TERKINI di Almari Baju Aisyah :

Tuesday, 22 May 2012

Kutu Babi

Nak cerita pasal kutu babi. Tapi tiada gambar sebab bila cari kat Google, ada macam-macam rupa kutu babi pulak. Saya sendiri tak pernah tengok rupa sebenar kutu ni.

Baru-baru ni anak saudara saya yang baru berusia sekitar sebulan terkena gigitan kutu babi. Masa tu bayi dan si ibu (adik saya) sedang menjalani proses berpantang di rumah mak saya. Panik seketika sebab kutu tu melekat betul-betul di tepi mata bayi. Melekat yang susah nak ditanggalkan walau dah dicuba banyak kali. Adik saya SMS minta tolong saya buat carian di internet. Memang ada jumpa, petuanya kena guna getah daun sireh. Tak sesuai pulak!

Akhirnya, adik saya dapat idea. Dia gunakan baby oil yang diletakkan sedikit pada kapas. Lepas tu sapu pada kutu tadi dan tanggalkan kutu guna sepit kuku pulak. Bab guna sepit kuku ni memang kena hati-hati sangat. Kalau cabut guna tangan tak boleh tanggal si kutu tu. Alhamdulillah bayi memang tengah tidur lena dan tak bergerak, mudahlah kerjanya.

Soalnya, dari mana datangnya kutu babi? Selama 24 tahun keluarga saya duduk rumah tu, tak pernah ada yang kena kutu babi ni. Haiwan ternakan pun tak ada bela. Tapi haiwan yang datang pergi tu memang ada...ayam, burung, kucing, monyet dan beberapa kali ada babi (baru-baru ni je muncul). Risau jugak kalau kutu babi tu dah 'berkeluarga' kat rumah mak saya.

34 comments:

  1. Tgk tajuk, cecepat dtg, ingat Nk gak tgk gambo...hehehehe. Sib baik boleh cabut yek, lau x sian bb...

    ReplyDelete
  2. ada anjing tak kat area2 umah tu?

    ReplyDelete
  3. MELATI:
    sorry la..takde gmbo la pulak ya.

    TENTANG KITA:
    ada..pembawa kutu babi ke?

    ReplyDelete
  4. saye rse kutu babi ni ade kt anjing..n ofkos la babi jugak..

    ReplyDelete
  5. mana la dtg plk tu..bahaya mende tu kalau melekat susah nk tanggal..sakit..makin lama makin sakit..adoii..kena kt baby plk tu..risau kalau masuk telinga...

    ReplyDelete
  6. kutu babi ni biasanya memang ada kat haiwn peliharaan..ayam pun kekdang ada..
    kalau ada kucing lagi la banyak kutu babi.

    ReplyDelete
  7. hahahaa iyerlah kan.. manelah datang asal usulnya.. yer...

    ReplyDelete
  8. ujie, kat ayam mmg byk sebab penah tgk n pegang ayam kampung..merenyam je kutu tu naik..maybe dia tersesat masuk rumah seko2 dia...jgn risau..kalo kt tempat saya panggil cengkenit kih3 :D

    ReplyDelete
  9. kutu babi tu macamana ya kak?kenapa namanya kutu babi?memang ada kat badan babi ke apa?ish kasar bunyinya..huhu..

    ReplyDelete
  10. ros pernah kena..huhu,.g carik rmabutan..memang susah nak tanggal dr badan kalo dh kena..;) nak3 waktu kena tu dia masuk lam pusat lak tuh..adoii aiii..melalakk kak..hehehehehe:D

    akk jual jugak ye? wah3~ selamat kak!;) hehe:D

    ReplyDelete
  11. selama ni pernah dgr dan tak pernah tahu pun rupanya.
    apa ntah lagi dai mana asalnya. kalau boleh dan dah tahu nanti , jgn lupa ya sis beri info ttg nya ye

    ReplyDelete
  12. kak, saya penah kena kutu babi. Kutu babi ni ada dalam utan je kat tempat2 lembab. saya kena kutu babi ni masa tengah kursus..masa tu kitorg training dalam hutan betul2 hutan kat sg siput, perak. malam tu kitorg kena standby dan buat latihan ala2 nak serang hendap musuh. kitorg kena meniarap dlm kat satu kawasan tu dalam keadaan gelap gelita..dalam sejam kitorg meniarap sementara dok menunggu 'musuh' masuk ke kawasan dan nak serang diorg. esoknya kak, sy tengok kat celah jari2 saya ada kutu babi. masa tu tak tahu pun itu kutu babi...jurulatih yg bagitahu. kutu babi tu susah sebenarnya nak tanggalkan dia..kalau kita tarik dia dengan sepit, boleh tertanggal kulit kita dan berlubang. 2minggu jugak nak hilang kesan parut dia tu selain gatal2. kesian kawan2 yang lain...ada yang sampai 5, 6 ekor lekat kat kaki.

    ReplyDelete
  13. hehhe...
    nasib baik ler kutu babi ni xyah samak..
    tidak menangis nnti nk samak:

    ReplyDelete
  14. naik bulu roma bila bayangkan kena gigit dgn kutu babi.. Kalau dah lama melekat memang sakit..

    ReplyDelete
  15. kutu babi ni amenda kak??tak pernah tengok pun..

    slmt mlm..

    ReplyDelete
  16. takda jual ubat untuk matikan kutu-kutu tu ke? bahaya la.

