Cerita hari Ahad lalu, kami tuai buah mangga harumanis buat kali ketiga. Sepatutnya dah boleh tuai berkali-kali buah yang matang (sesuai dituai), tetapi Encik Suami agak sibuk dengan kerjanya sampai tak ada masa nak melayan pokok di belakang rumah.
Saya pulak tak rajin nak buat sebab perlu berperang dengan kumpulan kerengga yang berkampung di pokok mangga harumanis. Jadi tunggu sajalah bila Encik Suami ada kelapangan untuk menuai buah harumanis.
Tak mudah kerjanya, Encik Suami perlu menggunakan tangga bagi menuai buah yang berada pada kedudukan tinggi. Dalam masa yang sama, perlu berperang dengan kerengga dan juga nyamuk yang banyak. Sekarang ni di sini kerap hujan, rumput cepat meninggi dan banyak nyamuk.
Buah mangga harumanis kami ni cuma sedikit yang berbungkus di pokok, yang lainnya dibiar begitu saja sebab tak mampu nak berlawan dengan tentera kerengga. Secara teorinya, pokok yang banyak kerengga akan kurang serangan serangga pada buah. Cuma kesannya apabila tak dibalut, rupa luaran buah jadi tak elok. Tapi tak mengapa sebab bukan untuk dijual. Lepas habis buah nanti bolehlah dipangkas dahan pokok supaya rendang, mudahlah nak bungkus dan tuai buahnya pada musim akan datang.
Punyalah ‘rajin’ menuai, sampaikan buah dah termasak di pokok 😆. Buahnya berbau harum menandakan ia dah sesuai di makan. Yelah memang dah kuning sangat warna kulitnya. Isinya elok tak rosak, rasanya sedap manis tetapi tahap masak isi buah tidak sekata. Ada bahagian yang sedang elok masak dan ada bahagian yang lembik. Sebab itulah, buah mangga harumanis perlu dituai ketika matang dan kemudian diperam supaya isinya masak sekata. Barulah sedap dimakan.
Hasil tuaian yang elok kali ini - 29 biji semuanya. Yang lain dibuang kerana buah sudah rosak dan ada juga yang gugur ke tanah sebelum buah matang. Ada juga yang tak dapat dituai kerana kedudukannya sukar dicapai, apatah lagi dengan ancaman kerengga.
Ini antara buah mangga harumanis yang agak cantik rupa luarannya. Kalau kita bungkus buah mangga harumanis dengan menggunakan pembalut warna coklat (ada lapisan karbon), kulit buah akan jadi warna kuning/hijau muda begini. Tapi saya pun tak pasti buah dalam foto ini hasil yang dibalut atau tidak.
Close-up hasil tuaian kali ini. Ada penampakan kerengga di situ 😄
Setakat ini, kira-kira 60 biji buah mangga harumanis sudah berhasil dituai dari dua batang pokok. Tetapi antara dua batang pokok mangga harumanis tersebut, hanya sebatang pokok sahaja yang banyak menghasilkan buah manakala sebatang lagi sekadar beberapa biji buah mangga yang terhasil. Begitulah, bersebelahan tetapi hasilnya jauh berbeza.
Alhamdulillah atas rezeki kurniaan-Nya.
.