Ada 10 dulang semua...juga 10 set kuih muih dan buah. |
Ni hidangan kenduri di rumah mertua saya.
Cara 'makan berhidang'...satu dulang ni untuk empat orang makan.
Dah lama sebenarnya tak buat style gini, beberapa kali kenduri sebelum ini buat cara buffet.
Kenduri di rumah mak saya pulak masih seperti tahun sebelumnya..buffet.
Bila buat 'makan berhidang' ni kerjanya memang lebih.
Dari kerja menghidang sampailah nak membasuhnya pun banyak.
Tapi memang memudahkan para tetamu untuk menjamu selera.
Mudah nak menambah nasi, lauk, kuih atau minuman...semuanya terhidang depan mata.
Makan berhidang...ADAT yang kian terpinggir.
Kehidupan hari ini membuat kita terpaksa memilih yang lebih PRAKTIKAL...buffet!
jarang dah tengok style macamni klu pegi mana2 majlis...selalu buffetkan..
ReplyDeleteDah lama tak tengok teknik menghidang2 macam ni. Biasanya dalam 1 dulang tu ada lauk ayam, lauk daging, acar dan tembikai.
ReplyDeleterindunya cara makan begini kali terakhir makan begini di BP, Johor. tapi bukan nasi ambang, mmg makan nasi berlauk begini.selepas majlis tahlil
ReplyDeletepaling syok masa nak basuh tangan, tangan kita akan di basuhkan oleh tuan rumah, tanda hormat pada tetamu kot (xpasti)
tekejut masa tu.
Sy mmg dah lame tak menikmati kenduri kawen berhidang mcm nie.
ReplyDeletehuhu.. style orang jawa ni kak ujie kan ?? hurmm.. kat area rumah una pun diorg masih buat style gini.. best..
ReplyDeletestyle macam ni memang dah takde dah..
ReplyDeletebaik kat kampng mau pun bandar..semua dihidang secara buffet...
tenaga keje yang semakin berkurang...
kenduri arwah jer yang masih amalkan makan hidang ni..lain2 senang buffet jer..tak kerah banyak tenaga..ambik sendiri jer..
ReplyDeleteTP:
ReplyDeleteNi mmg kat BP..^_^
Kami ni pun tak buat nasi ambeng..sbb lagi byk kerja msk2nya.
Siap basuhkn tgn..hmm..layanan baik punya!
CIK UNA:
yup, betul..jawa.
Tp skrg dh ramai buat buffet..mudah kerja.
EITA:
betul tu..tenaga kerja mmg jd problem. sume org ada hal sndirik.
PRETTYWRITE:
Yelah..yg ni stkt knduri arwah. pun dh tak larat nk membasuh pinggan dll.
kt umah ct bila ade majlis pape...skali skala buat gk makan berhidang :D
ReplyDeleterumah MIL izan masih buat cara makan berhidang camni. mmg kerjanya leceh sikit tapi tetamu yg dtg suka dan seronok...
ReplyDeletedah lama x jumpa makan jenis berhidang ni... kebanyakkan guna buffet
ReplyDeleteujie : maknanya betul lah warga BP masih kekalkan tradisi. tahniah.
ReplyDeleteyup mmg siap basuhkan tangan lagi... masa tu aku kata tak payah dan nak basuh sendiri. siap tuan rumah bekeras dan biar dia basuhkan...
"jangan pelik, adat org johor mmg begini" kata tuan rumah.
buffet tu cepat tp byk membazir..saya ske makan hidang mcm ni..macam makan kat umah,,tp kalo nak wat nuri saya prefer bungkus anto kat mesjid..hehehe..tp nk try jugak lah wat nuri berhidang ni :)
ReplyDeleteTIHA:
ReplyDeletekalau nk buat mkn berhidang, pastikan ada tenaga kerja membasuh yg cukup. kalau sikit, patah pinggang jugak.
DIANA:
hmm..betul la tu. Knduri ni pun yg anak dara sume menjauh..
Dulu rumah MIL klu kenduri pun buat hidangan pki dulang nie,tp dah beli set buffet xde pki dulang lg.
ReplyDeletekalau kat kg berhidang lg la.bulan lps balik umah atuk suami kat grik,dorang still mkn bhidang.bagus sbb budak2 muda semua tolong..
ReplyDeletetp kat bandar2 payah la nk jumpa,sedangkan umah sy yg felda 2 pun dah buat bfet
kalau kenduri belah ayah saya selalu buat mkn berhidang camni,,, :)
ReplyDelete