    ReplyDelete
  17. kalau izan pun panggil cengkenit. sblm ni abg muhaimin pernah kena. melekat kat telinga. hisap darah sampai gemuk jadinya. nak tanggalkan susah. maybe kena masa main2 ayam atau kucing kat umah mak... wallahua'lam...

    ReplyDelete
  18. agaknya kutu babi tu tercium2 bau baby kot? =)

    ReplyDelete
  19. TIHARA:
    cengkenit? comel beno namanya. ^_^

    PRETTYWRITE:
    ntah..dah mmg org panggil nama tu.
    agaknya sbb degil..susah nak tanggal.

    DARKROSE:
    la..apsal la dia pilih situ pulak!
    sian ros..

    TP:
    insya allah kalau ada infonya ya.

    NIZA:
    ngeri pulak baca citer niza..lagi2 kwn yg kena byk tu.

    SHARK:
    tu pasal..^___^

    WS:
    sejenis kutu la..kalau kutu tu kerjanya hisap darah. biasanya kutu babi ni ada kat haiwan.
    tapi, akak pun blm penah tengok..^__^

    RARA:
    ubat kutu biasa tu ada la jual.
    ni pun tertanya2 camne nak hapuskan kutu babi tu..

    IZAN:
    cengkenit..ehe sama cam tiha.
    dah gemuk, lama la tu dia dok situ.

    ReplyDelete
  20. kalau ada anjing di area umah tu..maksudnyer itu kutu anjing..berwarna hitam...kat rumah mak mertua saya pun ada sbb jiran sebelah tu chinese..bila anjing tu x dibersihkan so kutu mmg membiak dgn cepat...dan kutu tu susah nak dimatikan tp ada ubat dijual di kedai ataupun kena tanya dgn klinik haiwan

    ReplyDelete
  21. biasanye pada kucing..
    kalau tak nak sakit...
    kepit dulu perut kutu babi tu sampai pecah..
    biar dia mati..
    baru senang...
    gigi dia tak mengigit..
    kalau tak dengan kulit2 pun boleh tercabut...
    sebab dia memang kuat mengigit...
    ita pengalaman banyak pasal kutu babi ni..
    bab umah dalam hutan...

    ReplyDelete
  22. TENTANG KITA:
    ooh..thanks atas info berguna ni ya.

    EITA:
    kepit perut dia ya..thanks byk2.
    rumah mak akak pun dah jd mcm dlm utan, skrg dh ada monyet & babi..^__^

    ReplyDelete
  23. Fuh, scary gak. Sy sendiri takde pengalaman kutu babi. Tp sy nak gunapakai experience Ita tu...

    ReplyDelete
  24. kalau yg sekor2 tu saya panggil cekenit/tepiras.yg kaler oren kecik2 berkumpul tu kutu babi.lain tmpt lain panggilannye kot.kalau balik kg ada la, sebab umh kg dah lama tinggal.kalau perasan kat kumbang pun ada cekenit ni.kesiannya baby yg kena,sakit/gatal bekas gigitan dia kalau kt mata boleh sepet mata sbb bengkak.

    ReplyDelete
  25. Bahye nyer... Kutu tu giget kat mata. Seram dengar. Saya penah kena kat lutut masa kat hostel. Tu pun tak tau dtg dari mana, rasanya kesan dia tu, sampai skrg, bila ada apa2 yg saya tersilap makan atau saya panas ke, tempat gigitan tu akan timbul dan gatal. Alhamdulillah baby tak apa2..

    ReplyDelete
  26. bahaye tu. nasib baik tersedar kan.

    ReplyDelete
  27. AISHAH:
    tepiras..lg tak penah dgr nih..
    Tmbh info lg..

    LYD:
    Dasat gak kesan dia tu..

    9n0L4:
    Tula..kebetulan kt area mata..sng nk nampak. blm smpt gemuk dh perasan kutu tu ada.

    ReplyDelete
  28. xpernah lg tgk ni...sush eh nk amek kutu babi tu..menakotkan...huhuhu...

    ReplyDelete
  29. anak dah kena,smlm br buang lps berhari2 derita. Cian dia,smpai mkn pun tak nak.

    ReplyDelete
  30. sy pun baru ade pengalaman ni. ank darjah 2..ingat tahi lalat..dh 2 minggu tsepit bawah ketiak. nk cabut die x kasi...sbb dh rase sakit sangt...pas 2 minggu bru kutu tu nk lepas dari gigitan...seram..takut beranak dlm kulit...

    ReplyDelete
  31. sy pun baru ade pengalaman ni. ank darjah 2..ingat tahi lalat..dh 2 minggu tsepit bawah ketiak. nk cabut die x kasi...sbb dh rase sakit sangt...pas 2 minggu bru kutu tu nk lepas dari gigitan...seram..takut beranak dlm kulit...

    ReplyDelete
  32. Saya pun baru kena. baby saya 10 bulan siap dah berdarah2 n dah kembung perut kutu tuh warna putih.dr ahad dh perasan ingat tahi lalat. Smlm nk tdokan anak tgk dah brdarah2 kat telinga..terus cari klinik 24jam sbb dh mlm. Doc pecahkan perut dia n tarik keluar. Baby mmg mngs 2 je..sakit kot..

    ReplyDelete
  33. ada hutan tak berdekatan rumah...?

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...