My Blogshop :

Wednesday, 20 March 2013

Cerita Upah Jahit Baju

Dalam entri lepas saya ada cerita pasal kain bahan sedondon untuk majlis kahwin adik saya. Punyalah susah nak cari kedai jahit yang ada tukang ukur badan, empat buah kedai saya pergi semua mintak baju contoh. Saya pulak memang nak ukur badan jugak, sebab baju kurung yang ada semua dah tak berapa sedap dipakai (akibat badan yang makin naik).

Rupanya ada hikmah saya tak dapat tempah baju di kedai-kedai tersebut, sebab semuanya caj RM50 untuk upah menjahit baju kurung biasa. Kedai seterusnya saya pergi barulah ada tukang ukur dan upah menjahit cuma RM38 je. Terkejut jugak dengan harganya, walau ada kedai tapi tetap tak caj melampau. Orangnya pun peramah dan mesra. 

Kelmarin dah siap baju kurung tu, dan hasilnya memuaskan. Alhamdulillah...dan moga murah rezeki akak tu sebab tak caj mahal macam kedai lain.

Kalau kat kampung saya, upahnya cuma RM25. Kat kampung mertua lagi murah, RM20 je. Tapi semua takde kedailah. Cuma menjahit dari rumah. Biasa memang tempah baju kat kampung sebab murah, tapi kali ni terpaksa sebab hari majlis dah makin dekat. Dan yang benarnya saya jarang menempah baju kurung, tak keluar bekerja buat apa pulak baju kurung banyak-banyak kan..

Berapa upah baju kurung biasa kat tempat korang? Soalan ni bukan untuk cik Eita ya, sebab dia memang pakar jahit menjahit ni. ^__^


54 comments:

  1. aku tak ada baju kurung, baju melayu adalah..haha...ikut tmpat, kalo tempat aku dalam rm 30 untuk baju je blom campur seluar lagi...tp aku lebih suka tempah baju daripada beli kat kedai...tak ada yang berkenan..tp risiko tempah baju tkot baju tu besar sangat...kedai yang aku slalu tempah namanya Yahya kailo kat parit raja batu pahat johor. siap letak jenama kat baju..hebat tak hebat...tp jahitannya kita puas hatilah...

    ReplyDelete
  2. KALAU AREA KLANG MAHALNYA JGN CAKAPLAH BANYAK CAS BAJU KURUNG SAHAJA PUN RM 45.00 KALAU DAPAT MURAH SIKIT RM 35-38 TU DAH KIRA BERUNTUNG SGTLAH...

    ReplyDelete
  3. bunda dah lama tak tempah baju...beli siap je..

    ReplyDelete
  4. Tmpt sy, sepasang baju RM20 je. Tapi sy tak suke cara die jahit. Die tak lipat mati (gune iron). Sy pnh tempah baju kat jln tar. Mhl. Sepasang RM80 utk kurung biase. Tp jahitannye mmg terbaik. sedap2 badan. Tp mahal sgt. Tak moh gak. Hahahahah! Cerewet kan?

    ReplyDelete
  5. BAHRAIN:
    dekat tmpt suami tu, bolehla kalau nak buat baju melayu kat situ.

    MASYA:
    RM45..okla sikit dari kat Bangi ni..

    BUNDA:
    saya dulu rajin beli siap, masa tu badan slim. skrg dah susah sikit..

    FARA:
    fuh RM80..beli siap je. fara kan slim tak susah cari.

    ReplyDelete
  6. Kat sini ni pun mahal kak..upah menjahit baju kurung biasa pun RM60.kurung biasa untuk Qis pun upah RM30...nasib baik gaklah puas hati dengan jahitan dia..

    ReplyDelete
  7. zi selalu suruh akak je tolong jahitkan..upahnya 25 utk sepasang baju..
    kat penang normally 50 ke atas..bergantung pada orang yang jahit.pernah hantar kat 1 kedai ni, 1 baju 50ringgit,zie hantar 3 tapi 1 je boleh pakai yang lain serba serbi tak kena.lepas tu dah serik.macaman pun mesti nak akak sendiri jugak jahit..

    ReplyDelete
  8. assalam ujie..acik jarang jugak tempah baju..sebab beli siap..kalau kedai jahit dinilai yang acik pergi selalu tu..RM50.00..kalau hantar rumah orang RM35.00

    ReplyDelete
  9. Saya tak pernah memiliki baju kurung apa ntah lagi hendak menempahnya hihihihi


    tak pernah tempah la,saya beli yg dah siap aje di kedai walaupun baju melayu atau seluar

    ReplyDelete
  10. kalau kakak ayut dia amek 20+..tp tak smpi 30...tu sbb kg la..kat bandar tak pernah taye...dia lagipon kadg2x kdai ni ikut kain ltak harga...

