Pertama kali saya jumpa dan kenal kacang poi sewaktu mengunjungi Nat Balai Baru di Beseri, Perlis pada bulan Disember lalu. Menurut blogger Mama Cella (dalam komen entri Nat Balai Baru), kacang poi cuma ada setahun sekali sahaja.
Kacang poi mentah, saya beli di nat harganya RM10/kg.
Menurut penjual, cara rebus kacang poi sama macam kita rebus kacang tanah. Cara saya - rebus menggunakan PPC (Philips Pressure Cooker) dengan mode steam dan set KPT (keep pressure time) selama 20 minit.
Kacang poi rebus.
Saiz kacang poi.
Perbezaan rupa isi kacang poi mentah (luaran lebih licin berkilat) dan yang sudah direbus. |
Kacang poi berbentuk bulat berisi satu biji kacang, kalau yang berbentuk lonjong berisi dua biji kacang. Tapi kebanyakkannya berbentuk bulat. Isi kacang poi berwarna merah tua.
Menurut saya, rasa kacang poi sama seperti rasa kacang tanah rebus tetapi lebih berlemak. Lebih sedap! Saya kurang menggemari kacang tanah rebus, tetapi nampaknya kacang poi rebus menjadi kudapan yang saya gemari.
.
Terima kasih share. Baru tahu, tengok dan kenal kacang poi ni. Rasa lebih berlemak ye dan lebih sedap ye. Rupa paras dia pun cantik dengan warna merah menyala tu. Kena pergi Perlis lah kalau nak merasa kan. Kena pergi pada masa yang betul juga sebab setahun sekali.
ReplyDeleteSama-sama Fiza π
DeleteKena datang sini masa hujung tahunlah nampaknya.
tak pernah jumpa lagi nih Ujie , ingat kan kacang pol yang orang selalu makan tu :)
ReplyDeleteTak taulah kot sama tapi nama berbeza.
DeleteOMG! Bila Ujie cerita, baru saya teringat tentang kacang ni. Pernah makan dulu, masa kecil, masa dok Perlis. Bestnya, boleh pergi nat.
ReplyDeleteWah...masih ingat π
DeleteDulu semasa kanak-kanak sering beli kacang ini, kami sebut kacang bogor,πrasanya gurih dan lembut,mirip kacang rebus yang biasa, tapi sekarang sudah lama tak jumpa kacang ini.
ReplyDeleteOoh..kacang bogor π
DeleteSaya baru lihat. Belum pernah rasa jadinya. Tapi jadi teringin πππ€€. Cuma ada setahun sekali pula ya kak ☺️. Langka nih
ReplyDeleteItulah, tak mudah dapat kalau cuma setahun sekali. Tambahan pula cuma ada di negeri utara Semenanjung Malaysia.
DeleteTak pernah jumpa lagi kacang ni
ReplyDeleteNak cuba try cari kat shopee ada tak
Ada kat Shopee tu Wak. Tapi tak pasti kalau varieti berbeza.
DeleteFirst time tengok kacang poi ni. Nak cari la jugak nak rasa.
ReplyDeleteMoga dapat merasa.
DeleteAda rasa tersendiri kacang poi ni. Macam tak nak makan mulanya tapi bila dah makan, lepas satu satu dingap aha!
ReplyDeleteBetul, kudapan yang sedap.
Deletekacang ni asal dari utara agaknya kan kak,tempat saya tak pernah jumpa
ReplyDeleteGitulah nampaknya, kat selatan pun tak pernah jumpa.
Deletetak pernah jumpa lah kt belah-belah sini kak... tinginnya nak cuba
ReplyDeleteKalau ada kawan balik utara masa musim kacang ni, boleh Dana merasa.
DeleteHarap-harap dapat cuba rasa kacang poi.
ReplyDeleteInsyaAllah moga ada rezeki NA.
DeleteRambut uncle semua dah putih ni tapi tak pernah jumpa kacang ni....
ReplyDeleteπ ukuran masa..rambut putih ya.
Deletelady tak pernah kenal kacang ni.. kacang kuda n kacang tanah je ldy kenal..
ReplyDeleteSama la kita π
Delete1st time dgr kacang poi
ReplyDeleteKalau makanan kacang pool tu biasa la jugak kan..
Deletefirst time dengar kacang poi. maybe tiada di kl
ReplyDeleteTakdelah kot, sebab tu ramai (termasuk akak) tak tau pasal kacang ni.
Delete1st time juga dgr nama kacang poi hehe
ReplyDeleteKita belajar kenal kacang pulak π
Deleteseumur hidup
ReplyDeleteni 1st time sy tgk kacang poi
nnt kalau jumpa
bolehlah beli...
Semoga ada rezeki Anies ya.
DeleteWelcome kelab peminat kacang poiπ₯°
ReplyDeleteSaya Ada kacang poi putih dan ada yang merah..Nanti try pula yang putih yer..
Juga jangan lupa try " ringgi".Adik beradik emping tapi lembih lembab dan kenyalKat Perlis lagi mudah dapat rasanya..Kalau dah jumpa...updateπ₯°
Baik, insyaAllah moga jumpa kacang poi putih dan ringgi π
DeleteKacang Poi... Mengapa say mcm tak pernah tahu hahahha :D
ReplyDeleteMula mula ingtkan kacang kuda hihihii :D