Friday, 6 July 2012

Keropok Lekor BTB 2209...Pek Mudah Bawa

Kedai Keropok Lekor Bukit Tok Beng (BTB) 2209 ni pernah saya sebut kisahnya hampir setahun lalu dalam entri DI SINI. Sebabnya pelanggan perlu ambil nombor giliran untuk membuat belian! Sejak tu, bila sempat memang kedai ni jadi persinggahan suami saya jika ada kerja di Kuala Terengganu. Dan memang timbul sedikit masalah untuk bawa keropok lekor yang masih segar (panas-panas) menaiki kapal terbang. Ada bau! 

Tapi yang terbaru ni, dah ada pek yang mudah dibawa. Keropok lekor dah disejukkan (tapi tak beku) dan dibungkus dengan pek vakum. Tiada masalah bau, lebih kemas, mudah dibawa dan tetap sedap bila digoreng.

RM10/pek
Dua jenis- keropok goreng yang macam jejari dan yang lagi satu tu keropok rebus.
Penjual tu bagitau..tapi keduanya memang boleh goreng macam biasa.
Apsal ntah sebelum ni tak perasan ada keropok rebus tu...pertama kali cuba.

Goreng dan sedia dimakan...
Keropok rebus (kiri) tu memang dah siap potong kecik masa kita beli.
Rasanya lebih lembut daripada keropok goreng...saya suka! 

Bagi sesiapa yang nak ke sana, kedai ni terletak di selekoh jalan ke lapangan terbang di Kuala Terengganu. Kira-kira 3km jika dari lapangan terbang. 

25 comments:

  1. ishk...sedapnya kopok lekorr..

    ReplyDelete
  2. sedapnya ujie..anak2 acik semuanya suka sangat makan keropok lekor.

    ReplyDelete
  3. Malam tadi makan kereopok lekor dari terengganu juga, fresh terasa isi ikannya. Kalau kat Kl...tepung je banyak...

    ReplyDelete
  4. Kalau mcm ni nak minta pos dr kawan kat sana lah...bunyi macam sodap je tu hehe

    ReplyDelete
  5. waahhh.. favourita Una tu kak.... glurp..

    @@ sorry lama tak datang rumah akak nie..

    ReplyDelete
  6. bgusnya..diorg buat utk memudahkan org bwk naik kpl eh...dkt je ngan airport

    ReplyDelete
  7. Kalau family kakak unie satu pek sah tak cukup. Kakak kalau ke sana penuh semua tempat kaki pun kakak isi keropok tau, beli siap dgn sos dia sekali.. sedapnyeeerrr...

    ReplyDelete
  8. huiiii...lame x makan keropok lekor pure nehhh

    ReplyDelete
  9. kat sini ye yg nak beli kepok kena amek no tu..heee mcm kat kaunter bank/klinik lak.... menunjukkan ramai customer dia...kakak saya pnh beli sekali kot masa outstation dulu.

    ReplyDelete
  10. Lama betul tak mkn kopok lekor. Huhuhuhu...

    ReplyDelete
  11. ELIH:
    Okla tu..maybe kena letak ice pack kot nk bg tahan masa pos.
    Yg lebih sdp yg rebus tu..lembut dan sgt terasa ikannya.

    CIK UNA:
    welcome bck. Slalu jenguk blog una..tak update.

    MUN:
    yelah kot..sbb ramai yg singgah beli ole2 sblm balik. lokasi sgt strategik.

    KAKZAKIE:
    harus tak cukup...ni sbb berdua je. tu pun asik mkn. sos mesti ada..kalau tak kurang sdp le..

    AISHAH:
    Ye kot..sbb tak penah dgr tmpt lain kena amik nombor.

    ReplyDelete
  12. Suka keropok lekor,sedapnya.

    ReplyDelete
  13. bese beli si batu rakit kat tepi2 jln...byk pilihan kan kat sana..tah bile dpt gi pulak tganu.. :)

    ReplyDelete
  14. Keropok longsong Ganu mmg terbaekk.

    ReplyDelete
  15. TIHARA:
    Mmg byk pilihan..cuma yg ni special sbb famous sgt. smpai kena amik nombo sbb ramai org. Selain sdp..lokasi dia strategik..tu maju.

    ReplyDelete
  16. siap ada service pek vakuum tu....terbaik lah utk pelanggan. mcm ni barulah dikatakan maju juga

    ReplyDelete
  17. mmg keropok ni femes kt tganu..tp kl org tganu pure xbeli kepok situ sgt sbb ada lubuk keropok lekor yg lg sedap dr sana..hehe :)

    ReplyDelete
  18. wah kena amik nombor ye nak beli..mesti sedapkan lekor ni...
    kopok lekor salah satu fav food Qis juga ni..~

    ReplyDelete
  19. sdpnye kepok..jual kt pasar mlm x cdp..
    Bgus strategi dorg,mcm ni la bru maju.org naik flight pn xd mslh nk beli

    ReplyDelete
  20. marketing yg bijak ni..oh keropok rebus memang fevret..yana mmg suka la ngap yg rebus tu jer..makan macam snek jer..cicah sambal belacan lg best..hehehe

    ReplyDelete
  21. rindu pulok nk mkn kopk lekor..

    ReplyDelete
  22. CIK TOM:
    bagitaulah kat mana..^_^

    LILY:
    mmg antara yg tersedap di T'ganu..tu yg ramai sgt pelanggan.

    PRETTYWRITE:
    yg rebus tu sbnrnya boleh mkn terus eh? akak goreng mcm biasa.

    ReplyDelete
  23. sism,ari tu ada ke sana..serius memang kena amik no ni sampai..dah tu ramai pula pekerja kat situ tgh buat lekor tu.nmpak sweet je dorang buat lekor,nak shoot lebih segan pula.hehe

    yang bestnya,berbaris panjang pun berbaloi sebab lekor dia enak..

    ReplyDelete
  24. WS:
    kalau Achie shoot betul2 mesti cun! tapi kena mintak izinlah kan..

    ReplyDelete
  25. lama tak makan kopok lekor tganu ni...alahai... sedapnya!

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...