Antara menu untuk berbuka puasa tahun ni, saya buat bubur jagung menggunakan jagung dalam tin. Memang mudah sangat membuatnya!
Saya gunakan 2 jenis jagung dalam tin jenama ADABI - jagung manis ala krim (sweet corn cream style) dan kernel jagung manis. Jagung manis ala krim tu pemberian daripada ADABI (kisahnya DI SINI). Dah ada kan, saya gunalah untuk buat bubur jagung. Kemudian tambah juga kernel jagung manis supaya bila kita makan bubur jagung tu terasa la mengunyah biji jagungnya.
Isi dalam tin jagung manis ala krim dan kernel jagung manis.
—————————————————
RESEPI BUBUR JAGUNG ADABI LEMAK BERKRIM
Bahan :
1 tin jagung manis ala krim ADABI
1 tin kernal jagung manis ADABI
1 kotak santan
1/2 potongan gula melaka bulat - dihiris
1 sudu besar gula pasir
1 helai daun pandan - disimpul
Secubit garam
Cara :
1. Masukkan semua bahan (kecuali garam) ke dalam periuk. Kacau dan didihkan dengan api perlahan.
2. Perasakan garam sebelum matikan api. Siap.
Bubur jagung yang lemak berkrim, cepat dan mudah dimasak. |
Inilah cara paling mudah dan ringkas memasak bubur jagung. Masak satu lagi menu utama - jenis mee, cukuplah hidangan berbuka untuk saya dan suami. Bubur jagung banyak ni pun tak habis sekali makan, bawa ke hari esok pulak.
Kalau air jagung saya kurang suka. Tapi bubur jagung saya suka. ��
ReplyDeleteSama..hehe
DeleteDapat juga merasa jagung manis ala krim ADABI.
ReplyDeleteSedap rupanya Na..memang berkrim :)
DeleteTak terfikir pulak buat bubur jagung lebih mudah guna dalam tin ni kan. Tq share kak :)
ReplyDeleteBukak je penutup tin, masuk isi dalam periuk..hehe
DeleteUr welcome Fiza :)
Menarik kak ujie! mmg simple!
ReplyDeletep/s : kak ujie Email shida alamat boleh :)
Ok Shida :)
Deletesedapnyaaa!!!
ReplyDeletetkpernh lg buat bubur jagung guna yg dlm tin ni..biasa buat puding jagung
ReplyDelete