    ReplyDelete
  11. kat tempat saya rm25..tapi kalau kat kedai mmg standard balun rm 35 ke atas..

    ReplyDelete
  12. Kat mana kedai murah tu...bgtaw le...leh den hantau wife kek sano gak...setakat area bangi...no the hal.....ahakz

    ReplyDelete
    Replies
    1. dtg kedai sy. ilapersona ent.
      baju kurung biasa RM40. dtglah boleh bincag harga lg
      no 15 jln 7/7c seksyen 7 bandar baru bangi. 0122942173

      Delete
    2. Assalamualaikum. Blh bg specific tempat puan tak. Sy bercadang nk tempah baju

      Delete
    3. Assalamualaikum. Blh bg specific tempat puan tak. Sy bercadang nk tempah baju

      Delete
  13. slama ni akak sndiri je jahit...kalau hntr kt org lain msti xsedap pakai

    ReplyDelete
  14. Sama la jugak dgn nina.. bru tempah baju kurung kt kwn mak cuma 25 saja.

    ReplyDelete
  15. wah akak tempah kt mane??area bangi ke??saya xjumpe lg kedai murah kt kajang ni..

    p/s:bln depan baru siap baju kenduri kakak saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilapersona ent
      tempahan baju kurung rm 40
      0122942173
      no15 jln 7/7c seksyen 7 bangi

      Delete
  16. RM20 aja upah? Penat menjahit tu macam tak berbaloi...Saya hantar temopah baju Melayu dah RM120...Kalau baju kurung, rasa rasanya sekitar RM70-80

    ReplyDelete
  17. kt kampung sy upah jahit baju melayu pn dah rm50.. kt bandar usah cerita la.. kekadang bila pikir molek2 baik beli yg dah siap jer...

    ReplyDelete
  18. saya selalu jahit di kg hubby..ada ah so jahit..dia caj rm 32-34 utk baju kurung biasa..pakai pun sedap..ok la..

    ReplyDelete
  19. standard kat kampung samalah rega tu, tapi kalau ada kedai memang mahallah sikit !

    ReplyDelete
  20. LILY:
    JB..haruslah harga gitu.

    ZIE & MUN:
    untungla korang..ada kakak pandai jait sedap.

    ACIK:
    kat Nilai pun mahal jugak ya..

    TP:
    ^__^
    samala mcm suami saya, beli siap je.

    AYUT:
    yelah, kalau kain tu mcm susah je..mau kena caj lebih.

    TIHARA:
    dah masuk sewa kedai..up sikit la harga tu kan..

    JEBATEJA:
    Kedai tu kat Bdr Seri Putra, dekat2 apartment. Jalan 3/11 - Mazni Collection.

    AMANINA:
    okla tu, harga biasa.

    CK:
    kat Bdr Seri Putra, area Bangi tapi bkn Bdr Baru Bangi tu.

    DADDY Z:
    RM20 murah sgt kan..mcm kesian pulak.

    KHAI:
    saya pun prefer beli siap. RM80 ke atas dah dpt baju dgn material yg ok.

    AZNI:
    kat mana2 dgr, kalau cina jait mesti selesa. nape ek..

    ReplyDelete
  21. alaaaa...xleh jawab ke?...hahaha..bru nk jawab...


    ita duk umh x sewa jd xde lh nk ambik mhal2 sgt...sian jugk kt orang...

    jp2 kje blik rasa mlas teramat sgt nk mnjhit...
    tp kna mnjhit jugk...cstomer main tinggal je kain atas lmbur umah...

    ReplyDelete
  22. Murahnyaaaaaaaa.... saya yg kerja kat bandar KL ni upah baju kurung je RM 60 sepasang... kurung moden RM70-80 sepasang... kadang2 tu tak berbaloi beli kain murah... upah lagi mahal dari kain

    ReplyDelete
    Replies
    1. begitulah rakyat Malaysia tidak begitu menhargai seni jahitan dari tempahan`... sangup beli dkedai walau hargnya cecah rm80...material kite dari Negara2 maju jauh berubah...mereka lebih menhargai seni berbandig kita....harp pembagunan tinggi mengunung...

