Wednesday, 6 November 2024

Bakul Cheh Cha, Alor Setar

Semasa berada di Alor Setar, Kedah tempoh hari, saya sempat mencuba hidangan di sebuah restoran masakan Cina iaitu Bakul Cheh Cha.

Carian saya mendapati, restoran ini milik syarikat orang Muslim dan bukan Muslim. Restoran ini juga mendapat status Halal JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia), jadinya bolehlah kita menikmati masakan Cina di sini tanpa rasa ragu.

Bakul Cheh Cha, Alor Setar
Bahagian hadapan restoran dihiasi pintu gerbang dengan sentuhan seni bina Cina.

Bakul Cheh Cha, Alor Setar
Pelanggan boleh memilih untuk makan di bahagian luar atau di dalam.

Bakul Cheh Cha, Alor Setar
Bahagian dalam restoran. Dekorasi ringkas tetapi menarik dan sangat selesa - seperti makan di rumah. Alunan muzik instrumental Cina pula menjadi halwa telinga dan menambah elemen restoran Cina.

Bakul Cheh Cha, Alor Setar
Nampak klasik corak pada sudu dan pinggan kecil ni.

Bakul Cheh Cha, Alor Setar
Lampu di atas meja makan kami, pun menarik!

Bakul Cheh Cha, Alor Setar
Cara membuat pesanan - imbas kod QR.

Bakul Cheh Cha, Alor Setar
Tak lama menunggu, minuman kami tiba - white coffee dan cham (teh + kopi). Besar saiz permukaan cawan ni, minuman panas jadi cepat sejuk.

Bakul Cheh Cha, Alor Setar
Lao Sa Bao (Salted Egg Bun) dan Xian Tan Mai - sejenis dim sum, besar saiznya berbanding dim sum yang biasa saya makan. Kedua-dua hidangan ni sangat sedap dan pasti saya repeat order kalau datang ke sini lagi.

Bakul Cheh Cha, Alor Setar
Menu utama kami - masing-masing memesan hidangan jenis mi.

Bakul Cheh Cha, Alor Setar
Char kuetiau yang menepati cita rasa saya. Tapi tak habis makan sebab saiz hidangan besar dan saya kenyang makan dim sum.

Menyebut berkenaan char kuetiau (CKT), terdapat perbezaan di antara CKT style Melayu dengan style Cina. Jika style Melayu - CKT merujuk kepada kuetiau basah/berkuah, tetapi style Cina - CKT merujuk kepada kuetiau goreng/kering (seperti dalam foto di atas). Perkataan ‘char’ itu sendiri membawa maksud goreng dalam bahasa Cina.

Kalian suka yang mana satu? Saya lebih suka CKT style Cina - goreng/kering. Tetapi kalau ke kedai Melayu saya biasanya memesan CKT (jenis basah), sebab selalunya hasil masakan kuetiau goreng kedai Melayu tak menepati cita rasa saya.

Bakul Cheh Cha, Alor Setar
Claypot Yee Mee. Rupa menarik, tapi agak kurang kena dengan selera kami. Dah biasa makan yee mee kuah pekat, jadi rasa lain pulak bila makan dengan kuah cair.

InsyaAllah lain kali kami nak ke sini lagi untuk mencuba hidangan yang lain pula, terutamanya makanan jenis dim sum dan pau (bun). Tapi kena atur strategi - jangan ambil hidangan utama seorang satu sebab saiz hidangannya besar, nanti tak muat perut pulak nak menikmati hidangan sampingan yang lain 🤭

Kalau kalian ke Alor Setar dan suka makan masakan Cina, bolehlah cuba makan di restoran Bakul Cheh Cha ini ya. Nak beli dim sum frozen pun ada jugak tau, boleh beli bawa balik untuk makan di rumah. 

Untuk info - restoran ini mengenakan caj cukai SST 6% dan caj perkhidmatan (SC) 10%.


——————————————————————

BAKUL CHEH CHA
288D, Jalan Lumpur,
Kampung Lubuk Peringgi,
05100 Alor Setar,
Kedah.
Telefon : 010 294 2886

Waktu operasi :
Setiap hari | 8 pagi - 11 malam







9 comments:

  1. citarasa kita sama kak nak cari kuetiau goreng kedai melayu yang sedap tak pernah jumpa

    ReplyDelete
  2. Yee Mee kuah cair, first time jugak tengok. Nampak sedapnya, kami suka Chinese food.

    ReplyDelete
  3. Kita melayu ni CKT yang basah tu. Kalau kering tu kuetiau goreng je. Beza dengan cina kan.

    ReplyDelete
  4. Wow! Suka la deko-deko dia... sangat cozy!

    ReplyDelete
  5. sedapnya tgk smua menu tu..kita dua2 versi CKT suka ..basah & kering

    ReplyDelete
  6. Wahhh, kalau pergi Alor Setar kena singgah kedai ni. Semoga sy ingat la nak singgah, hihi. Sy lagi suka CKT (kering) tapi yang basah pun sy suka juga kalau tiada pilihan.

    ReplyDelete
  7. laparlah pula sy tgk CKT tu😁😁 kalau ada telur mata tu fuhhh complete dah

    ReplyDelete
  8. Saya suka 2-2 nya. Yg style China dan Melayu. Dulu di kampus Penang, kwe tiaw yg dijual ala Chinese. JD selalunya saya beli yg style itu. Tp pernah pas ke mall Prangin Komtar, saat foodcourt masih ramai, saya coba yg style Melayu, agak basah. Suka jugaa. Kalo yg basah begitu di sini disebut kwe tiaw Bun. Yg saya kurang suka justru yg berkuah.

    ReplyDelete

*****
Komen kalian, bicara antara kita 😊

Saya juga boleh dihubungi menerusi e-mel | halifa02@gmail.com
*****