Wednesday, 8 August 2012

Duit Baru


Semalam suami bawa balik duit kertas baru.
Memang saja tukar kat bank untuk di isi dalam sampul duit raya.
Tapi cuma dapat note RM1 je sebab yang lain dah habis stok.
Note RM5 dan RM10 kat atas tu dapatlah sekeping atas ehsan kawan.
Note RM20 warna kuning yang ceria tu langsung tak dapat.
Nak tukar duit baru ni pun ada prosedur...
Kena isi borang untuk tentukan denominasi duit yang nak ditukar.
Dan boleh tukar pada masa yang dah ditetapkan je.

Kebetulan saya memang ada game Saidina kat rumah,
Saja la keluarkan nak buat perbandingan.
Apa yang sama?
Cuma warna je lah yang sama.
Kecuali untuk note warna merah tu keduanya sama nilai...RM10.

Apa yang saya perasan...
Duit kertas baru note RM1 sama jenis material kertas dengan note RM5.
Yang RM10 berbeza dan ada benang keselamatan.
Kalau nak tau ciri-ciri duit kertas baru ni, sila klik SINI.


p/s: Ada duit baru ni semangat pulak nak isi sampul duit raya untuk anak sedara seramai 29 orang tu. Walau isinya tak banyak, cukuplah sekadar buat budak-budak happy pada hari raya. Teringat dolu-dolu...kalau dapat duit raya memang happy. Sikit pun suka, banyak lagilah suka!   

22 comments:

  1. apa yang syoknya, not rm20 dah dikeluarkan semula setelah sekian lama.

    pelik, bila orang berebut nak duit baru ni. ala, lambat laun dapat jugak. aku sekarang dah start simpan suit syiling dan kertas yang ada sekarang. mana yang cantik tu letak dalam frame.

    ramai komplen sebab duit ni serupa dengan duit yang jadi bahan bakar tu. aku tak kisah. bahan bakar ke, segi tiga ke, lonjong ke... janji duit. ada NILAI nak tukar dengan nasi lemak!

    tak guna kalau duit cantik tapi NILAI ciput...

    ReplyDelete
  2. xberpeluang lg pegang duit baru...

    ReplyDelete
  3. SM:
    sbb tu excited nak rm20..slps berbelas thn dihentikan.

    benda baru..biasalah jakun jap.

    setuju dgn SM! takmo komplen apa2 psl duit baru. Duit sekadar benda yg diletak nilai utk memudahkan pertukaran brgn.

    ReplyDelete
  4. Salam ujie..acik dapat tukar 5 dan seringgit

    ReplyDelete
  5. saya pun dah ada duit baru rm20,rm5,rm10 dan rm1..yg rm20 limit jer rasanya blh tukar..adoii kelakar la sama jer dgn duit mainan tu..

    ReplyDelete
  6. Duit baru ni saja nak bagi budak2 gembira :) kbetulan baru tukar duit baru kat bank jugak tadi..hehe..

    ReplyDelete
  7. Saya dah dapat kumpul not RM1, RM5, RM10, RM20 dan RM50. Not RM100 je belum dapat. Cuma pernah tengok sekali je. =)

    ReplyDelete
  8. Saya dah dapat kumpul not RM1, RM5, RM10, RM20 dan RM50. Not RM100 je belum dapat. Cuma pernah tengok sekali je. =)

    ReplyDelete
  9. Saya dah dapat kumpul not RM1, RM5, RM10, RM20 dan RM50. Not RM100 je belum dapat. Cuma pernah tengok sekali je. =)

    ReplyDelete
  10. ramainya anak sedara.. mesti meriahkan....

    kami pun dah tukar, tp x dapat yg rm 20 xpelah bg rm 10 2 keping hihihihi... yang rm 1, rm 5 semua pun cantikkan.. elok jer dia keluar masa nak raya .. sesuai sgtlahkan..

    ReplyDelete
  11. saya ada wet 20 tp dpt 2 keping je..boleh laa kan..yg lain2 wet rm1..anak buah hubby ada 60 orang tmasuk cucu sedara,heheh..tak stat lg ni buh lam sampui.. :)

    ReplyDelete
  12. sy baru dapat duit 1rgt.tu pun sbb beli barang kat watson.dapat 2 keping.en.suami kidnap 1 huhu sayang nak guna hehehe

    ReplyDelete
  13. untuk ita takde duit raya ke?..
    hahhahahahah...

    ita pun dapat yang singgit je..
    masa beli kat maidin..
    tu lah baru dapat tengok..

    ita ada 40 anak sedara..
    coming soon next year dapat lagi 2..
    meriah poket tu..

    ReplyDelete
  14. dok kat oversea ni memang lambat la sikit nak guna duit mesia baru tu..hehe

    ReplyDelete
  15. xjumpa lagi duit baru
    duit syiling baru je dapat banyak dah
    hehehe

    ReplyDelete
  16. EITA:
    duit raya kena kasi by hand, takleh pos..hehe

    yup! meriah poket woo..

    ReplyDelete
  17. Salam Ujie.
    Harap2 duit baru ni lebih berkualiti. jgn jadi mcm duit RM5 yg mudah koyak.

    ReplyDelete
  18. SHAMEEL:
    betul..yg rm5 sblm ni mmg mudah koyak lah. Tapi yg baru ni mcm lebih kurang je material dgn rm5 yg sblm ni..
    harap2 tak le.

    ReplyDelete
  19. xtuko duit raya lagi pon...=(

    makneng follow sini
    jemput follow makneng..

    ReplyDelete
  20. saya baru dpt RM1 ngan RM5 je.xpe la lambat laun dpt jugak nanti.heheh

    ReplyDelete
  21. teruja dapat pegang duit baru..heheeee

    saya xdapat tgk lagi RM20=))

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...