Tuesday, 31 December 2019

Aunty Aini's Garden Cafe, Nilai

Aunty Aini's Garden Cafe merupakan antara lokasi makan-makan kegemaran saya dan suami. Disebabkan ia terletak tidak terlalu jauh dari rumah kami, maka agak biasa jugak kami makan di sini sejak lebih lima tahun lalu.

Dah selalu datang makan, baru kali ini rasa rajin nak catatkan di blog...haha! Tapi tempat ni memang dah sedia terkenal pun, cuma saja nak jugak buat catatan dari sudut pandangan sendiri dan sebagai rujukan akan datang.

Kenapa saya suka makan di sini? Sebabnya...

Makan Dengan Konsep Dalam Taman
Saya memang gemarkan kehijauan alam, terutamanya taman ala tropika. Jadinya, Aunty Aini's Garden Cafe ni memang memenuhi citarasa saya.

Pintu masuk dengan daun pintu kayu yang unik dan menarik. Lengkap dengan kemudahan untuk pengguna kerusi roda.

Pandangan dari pintu masuk ke ruang makan. Juga terdapat kemudahan bangku dan pondok (kanan) untuk kita duduk-duduk menikmati keindahan di sini.

Pelbagai jenis tanaman orkid yang terdapat di salah satu sudut.

 Konsep tanaman yang menarik!

Terapi mata. Kenal tak yang kanan tu? Tumbuhan yang tak perlu tanam guna tanah. Ada saya catatkan DI SINI.

Tempayan yang menambah seri landskap di sini.

Menikmati hidangan dalam persekitaran kehijauan taman. Saya suka!


Kemudahan Yang Lengkap
Lokasi makan-makan yang baik mestilah dilengkapi dengan kemudahan lengkap dan terurus.

Ruangan parkir disediakan, walaupun tak terlalu luas (masih ada yang perlu parkir di tepi jalan) ia memudahkan pelanggan yang datang. Tempatnya pun kemas & bersih.

Selain tandas (tiada gambar), kemudahan ruangan solat turut disediakan. Nampak comel dan cantik je kan..

Pondok untuk merokok. Terletak jauh dari tempat makan. Sesuai dengan peraturan larangan merokok di tempat makan mulai tahun 2020 (esok).


Masakan Tradisi Negeri Sembilan Yang Sedap
Rasa masakan yang sedap semestinya menjadi tarikan utama saya datang ke sini. Terdapat pelbagai pilihan menu tradisi tempatan dan barat. Tapi tekak saya dan suami lebih serasi dengan masakan tradisi Negeri Sembilan jika makan di sini. Pernah beberapa kali makan Laksa Johor dan beberapa menu lain, tapi tak memenuhi citarasa kami.

Jadinya hampir setiap kali datang, inilah menu yang kami pesan - daging salai masak lemak cili api, telur itik masak lemak cili api dan kerabu pucuk paku. Kuah masak lemaknya cukup pekat dan rasanya menepati selera kami. Walaupun sebenarnya kami tak berapa kuat makan pedas, tetap jugak makan (kadang-kadang sampai habis licin kuahnya) dengan hidung yang mula berair dek menahan kepedasan. Haha..

Menu yang paling saya suka - kerabu pucuk paku. Lembut dimakan walaupun pada bahagian batang pucuk paku yang besar.

Tak rasa ralat membayar bila makanan yang dimakan memuaskan selera dan dengan suasana tempat makan dalam kehijauan alam.

Disebabkan tempat ini sudah terkenal tetapi ruang makan yang tersedia tidaklah begitu banyak, biasanya akan berlaku kesesakan (tak dapat tempat duduk). Jadi cuba elakkan datang makan pada hari cuti hujung minggu/cuti umum, atau datanglah awal. Pintu bukak je, boleh terus masuk.

Dari segi masa menghidang, kadang-kadang cepat dan kadang-kadang agak lambat. Macam yang terbaru kami makan ni, memang dah dibagitau akan lambat sebab menu yang kami pesan ni sedang dimasak yang baru. Kami okey je.
------------------------------------

AUNTY AINI'S GARDEN CAFE

LOKASI :
Batu 16, Jalan Sepang,
Kg. Chelet, Nilai,
Negeri Sembilan.

