Ada suatu petang, jiran datang ke rumah hantar ubi kayu hasil tanam sendiri. Gembira sungguh saya terima pemberian begini sebab saya suka makan ubi kayu yang direbus atau digoreng. Kalau kuih-muih berasaskan ubi kayu tu saya tak berapa suka makan.
Bila ada ubi kayu, terus saya rasa teringin nak makan ubi kayu goreng macam zaman dulu. Encik Suami tukang kerjakan ubi kayu - kupas kulit, basuh dan potong kecil. Dah siap, saya pula sambung kerja - gaul potongan ubi kayu dengan bahan perapan dan biar seketika sebelum di goreng.
Ubi kayu yang dah digaul rata dengan bahan perapan.
UBI KAYU GORENG
Bahan :
- Ubi kayu - di potong kecil bentuk baji (potongan wedges)
- Bawang putih - ditumbuk kasar (saya gunakan chopper)
- Serbuk kunyit
- Garam
Cara-caranya :
- Gaul rata potongan ubi kayu dengan bawang putih, serbuk kunyit dan garam secukupnya.
- Perap seketika supaya mesra rasa bahan perapan dengan ubi kayu.
- Kemudian goreng dalam minyak panas dengan api sederhana supaya gorengan tak cepat hangus dan ubi kayu masak empuk.
Alhamdulillah…nikmat sungguh dapat makan ubi kayu goreng. Cukup empuk dan sedap dengan aroma bawang putih. Kami tak makan dengan pencicah (sambal tumis atau sambal kicap) kerana memang dari dulu kami makan begitu saja.
Sambil makan, saya dan Encik Suami bernostalgia kisah masa lalu kami dengan ubi kayu goreng ini. Kami sama-sama orang Johor, berketurunan Jawa tetapi menetap di dua daerah berbeza. Ubi kayu goreng begini menjadi makanan biasa kami semasa zaman budak. Resepinya sama.
Ubi kayu goreng ni ada banyak cara (resepi) - ada orang suka rebus dulu sebelum digoreng dan ada juga yang letak bahan-bahan lain sebagai perapan. Bagi kami, resepi yang biasa dibuat oleh keluarga kami tetap menjadi pilihan bila nak membuat ubi kayu goreng.
Setiap kali makan, pasti terkenang kehidupan saya sekeluarga pada masa lalu dan juga Allahyarham Bapak yang gemar makan ubi kayu goreng. Nampaknya - makanan bukan hanya nikmat pada rasa, tetapi sebuah kerinduan pada masa lalu.
Lapar tgk ptg2 ni sedapp nya kan pekena ubi gorenggg
ReplyDeleteHehe...iya cikNur.
Deletebiasa mkn ubi kayu rebus...ubi kayu goreng tk pernh mkn
ReplyDeleteOoh...bolehlah try bila ada ubi kayu nanti ya.
Deletelamanya tak makan ubi kayu goreng...paling malas cicah gula, rajen sikit buat lah sambal ikan bilis...
ReplyDeleteOo..ingat ubi rebus je orang cicah gula.
DeleteNampak sedap sangat ni....SA dah lama x makan ubi...agaknya kalau buat cenggini bleh x SA makan agaknya..SA ni kalau makan ubi badan berangin
ReplyDeleteKalau makan sikit, ok kot SA.
Deletesedapnya....teringat zaman kecil, bila time hujan ayah akan grg ubi....
ReplyDeleteWah..nostalgia sungguh tu. Memang sesuai sangat makan ubi goreng panas time hujan.
DeleteSedap ni ubi kayu goreng. Gu dengan kopi O, hmmm....
ReplyDeleteGandingan serasi 😀
DeleteLama tak makan ubi kayu ni, makanan orang dulu2 😁
ReplyDeleteHehe..iya. Zaman dulu biasa makan. Sekarang nak dapat ubi pun payah 😄
DeleteNostalgia sangat kak ubi kayu goreng. Seingat saya, last makan zaman sekolah rendah ke sekolah menengah dulu mak buat. Lepas tu dah jarang dah mak buat ubi kayu goreng ni. Nampak ni memang terkenangkan zaman dulu sedap menikmatinya. Orang Johor dulu-dulu memang suka makan ubi kayu goreng macam ni. Saya tak ingatlah mak saya letak perapan apa. Lama sudah. Tapi memang sedap!
ReplyDeleteItulah kan, nampaknya orang Johor yang biasa makan dan buat resepi gini.
DeleteSungguh ubi kayu goreng ni makanan nostalgia. Sambil makan sambil mengimbas kenangan lama mengusik jiwa.
