Thursday, 21 February 2013

Sedondon

Kain bahan- menanti untuk ditempah.
Buat PERTAMA kalinya, kami lapan beradik perempuan dan emak akan ada pakaian sedondon! Pakaian ni bakal kami pakai pada hari perkahwinan adik perempuan bongsu saya, Insya Allah bulan hadapan. Kecuali pengantin (adik bongsu) dia pakailah baju pengantin dia. 

Sebenarnya idea pakai sedondon ni saya kurang gemar. Yelah, citarasa (warna & corak) lain-lain. Tapi sebab majoriti suka idea ni dan ada yang sudi jadi penaja , haruslah saya terima. Apapun pakaian sedondon ni berguna jugak untuk majlis Hari Keluarga, yang diadakan pada setiap tahun dan menghimpunkan semua saudara-mara sebelah arwah bapa. Sebabnya setiap keluarga mesti memakai pakaian mengikut warna yang dah ditentukan untuk tujuan pengenalan. Macam keluarga kami kena pakai baju warna biru muda.


p/s: Rasa seronok jugak, pertama kali berpakaian sedondon dengan semua kakak-kakak, adik dan emak. :)

27 comments:

  1. cantik biru..macam family zie memang selalu pakai sedondon baik family zie @ family mertua:)

    ReplyDelete
  2. cantik je kalau pakai sedondon macam tu kan??:)

    ReplyDelete
  3. dh jd trend slalunye pkai sedondon tp ct pon xbrape gemar sgt, mcm penyanyi nasyid da..hihihi...abg ct kawen nti pon mybe pkai wrne sedondon tp corak lain2 :D

    smoga majlisnya berjalan ngan lancar :D

    ReplyDelete
  4. saya pun tak pernah dan tak berapa gemar pakai sedondon..heheh..tapi kalau ada orang sponser boleh la..heheh

    ReplyDelete
  5. hehe.. pakai sedondon bgs jgk, sng nk kenal mana 1 tuan rumah.
    bagusnya ada family gathering tiap tahun, so takde la yg x kenal sedara mara.

    ReplyDelete
  6. Memang kami pun pakai sedondon masa majlis perkahwinan...Senang tetamu nak cam keluarga pengantin...:)

    ReplyDelete
  7. owh...patut laa sama..ade wedding rupanya..b4 this time raya tak buat sedondon jugak ke kak??hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  8. kalau ada yg sudi sponsor ok la..nanti boleh pakai time raya pulak..

    ReplyDelete
  9. Azlan:
    Tak pernah. Masing2 pun dah ada family sendiri, sedondon dgn family diorang la. Masa kecik pun tak de, dah lain2 citarasanya.

    ReplyDelete
  10. ayut suke...nnt wane same jer..sng org nk kenal..hihihi.. :)

    ReplyDelete
  11. kalau sama warna tapi tone sedikit berbeza antara ahli, mungkin ok kot...

    ReplyDelete
  12. kitorang mula pakai sedondon masa knduri akak no 2 kawin. pastu dh jadi wajib utk sedondon tiap kali knduri.kalo raya, ikut family kecik masing2 lah. semua dh kwin kan.. :)

    seronok pakai sedondon ni..baru la sejiwa..hehehe

    ReplyDelete
  13. Maaflah, JR sejak dulu memang tak suka berpakaian sedondon, nampak sangat macam boria. Bila Hari Raya ramai keluarga adik beradik JR berpakaian sedondon dan cuma famili JR berpakaian aneka warna, adik JR pernah bertanya mengapa tak berpakaian sedondon seperti keluarga mereka? Jawapan JR senang saja: kami keluarga demokratik, setiap orang bebas memilih pakian kesukaannya sendiri. Hehehehe...

    ReplyDelete
  14. wak pon sukak pakey sedondon jugakks.., chantek kalo amek gambr sama2 ghituu.. ehheE

    ReplyDelete
  15. x penah pkai bju sendondon..
    kalu raya pun just ckap bju clour apa nak,,beli ikut suka hati,,janji aq clour yg di requste tu je..he..he..

    ReplyDelete
  16. comel ,
    corak abstrak....

    tapi ita sama jugak macam akak tak berapa suka sedondon macam boria je

    ReplyDelete
  17. Ktorang tak pernah lagi pakai sedondon...teringin jugak pakai sedondon2 ni...best jugak bila sekali sekala pakai sedondon...lagi2 bila adik beradik ramai...mesti nampak meriah jer... :-)

    ReplyDelete
  18. Saya pun tak penah lagi pakai sedondon corak dgn family. Kalo warna sedondon je penah. Tapi saya rasa pakai sedondon ni penting gak time wedding, sebab senang nak kenal family pengantin. nanti senang la nak salam, nak tanya apa2.

    ReplyDelete
  19. nanti dah pakai jgn lupe tunjuk kat sini hihihihihi...

    kami ni dah terbiasa dr kecik sedondon abah belikan.. dah kawin ni jer barulah x sedondon.. sedondon ikut family....

    ReplyDelete
  20. kakak sye nk kawen bln 6 ni pn, mcm2 isu berbangkit psal pkai sedondon ni..ade yg nk bercorak..tp jln selamat plain je, sbb msg2 cita rasa tak same klau bercorak..huhu

    ReplyDelete
  21. 8 bradik pompuan.. fuyoo.. rmainyerr.. :)

    ReplyDelete
  22. kami pun pernah pakai baju sedondon ni kak. satu family besar mak izan (mak, adik beradik perempuan izan, abg2 ipar, anak2 sedara seramai 30++). ada yg sponsor ok je.. buat sempena hari keluarga juga. eh lupa... masa izan kawen 11 thn lepas pun buat juga baju sedondon...

    ReplyDelete
  23. kiranya kenduri last lah ni..mesti lagi meriah bila sedondon :)

    ReplyDelete
  24. wah sedondon xpe ada yg sponsor..lagi mudah org nak kenal keluarga pengantin nanti. takde la tercari2 mana satu family...hehee...:)

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...