WAKTU OPERASI :
Selasa - Ahad
11.30 pagi - 2.30 petang
5.30 petang - 10.30 malam

(Tutup : Isnin)

Wednesday, 18 December 2019

Cheesekut

Dah terlalu lama saya tak buat Cheesekut. Dek kerana datang rasa teringin, saya pun mula buat carian di internet. Yang pernah saya buat dulu, tak catatkan resepi di blog. Jadinya tak dapat nak rujuk semula.

Dulu saya cuma guna biskut Cream Crackers, Cream Cheese, susu pekat manis dan susu segar sebagai bahan asas. Tapi kali ni saya mencuba resepi Cheesekut yang diambil dari Facebook Page : Azlina Ina Fans.

Selain bahan asas yang biasa digunakan untuk buat Cheesekut, resepi oleh Azlina Ina ada pertambahan bahan iaitu Whipping Cream dan Horlicks. Juga mesti guna biskut Deluxe Cracker Vegetable.

BAHAN-BAHAN :
• 1 pek biskut Hup Seng Deluxe Crackers Vegetable
• 500g Tatura Cream Cheese
• 1/2 tin susu pekat manis F&N
• 1 cawan Emborg Whipping Cream
• 1 cawan susu segar Dutch Lady
• 3 sudu besar Horlicks

• sedikit susu segar (untuk celup biskut)
• milo & nestum (untuk lapisan dan topping)

Nota :
-Terpulang korang nak guna jenama apa, saya terus tulis jenama yang saya guna untuk rujukan akan datang.
-Biskut tu cuma 258g, tak cukup untuk Cream Cheese sukatan di atas. Sila beli 2 pek, untuk kali ni saya tambah guna biskut Cream Cracker yang sedia ada di rumah.

CARA-CARA :
1. Sebatikan Cream Cheese,  susu pekat manis, Whipping Cream,  susu segar dan Horlicks dengan menggunakan blender atau mixer (saya guna mixer sebab dengan sukatan bahan di atas, tak muat kalau guna blender saya).
2. Celup biskut ke dalam susu segar.
3. Letak lapisan adunan Cream Cheese dalam bekas, kemudian susunkan biskut tadi. Lapiskan lagi dengan Cream Cheese. Kemudian saya lapiskan pula dengan Milo atau Nestum (saya buat selang-seli).
4. Ulang langkah di atas sehingga Cream Cheese boleh menutupi lapisan biskut paling atas.

Dah siap kerja melapis, atasnya (topping) saya letak Milo dan Nestum (saya guna nestum 3in1 sebab dah ada kat rumah).

Hasilnya...dapatlah 5 1/2 bekas saiz SQ450 ni. Maksudnya 5 bekas dan satu bekas lagi cuma dapat separuh bekas je 😅. Sejukkan semalaman untuk rasa yang memuaskan selera.

Buat hari Isnin, hari Selasa saya sorang je dah habis sebekas 😄. Topping tu kalau nak cantik, tambah la lagi sebelum dihidang.

Memang sedap rupanya bila kita guna biskut Deluxe Cracker Vegetable, ada rasa macam masin sikit. Sukatan kali ni pun tak terlalu manis sebab cuma guna 1/2 tin susu pekat manis untuk 500g Cream Cheese. Adunan Cream Cheese pula agak cair, mudah kita nak ratakan untuk buat lapisan.  

Kos memang agak tinggi, lagi pulak bila buat sikit macam saya ni. Menurut Azlina Ina, dengan bahan dan saiz bekas begini harga jual adalah sekitar RM10 - RM12 sebekas. Jika dikedainya beliau jual dengan harga RM15.


Friday, 13 December 2019

Tillandsia Ionantha

Tillandsia, juga dikenali sebagai Air Plant merupakan tumbuhan yang unik. Bersaiz kecil, ia cuma memerlukan udara, air dan cahaya matahari untuk terus hidup. Tak perlu tanah, tak perlu ditanam.

Terdapat banyak jenis Tillandsia, jenis pertama yang saya miliki - Tillandsia Ionantha (juga dikenali sebagai Sky Plant).

