Thursday, 26 April 2012

Ronda Petang Di Bandaraya Melaka

Saya berada di Melaka beberapa hari ni. Petang semalam sempatlah meronda sikit disekitar Bandaraya Melaka. Untuk masa tak sampai 2 jam...sempat ambil gambar sikit. Saya masukkan dalam blog buat pengetahuan dan info bagi yang belum pernah sampai sini.

A' Famosa (Bukit St. Paul)
Merupakan kubu yang dibina oleh Portugis semasa menjajah Melaka  (tahun 1511-1641).
Naik sini percuma je ya...

Inilah tinggalan kubu yang ada, selepas ia hampir musnah diserang Belanda.
Rupanya tetap sama walau dah datang beberapa kali.

Saya tak jemu naik bukit ni sebab nak lihat pemandangan dari atas nilah.
Dari sudut ni, nun sana tu Selat Melaka. Sebab tu kubu ni dibina di sini..lokasi yang strategik  untuk pertahanan.

Deretan bangunan muzium-muzium.
Ni semua terletak di kaki Bukit St. Paul tadi.

Menara Taming Sari...antara tarikan terbaru di Melaka.
Kalau nak tengok panorama 360 darjah dengan ketinggian 80 meter, boleh naik ni.
Yang dalam gambar ni, menara tu tengah berputar turun.
Saya tak mencuba sebab belum sanggup bayar RM10/seorang! 

Book Your Tour, Hotel, Flight, Cruise, Car Hire HERE!

19 comments:

  1. saye pernah pegi menara taming sari je wlaupn selalu pegi melaka..huhu

    ReplyDelete
  2. boleh tahan harga tiket menara tu..tp kalau saya, saya naik jugak kut..bukan selalu kan...cantik2 gambo ujie snap..jum tgk result GA yek :)

    ReplyDelete
  3. CK:
    kalau dah selalu..next time boleh CK ronda tmpt lain lagi. ^_^

    TIHARA:
    hehe..stkt ni masih kedekut, sbb tengok menara tu mcm tak menarik je.
    lain kali mungkin kot..

    ReplyDelete
  4. lama sgt dh x p melaka ni kak ujie.. =)

    ReplyDelete
  5. Sy dah lame tak jln2 Melaka. Syoklah mcm nie.

    ReplyDelete
  6. Ujie, rm10 ke naik menara taming sari tu? Bukan lagi mahal ke? Rasanya last saya pegi dulu mcm rm20 je. Hehhe. Agak nye la. Yang pasti saya pun rasa tak tergamak nak bayar harga tiket tu.

    ReplyDelete
  7. Belum pernah naik menara taming sari..dah lama tak jln2 ke melaka ni..ntahlah bila dpt ke sana lagi...

    ReplyDelete
  8. LYD:
    Sblm2 ni pun saya tengok mcm rm20. Tp yg baru ni rm20 tu utk foreigner. Rm10 local.
    Walau rm10 saya tetap tak minat sbb naik benda tu sekejap je..rasa tak berbaloi.

    ReplyDelete
  9. wewit... ada tower baru la... RM10 tapi dapat naik sekejap memang tak berbaloi kan kak.. sama mcm kat pesta hot balloon kat Putrajaya dulu..

    ReplyDelete
  10. saya tak pernah sampai lagi kak kat tempat ni..hehe

    ReplyDelete
  11. K.Ujie..cantik semua gambar2 yang k.ujie shoot..:)
    yana tak pernah sampai melaka..bilakah masanya entah..hehe

    ReplyDelete
  12. lama dah tak pergi melaka..akak ade naik monorel dia??hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. sangat suka jalan2 di melaka...sbb banyak tempat boleh pergi.

    samalah cam izan, cam blm sanggup nak bayar rm10 semata2 nak naik menara tu.

    ReplyDelete
  14. sejarah y mninggalkan kenangan buat generasi kita

    ReplyDelete
  15. CIK UNA:
    hot balloon..blm naik lagi. tapi mcm teringin yg tu. ^__^

    HAFIZIN:
    sbb tu akak kongsi cerita..tak perlu sampai, tapi tau sikit2 oklah!

    PRETTYWRITE:
    thanks..cuaca elok, gambar pun jd cantik.

    umur yna muda lg, byk masa utk plan tour malaysia.

    AZLAN:
    dah siap ke monorel dia?
    tak nampak apa2 tanda pulak.

    IZAN:
    kalau sume org mcm kita, tak boleh cari mkn la pihak menara tu..hahaa

    LYA:
    dlm kenangan..ada pengajaran.

    ReplyDelete
  16. tak pernah pergi pun kat melaka..
    nampak memang best...

    ReplyDelete
  17. akak di tag :) sila terjah blog saya :)

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...