      Delete
  23. dlu tempah jugak..
    kdg beli siap..
    tapi now dah ada tukang jait in house,,
    ahahahah,,
    kalu bju kurung biasa, charge rm4o jugak la.. :)

    ReplyDelete
  24. alamt kedai kat mana ye kak? ade tel no dia x

    ReplyDelete
  25. Kalau bandar seri putra,,,sebelah kita jerk..sebab kita bandar bukit mahkota....ahakz....ahakz...esuk kita carik.....ahakz

    ReplyDelete
  26. ada masalah baju kurung mengecut jugak ek hehehee

    ReplyDelete
  27. wah..mahal gak upah semata-mata nak ukur baju...patut la zaman sekarang orang tak ukur baju kat badan sendiri..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  28. saya tak tahu upah buat baju berapa sebab dah agak lama tak tempah baju..kalau nak raya atau ada majlis kenduri biasanya saya beli je..baju maisara pun beli..saya kurang percaya pada tailor..pengalaman dulu buat saya serik.

    ReplyDelete
  29. EITA:
    mesti eita jait baguskan..tu yg tak putus2 org nak tempah.

    MYSTORYPIC:
    mmg pun, kain bahan baru rm20..tempah berkali ganda mahalnya. ^_^

    LIA:
    rm40 utk kat bdr besar mmg okey dah.

    NANI:
    mazni collection, No. 11, jln 3/11, Bdr Seri Putra, Bangi. Tel: 019-2849737.

    JEBAT:
    carik..jgn tak carik, dekat sgt tu..

    KJ:
    elok gak mengecut, ada alasan beli baju lain...^__^

    AZLAN:
    sila ukur baju di badan sendirik ya!

    DIANA:
    saya pun byk pengalaman pahit, dah bagi baju contoh pun dia jait lain gak. Yg ni saya pesan sungguh2 apa saya nak.

    ReplyDelete
  30. kak ujie, izan dah lamaaaaa tak tempah utk jahit baju kurung. biasa beli yang dah siap je. lagipun bukan selalu nak pakai baju kurung kan.

    ReplyDelete
  31. Utk lelaki beli yg dah siap aje...murah dan cepat..

    ReplyDelete
  32. mmg mahal la upah jahit skrg ni..kt kg saya pun dh naik jadi rm35..dulu rm20 jer..sekarang ni dh jarang upah..beli siap jer kat first lady..

    ReplyDelete
    Replies
    1. begitulah rakyat Malaysia tidak begitu menhargai seni jahitan dari tempahan`... sangup beli dkedai walau hargnya cecah rm80...material kite dari Negara2 maju jauh berubah...mereka lebih menhargai seni berbandig kita....harp pembagunan tinggi mengunung...

      Delete
  33. kat kg saya pun dah mahal sekarang...30++...tgk jns kain...kalau kat bandar ni lagilah RM50 ke atas tu standard le..sebab tu suka beli baju yg dah siap...huhuu kdg2 harga kain lbh murah dr upah jahit.xberbaloi gak..

    ReplyDelete
  34. bj kurung biasa kt ganu area rm20-25..tp tkg jht kt umah..xde kedai...

    ReplyDelete
  35. SESIAPE TAHU MANE NAK HANTAR TEMPAH BAJU RAYA DI JOHOR BAHRU ? Kalau blh yg tukang jahit cina . .

    ReplyDelete
  36. kedai jahit sy baru buka di seksyen 7 bandar baru bangi. baju kurung ukur badan hanya rm 40. call 0122942173
    ilapersona ent
    no15 jln 7/7c seksyen 7 bangi( berhampiran JPJ bangi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau baju kanak2 brapa upah? Saya cari tailor yg dpt jahit utk perniagaan saya.
      Tolong reply di 012 3674548 asap ya. Tq

      Delete
  37. Bole call no saya klu nk tempah( baju kurung pahang sahaja kain biasa dan senang jahit )di rawang utuk raya ini... Cepat....cepat tempahan masih di buka.. 011 15622425. Tq

    ReplyDelete
  38. Saya tailor area bandar baru bangi..apa2 whatsapp ye 0192021109��

    ReplyDelete
  39. Saya tailor area bandar baru bangi..apa2 whatsapp ye 0192021109��

    ReplyDelete
  40. nak tempah jugak. kat area mana tu. selalu tempah kat jiran sebelah rumah MIL. upah dlm rm40 je.

    ReplyDelete
  41. salam..saya tailor kat shah alam, bole call atau whatsapp saya klu nak tempah ( baju kurung biasa, kurung pahang, pesak gantung rm 35 je ) tempahan masih dibuka....01112884831 tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt shah alam, sek. brape ye?? mcm berminat ni..sy kt sek.7

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  42. saya masih menerima tempahan baju raya terutamanya baju kurung rm35 area shah alam hub.01131761904

    ReplyDelete
  43. begitulah rakyat Malaysia tidak begitu menhargai seni jahitan dari tempahan`... sangup beli dkedai walau hargnya cecah rm80...material kite dari Negara2 maju jauh berubah...mereka lebih menhargai seni berbandig kita....harp pembagunan tinggi mengunung...

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...