Tillandsia hanya berbunga sekali sahaja sepanjang tempoh hayatnyaTillandsia Ionantha yang saya miliki ini sudah pernah berbunga (sewaktu saya membelinya pada November 2018). Selepas berbunga, ia seterusnya akan menghasilkan anak pokok. Macam dalam gambar di atas, ada dua anak pokok.

Sebelum ini, ia dah pun menghasilkan dua anak pokok. Lepas saya pisahkan dari pokok induk, ia sekali lagi menghasilkan dua anak pokok. Maksudnya saya dah dapat empat anak pokok dari pokok induk ni. Alhamdulillah!

Dua anak Tillandsia yang pertama, saya pisahkan dari pokok induk pada awal September lalu. Pada penghujung Oktober, pokok induk mula menghasilkan dua anak pokok yang baru. Anak pokok yang pertama ni sekarang dah keluar akar. Walaupun nampak macam akar, tapi ia tidak berfungsi seperti akar pada pokok biasa.

'Bergambar ramai-ramai' sebelum saya pisahkan dua anak pokok dari induknya. Anak pokok sesuai dipisahkan apabila saiznya mencapai kira-kira 1/3 dari saiz induk.

Dua anak pokok yang baru lepas berpisah dari induk. Memang sangat kecil, kena hati-hati pegang jangan sampai terpatah. Harapnya lepas ni pokok induk boleh menghasilkan anak pokok lagi, menurut info ia boleh menghasilkan 2 hingga 8 anak pokok.

Dari segi penjagaan, bagi saya Tillandsia lebih mudah sebab tak perlu tanah dan pasu. Sangat sesuai dijadikan tumbuhan dekorasi mengikut kreativiti, boleh letak/ikat pada tunggul/kayu pokok atau letak di bekas comel. Pastikan ia mendapat pengudaraan yang baik, cahaya matahari yang redup dan air (penyiraman). Terdapat dua teknik penyiraman - samada teknik semburan (spray) air dua kali sehari atau seminggu sekali rendam ia dalam air selama 30 minit. Buat masa sekarang, saya guna teknik semburan air untuk Tillandsia saya.

Monday, 9 December 2019

Sup Kepala Kambing

Kenduri di rumah mertua pada hari Sabtu lalu,
Salah satu menu yang dihidang...

Sup Kepala Kambing 🐐

 Ada dua kepala kambing, satu masih dalam periuk.

Selain bahagian kepala, bahagian lidah kambing juga dijadikan sup.

Ada yang pernah cuba makan?
Saya tak mampu nak mencuba, walaupun sekadar untuk merasa kuah sup 😅


Wednesday, 4 December 2019

Kita Ingin Orang Memaafkan, Lalu Melupakan...


Kadangkala kita tersilap bicara,
Tersilap menyusun kata-kata,
Tersilap bertingkah laku,
Tersilap itu dan ini.

Ya, kita sudah tersilap.
Sehingga malu mengingatinya kembali.

Kita ingin orang memaafkan,
Lalu melupakan kesilapan kita.

Tapi...
Mampukah kita memaafkan,
Juga melupakan kesilapan orang lain?

Berhenti menyebut-nyebut,
Berhenti menjadikan ia bahan jenaka.
Lupakan.

Monday, 2 December 2019

Mee Racun 3G, Batu Pahat, Johor


 Menu di kedai Mee Racun 3G.

 Mee Racun (biasa). Ada hirisan daging, tauhu goreng, telur dadar. Harga RM5.

Mee Racun Tulang. Harga RM14, dulu RM10. Memang dah lama tak ulang makan di sini, harga pun dah berubah.

Dari segi rasa, memang memenuhi selera saya. Sebab tu dah berkali juga saya datang makan sini bila berkesempatan. Dari segi keadaan kedai, bagi pendapat saya agak kurang memuaskan dan perlu penambahbaikan.

Beginilah bila balik kampung suami di Batu Pahat...kepala mula plan nak makan Mee Racun, Nasi Goreng Kambing, Kacang Pool, Nasi Ambeng...dan macam-macam lagi 😁.