ReplyDeleteTiap kali makan, mesti terkenang masa lalu...
DeleteLamanya tak makan ubi kayu ni. Rebus pun sedap, goreng pun sedap.
ReplyDeleteHehe..betul dua-dua cara pun sedap!
DeleteEnaknyer singkong goreng
ReplyDeleteIyo Wak 😀
DeleteYes! Lawan dia memang dengan kopi o..!
ReplyDeleteRegu terbaik yang buat kita makan tak henti 😁
DeleteEnaknya kak, disini orang nyebutnya singkong atau jawaw.lezattt...
ReplyDeleteBaru tau jawaw tu.
DeleteSambil makan sambil mengimbau kenangan 👍🏻
ReplyDeleteUbi fresh baru dicabut mmg sedap ya amat ahaha... Tempat sy kami rebus makan dgn kelapa parut biasanya. Kalau ubi tua sikit dibuat lepat. Ubi kayu goreng ni bila datang je ibu kota baru saya kenal :)
Hehe..iya, fresh jiran baru cabut pokok ubi dia.
DeleteMungkin di utara memang orang tak buat ubi goreng.
Pokcik tanam ubikayu tapi tak terlintas pula nak buat ubikayu goreng... terima kasih bagi idea kat pokcik untuk menu petang nanti
ReplyDeleteSama-sama pokcik.
DeleteSelamat menikmati ubi goreng.
Enak ubi kayu baik di rebus maupun di gareng ya Mbak.
ReplyDeleteSaya biasa disuguhi ubi di goreng kalau main ke rumah teman yang tinggal di perkampungan.
Kalau disini ubi kayu ini sering juga disebut "singkong" atau "hui" (dalam bahasa Sunda)
Salam,
Macam-macam namanya ya...baru tau hui juga ubi kayu.
Deletepergh nikmat ni Ujie :)
ReplyDeletePulak jarang dapat ubi, memang nikmat sungguh 😀
Deletekalau tak silap kan org kelantan panggil ubi goreng ni, tapai...
ReplyDeleteOo...habis tu tapai yang biasa tu panggil apa pulak?
DeleteDana pun suka makan ubi kayu gini kak... kadang kalau dana ada rebus ubi kalau tak habis dana suka jugak goreng semula, goreng dengan tepung pastu ubi tu jadi lagi sedap ranggup dan lembut di dalam.
ReplyDeleteSedap tu goreng dengan tepung, rangup macam pisang goreng agaknya ya.
Deletesedapppp ubi kayu goreng ni feveret Abah Ana ni! hehehe
ReplyDeleteSepp la Bapak akak dan Abah Ana 😀
DeleteSamalah cara buat.
ReplyDeleteLama tidak makan, selalu makan ubi rebus.
Betul itu makanan ini ada kenangan.
Menarik dan nampak pun sedap.. tak pernah lagi goreng ubi dgn bawang putih ni.. hidang pulak dgn kopi tu.. aduhhh asyikkk nya hahaha.. 😅😊
ReplyDeleteOh kalo saya, memang suka segala menu yg berazaskan ubi kak. Di goreng macam ini saja, ataupun dibuat sup, atau dibuat kue. Sukaaa sangat.
ReplyDeleteTapi memang bagi orang Jawa atau keturunan Jawa, ubi goreng hanya dibuat simple, goreng macam tuh, trus makan. Atau dibuat kue timus .
Tp bagi orang2 keturunan bugis, Sulawesi, ataupun Indonesia timur, ubi goreng selalu dimakan dengan sambal ikan roa atau sambal cakalang. Itu pun sedap juga. Bahkan sup mereka juga pakai ubi goreng 👍
Saya tak pernah buat sendiri ubi goreng, selaku kuatir nanti keras 😅. Akhirnya tiap kepengin pasti beli dari tukang jualan gorengan di pinggir jalan. Untungnya banyak di sini ..
Sedapnya, ubi kayu goreng. Simple bahan perapannya.
ReplyDeleteDulu masa tanam ubi kayu, saya biasa rebus je, cicah sambal tumis.
Ubi kayu goreng jajan kampung yang tak lapuk dek zaman
ReplyDeletedapnya..makan plak cili kicap.memang layannnn
ReplyDeleteMakan ubi kayu goreng dengan teh o panas....perghhhh....tengah imagine ni.
ReplyDeleteUbi kayu atau kami menyebutnya singkong memang enak di buat berbagai macam olahan.. Di dapur saya masih ada tiga batang belum di kupas😁.. Biasanya saya goreng pakai bumbu garam, bawang putih dan ketumbar.. Haruuum
ReplyDelete