Wednesday, 11 July 2012

Cerita LISTERINE

Ni produk terbaru dari Listerine

Catatan ni bukanlah bertujuan nak promosi Listerine,
Tapi sekadar nak berkongsi cerita tentang gigi saya dan Listerine.
Mungkin ada manfaat untuk korang bila menghadapi masalah yang sama.

Pertama, cerita gigi bongsu...gigi yang hujung sekali tu.
Masa ia nak tumbuh, memang sangat sakit dan kadang-kadang berdenyut.
Kesannya bukan hanya pada bahagian tersebut saja, 
Tapi satu badan jadi lemah dek menahan kesakitan tu. 
Doktor gigi pulak syorkan buat pembedahan kecil untuk buang gigi tu.
Sebab kedudukannya tak membolehkan gigi tu untuk membesar,
Jika terus membesar...saya akan menanggung sakit berpanjangan.
Tapi sebab penakut, saya sanggup tahan sakit kira-kira dua minggu.
Sambil tu saya bergantung pada Listerine dan pil tahan sakit.
Kerap berkumur...rasa mint membuat bahagian yang sakit tu macam kebas.
Lama-lama rasa sakit berkurangan dan terus hilang!
Alhamdulillah sampai sekarang dah beberapa tahun berlalu, 
gigi bongsu tu tak buat hal.

Kedua, cerita sakit gigi.
Gigi masa tu dah bergoyang tanda perlu dicabut.
Tapi saya berusaha nak selamatkan gigi dengan cara kumur Listerine.
Saya buat dengan kerap...
Akhirnya gigi tu tak sakit dan tak bergoyang lagi.
Selamat gigi!

p/s: Sejak tu saya jadi jurucakap tak rasmi, sebab selalu promote Listerine pada ahli keluarga lain yang ada masalah sama. Hasilnya, memang puas hati!

21 comments:

  1. FAIZ:
    Listerine tolong kurangkan sakit boleh la..utk jangka pnjg harus ditampal. ^_^

    ReplyDelete
  2. Listerine mmg bagus..ktorg mmg pengguna lesterine..dulu lily selalu juga sakit2 gigi..skrg dah jarang... tapi gigi bongsu hubby mmg tak dpt selamatkan dah..selalu datng sakit tu..last2 kena buang juga..

    ReplyDelete
  3. gigi eyda santekkk kak . so tayah pakai listerine tu . hiks :p

    ReplyDelete
  4. produk ni blum dicuba lagi biasanya pakai yg kaler ungu tu 6 action basmi kuman dan yang biru-remove tartar tu.

    ReplyDelete
  5. Tak pernh mencuba plok...

    ReplyDelete
  6. oo x penah tau plak listerene leh hlgkn sakit gg..slalunya klau rasa dnyut2 sy kumur dgn air garam je n mmg mujarab

    ReplyDelete
  7. SHAHZEE:
    Sblm jumpa listerine, mmg saya guna air garam gak..petua dolu2. :-)

    ReplyDelete
  8. Salam Ujie..,

    saya kalau sakit gigi selalunya kumur air garam jer...tu pun tak membantu sgt.... lepas ni nanti leh cuba guna listerine

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah setakat ni mmg takder problem dgn gigi..tu yana tahu guna ubat gigi jerlah..benda2 lain tak pernah tahu kegunaan dia..hehe nt boleh rekemenkan dekat femli..

    ReplyDelete
  10. AZMNOR:
    Listerine ni lebih power sbb ada rasa pedas 'mint' tu..dan ia sbnrnya antiseptik utk mulut.

    PRETTYWRITE:
    nanti yna ready la masa gigi bongsu nak tumbuh..sakit! ^_^

    ReplyDelete
  11. nak cuba la..sebab sejak mengandung ni gusi selalu jadi bengkak.mana tau kot2 berkesan..kan??

    ReplyDelete
  12. Oh ye Ujie... kakak tak terfikir pun walau rumah kakak guna juga tapi just utk kumur-kumur...bagus juga nie:)

    ReplyDelete
  13. bagus info ni kak... selain guna listerine ni, izan pun guna juga floss gigi sbb makanan kerap terselit celah gigi.

    ReplyDelete
  14. bagus kan nie
    tapi akk x pernah guna
    dgr ramai org cakap lah ;)

    ReplyDelete
  15. DIANA:
    Insya allah berkesan, kdg2 ada gak bengkak gusi..then ok lps kerap kumur listerine ni.

    KAKZAKIE:
    kalau ada problem dgn gigi/gusi..bolehlah kumur2 lebih kerap.

    IZAN:
    yelah..flos pun perlu jugak tu.

    IEDA:
    kalau mmg takde problem, tak guna pun takpe.

    ReplyDelete
  16. saya mmg xleh guna listerine....dulu ok,sekarang jd sensitif mulut.slalu kumur air garam je..

    ReplyDelete
  17. saya tak pakai listerine..skang pakai glister..tak pedas mcm listerine..tapi alhamdulillah effect nya macam yg ujie cakap ni.. sejak pakai glister tu tobat tak layan listerine sbb tak tahan pedasnya tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  18. AISHAH:
    oh..gitu pulak ya.

    RAI:
    1st time tau glister nih..
    Yg Colgate punya tu tau la..mmg tak pedas. tp rasa mcm tak 'menjadik' pulak.

    ReplyDelete
  19. Ujie, saya pun pengguna setia Listerine. Dah beli yg green tea ni tapi tak sedap la. Rasa dia buat saya rasa nak muntah. Saya suka yg kaler purple. Tapi betul kan, kalo kumur dgn Listerine boleh hilang sakit gigi. Kalau nak lagi berkesan, floss dulu sebelum kumur.

    ReplyDelete
  20. CCUK:
    nasib baik awak bgtau..saya blm try yg terbaru tu. jenuh la nk perabiskn. Saya suka guna yg color hijau/biru.

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...