Friday, 5 August 2011

Kenangan Puasa Zaman Kanak-Kanak

Apa kenangan puasa zaman kanak-kanak yang paling korang ingati, selain juadah masa berbuka?


Saya paling ingat...masa di sekolah kerap ke tandas,
Bukan minum air paip tau, tapi basahkan sapu tangan...
kemudian letak kat tengkuk bagi sejuk.
Tak dapat minum, dapat sejuk tengkuk pun jadilah!

Saya paling ingat...kalau gagal berpuasa atau puasa separuh hari,
Dendanya...tak boleh join ahli keluarga lain berbuka di meja makan.
Kena duduk di lantai, makan dengan adik yang memang belum belajar puasa.
Masa tu rasa sungguh tak seronok!


Sekarang bila terkenang balik, tersenyum sendiri...^_^
Indahnya kenangan lalu!

9 comments:

  1. apa yang ros paling ingat~ mintak mak nak makan biskut pastuh sambung puasa balik..hahahaha:P mcm3 hal..tapi dulu best kak~ ros selalu jugak puase penuh n dapat duit raye tuh yang best..kalo pose abah bagi duit~ tak pose tak dapattttt~:)

    ReplyDelete
  2. akak penah tido dlm buai adik..bygkn..hehe..letih punya psl..masa tu djh 3 ke 4

    ReplyDelete
  3. saya puasa penuh 30 hari masa darjah satu! wpun xdpt duit raya sgt..budak2 sekarang puasa sebab duit raya. pahala ntah ke mana...

    baca sini untuk entri terkini:
    pyejal.theStory

    ReplyDelete
  4. pyejal: wah..budak kecik yg baik..puasa penuh!

    saya pun takde tawaran duit masa dulu..adik beradik ramai..

    ReplyDelete
  5. dapat jugak mkan kalau duduk kat lantai pun..akak masa kecik kalau tak puasa makan lepas orng habis berbuka..
    time tu tinggal nasik dengan ikan je la.
    heheh

    ReplyDelete
  6. kenapa x ingat ape2 ini..dpt berbuka kot..huhu;)

    ReplyDelete
  7. diana: kesiannya k.diana, lagi berat denda dia..^_^

    ReplyDelete
  8. boleh kasi sejuk tengkuk macam tu eh?basahkan kain?haha

    ReplyDelete
  9. geram bile dgr iklan kat radio..tunggu azan..kenangan hingusan :P

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...