrnya saya rasa simpati dgn kes meter pukal ni..tak terkata.

    MASYA:
    buat masa ni tiap mlm sblm tido kami tutup paip utama tu.

    DIANA:
    mungkin terpaksa baiki tanpa izin tuan rumah kot. sbb takmo bil melambung.

    ReplyDelete
  23. bgs jugak buat mcm tu.. rumah jiran²s aya pula air asyik xde.. yg herannya rumah sy okk jer.. confius jap..

    ReplyDelete
  24. kena betulkan juga tu paip bocor kak ujie. kalau tak bil melambung2 lagi... kalau mak izan pulak bil elektrik mmg free memanjang. lain plak ye...

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...