Monday, 10 October 2016

'Remove Background' Gambar dengan PowerPoint

Gambar yang jelas dan menarik memang sangat penting untuk pemasaran 'bisnes online'. 
Nak gambar cantik, mestilah kena pandai 'edit' kan...

Gambar ni saya ambil sendiri di dalam rumah, berlatarkan dinding rumah. Gelap, tak menarik. 
Setakat guna PhotoScape, memang tak boleh nak 'remove background' gambar di bawah ni.


Nak 'remove background', biasanya orang guna Photoshop. Tapi malangnya saya 'buta' Photoshop. Sebelum ni memang ada yang bagitau kita boleh 'remove background' guna PowerPoint je. Pun saya tak reti nak godek, sebab orang bagitau secara bertulis je. Susah nak paham.

Sehinggalah baru-baru ni ada kawan kongsikan di Facebook, tutorial 'edit' hanya menggunakan PowerPoint. Saya terus cuba buat, ikut je langkah demi langkah yang ditunjukkan pada gambar. 
Hasilnya....

Alhamdulillah...suka sangat! Mudah je! 
Lepas jadi begini, barulah saya sambung 'edit' guna PhotoScape. 
Terima kasih banyak-banyak untuk saudara Ahmad Syamim yang sudi buat tutorial bergambar dan kongsikan untuk umum. Insya Allah banyak pahala mengalir untuk beliau atas asbab memberikan ilmu ni. 

<<< Yang nak belajar, boleh terus klik DI SINI. >>>

* untuk makluman, fungsi 'remove background' ni hanya ada PowerPoint 2010 dan ke atas sahaja. *



Nota : Entah kenapa, tiba-tiba je bloglist 'hilang' di kedua-dua blog saya (blog ini dan blog bisnes). Nampaknya ambil masa jugaklah untuk saya 'add' satu persatu semula. Huhuhu..


14 comments:

  1. saya ni buta it ujie, photoscape, photoshop semua tak pernah guna, tapi teringin juga nak mengedit2 nih..

    ReplyDelete
  2. Betul utk gambar business nampak lebih cantik kalau kosong macam tu.

    Ramai yg terkena bloglist hilang Ujie
    Rasa kakak blogspot tengah 'demam'

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya antara yg terkena lah ni ya..aduhai!

      Delete
  3. Ira dari dulu cuba bermain2 dgn photoshop, tp tu la tak reti2.. belajar buat banner je, lps tu bila nk cuba yg lain2 da x reti.. hehe.. kene betul2 minat kot..
    Alhamdulillah, ada cara mudah utk remove background.. rasa mcm pernah tgk tutorial ni di fb..
    Cantik lps edit..
    Semoga terus maju bisness akak..

    ReplyDelete
  4. JM pun x reti edit guna photoshop so eh la try gua powerpoint. Nanti nk belajar dari link tu

    ReplyDelete
  5. Harus juga cuba mengedit guna photoshop ni..nak buat sampai jadi..

    ReplyDelete
  6. photoshop tak reti sangat, tp alhamdulillah ppoint mmg saya guna teknik ni

    ReplyDelete
  7. Oh, saya suka entry ni. Terima kasih sebab share ye Ujie. Dah lama nak belajar cara nak remove background tanpa Photoshop ni. Sbb saya pun buta fotoshop. hehe.

    ReplyDelete
  8. Ita pun buta jugk bab edit mngedit ni..sekali sekla guna photoscape...

    ReplyDelete
  9. Patut belajar juga ni, tambah ilmu.

    ReplyDelete
  10. Nak belajar jugak....gambar lebih awesome bila diedit hehe thanks sharing

    ReplyDelete
  11. wah dah lama saya tak gunakan photoscape ni, lepas ni boleh install balik dalam laptop hehe

    ReplyDelete
  12. Kalau awak tu buta photoshope ke photoscape ke hakak ni entahlah buta apa lagi Ujie haha....

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...