Tuesday, 20 May 2014

Jiran Korang Tau???

Mula-mula sekali, nak mintak maaf kat kawan-kawan blog sebab tak membalas jejak atau berziarah ke blog korang sejak catatan terakhir saya pada 28 April lalu. Sebabnya internet saya mengalami masalah...masalah habis kuota! Pertama kali jadik gini sejak lebih setahun pakai PortaWifi Celcom ni. Sangatlah susah nak berjaya bukak satu-satu blog tu. Daripada sakit hati, baik saya tinggalkan terus. Tapi saya masih tak puas hati macamana kuota 4GB saya boleh habis sangat cepat. Saya bukan layan YouTube, tonton.my pun dah lama tak bukak. Persoalan yang tak bertemu jawapan. Yang penting mulai semalam dah mula kuota yang baru. Bolehlah berblog kembali.
 
 
Berbalik kepada tajuk entri...Jiran Korang Tau? Tau yang korang menulis blog? Kisah beberapa minggu lalu....
 
Situasi - sedang berkenal-kenalan dengan jiran baru. Selang beberapa pintu dari rumah saya.
 
Saya : Panggil saya Ujie je. Awak siapa nama? (sambil tangan bersalaman)
 
Jiran : Ohh..Ujie. Yang ada blog tu ya? Ingatkan rumah kat mana. Dekat je rupanya.
 
Saya : (cuba tersenyum manis, walau sebenarnya terkejut)
 
 
Padan muka saya, siapa suruh buat blog guna nama betul? Memanglah senang orang nak kenal, lepas tu nak terkejut pulak. Dalam kes ni jiran tersebut kenal blog saya sebab saya tulis mengenai masalah tiles pada toilet masterbedroom perumahan kami. Yang mana, dia pun rasa tak puas hati dengan pemaju.
 
Setakat ni yang tahu saya menulis blog peribadi, cuma ahli keluarga. Selama ni memang takde kawan atau jiran yang tahu. Bila ada yang tahu ni, rasa malu-malu pulak nak menulis. Korang macamana pulak?
 
 

39 comments:

  1. Tak kak. Jiran nyong orak ngerti pun nyong enek blog. Depa all kind of backward, so orak ngerti opo kaie blog. Tapi wasap kabeh ngerti pulak. Sebab eh nang nggon ku orak enek internet streamyx. Enek eh broadband waie. Broadband enggo nang handphone waie.

    Maju kan nggon ku kaie uwong eh. Kabeh enggo handphone and smartphone waie. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa..canggih2. Wong nang enggon mu angger wassap podo ngomong jowo la iyo? Double canggih!

      Delete
    2. kita pun wassap ey ngomong jowo juga hihi

      Delete
    3. Haah. So kita pun canggeh jugak kak. Hehe.

      Delete
    4. princess saadong ngomong jowo, mana tak canggih!

      Delete
    5. nyong la seng paling canggih manggih
      siap nggolek kamus meneh
      puihh :)

      Delete
    6. Pengsan kejap baca komen korang neh.

      Delete
  2. HAHAHAHA .. KANTOI SUDAH, MEMANG MALULAH SIKITKAN ORANG BACA HUHUHUHU

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasni kena buat muka tak malu lah..kalau tak camne nak nulis blog lagi,,hehehee

      Delete
  3. kantoi waie ujie
    aku orak enek seng ngerti aku berblog
    except keluarga aku waie
    konco2 ku kabeh orak knew..

    kok aku ngomong jowo+omptih
    melu si tata :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. La iyo..kue orak tulis jeneng mu seng bener. Selamat lah.

      Tata..jowo+german! :D

      Delete
  4. aduh apa saja la yang kak tata ngan kak tiha ngomong tu...nngak faham dong!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zie kena masuk kelas bhs jawa dgn k.tiha. Dia skrg lancar je tau...:)

      Delete
    2. lancer ei angger ndelok kamus wak jamin haha

      Delete
    3. Kak Ujie, seng kito pun orak pandei kayak deeh kan kak.

      Delete
    4. tu la pasal, menguji vocab jawa kita je tiha ni.

      Delete
  5. haaa..penah kene kat office..huhuu..org dari department lain dtg tegur t_________T

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti terkejut kan..muka blur. :D

      Delete
  6. aku pernah tengok sorang doktor klinik tu (masa dapatkan rawatan) tengah bukak blog yang biasa aku konjung/komen. hehehee...

    ReplyDelete
  7. Mesti terkejut ye Ujie. Tak apalah sebab N3 kita pun bukan mengumpat dia pun.. Semua perkongsian bersama aje..

    Jiran kakak tak tahu apa; lagi pulak rata-rata jiran kakak org ca ya nun alif memang tak bacalah blog kakak ni.

    Kakak pun guna nama kakak juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela kak..mmg takde ngumpat dia pun. cuma segan sendiri je.. hehee

      Delete
  8. hehehe..dedulu saya segan jugak..tapi dah lama lama saya okay je share entry.. kadang2 makcik makcik pun tengok blog saya sekali..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 saya pun cam gitu la nanti..

      Delete
  9. mesti akak terkejut giler kan...glamer lah akak pah ni..
    ita lagi suke kalau orang tau kita ada blog..blog santai je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. penyegan amat akan ni..tu la masalahnya.

      Delete
  10. jiran xtau..kwn2 rapat je tau..klau kwn2 tak rapat n tak biase baca n komen, tebal gk la muka..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..sbb tak biasa tu mcm segan.

      Delete
  11. ada jiran setaman yg tahu blog saya, sebab dia pun ada blog dan saya pernah cerita pasal area perumahan saya dlm blog...

    ReplyDelete
  12. As salam.
    Salam kenal.... Tak tahulah jiran setaman tahu atau tidak tapi guru besar saya memang tahu ^__^

    psss....
    Sebenarnya, saya ziarah dari badge ping busuk. Gambar yg terpapar adalah pompuan buka baju dalam. Bahaya eh kali entri tanpa gambar dgn auto pingbusuk badge?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah..patutla views byk. Thanks sis bagitau.

      Delete
  13. jiran akak ada yg tahu akak ada blog. buat derk jerlah..wes minatkan. janji akak orak ngarani ndae..;)

    ReplyDelete
  14. tu dia.. rupanya dlm diam ada jiran kita yg jadi follower dlm blog kita.. klo liya pun malu -malu gak hihi...

    ReplyDelete
  15. kawan2 pun tak tahu kte ade blog apatah lagi jiran. saya je yang sibuk promote blog hehehe... maklumlah bdk baru

    ReplyDelete
  16. itu tandanya akak sudah mencapai tahap blogger yang pemes kak..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  17. Agaknya dia gugel pasal nama taman perumahan tu jumpa plak blog Ujie. Tetibe femes Ujie. Tapi saya tau perasaan tu. Selama ni kita bukan tua pun siapa yang baca blog kita kan. Ada sekali tu, masa saya tunggu lif, ada org yg keja satu bgnn dgn saya senyum kat saya sambil kata, "haa.. suka makan biskut ye..". *pasla entry saya suka makan biskut hup seng cap pingpong tu. Tersipu kejap.

    ReplyDelete
  18. Lebih suka orang yang kita tak kenal tau kewujudan blog ai.. tapi sekarang dah ramai member office tau kewujudan blog ai.. eemm.. tapi setakat ni hanya berkisar tentang keluarga kecik ai je.. ;) jadi takdelah rasa risau ke hape ke.. hehehe..

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...