Thursday, 5 February 2015

Siapa Pernah Guna Ni?


Errr...saya tak pernah guna.
Macam jakun jugak bila dapat tengok dan pegang sendiri.
Selepas ni, ia jadi sebahagian daripada koleksi di rumah kami!
^__^

28 comments:

  1. jangan lupa simpan dalam rak kaca. kemudian boleh la mulakan minat/hobi baru, kumpul barang2 lama...

    ReplyDelete
  2. Salam. Hee saya pun tidak pernah menggunakan penggosok baju jenis arang begini.

    ReplyDelete
  3. tak pernah guna...pernah tengok kat muzium :-)) ...

    barang antik tinggi nilai nya kan ujie

    ReplyDelete
  4. Pernah tengok mak CH jer guna penggosok ni ujie.. sendiri guna tak pernah.. takut terbakar baju :)

    ReplyDelete
  5. dulu dekat rumah arwah moyang ada tapi tak pernah guna

    ReplyDelete
  6. aku pernah guna masa darjah dua
    walopon rumah dah ada elektrik,
    tapi masa tu life kami sangat sederhana,
    tunggu kumpul duit sampai cukup,
    baru dapat beli iron elektrik.

    tugas cari tempurung memang tugas aku sebab kecik lagi
    memang tak malu nak mintak kat makcik kedai runcit belakang umah..
    lepas tu tempurung tu akan dibakar dan dikepit masuk dalam iron besi ni
    berat kemain..

    biasanya kakak aku yang dah tingkatan 1 masa tu yang tolong iron baju aku
    tapi aku ni jenis budak yang suka nak try sendiri.
    kadang-kadang baju aku kuning sebab letak iron lama sangat..

    oh terima kasih ujie sebab flashback balik benda ni
    aku rasa iron ni kakak aku simpan
    sebab ni barang kesayangan dia ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih jugak sbb share pengalaman kat sini..pengalaman yg tak ternilai harganya. Aku sendiri tak pernah merasa.

      Delete
  7. saya pun dulu ada simpan seterika antik ni..entah mana gi ntah sekarang..
    dan memang tak pernah try guna pun! hahaha

    ReplyDelete
  8. acik pernah guna ujie..masa sekolah rendah lagi dah ambik upah gosok baju..boleh buat belaja sekolah..guna seterika ni la..pernah juga arangnya terkeluar..berlubang kain..nasib baik la masa tu bukan kain orang..kain sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow kak! siap amik upah gosok baju guna seterika ni. hebat!!!

      Delete
  9. Tak pernah guna. Tapi pernah tgk je dlm gmbr,

    ReplyDelete
  10. kalau tak pandai pakai, jangan cuba. nanti terbakar baju!

    ReplyDelete
  11. Kakak jumpa setrika ni Ujie tapi tak gunalah sebab kakak ingat masa tu kakak kecik nampak arwah mak kakak guna. Mana entah pergi. Sayang kalau ada kakak pun nak simpan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg ni pun mujur masih ada dlm stor rmh mak mertua.. ^_^

      Delete
  12. simpan buat koleksi... unik dan cantik ^^.. salam singgah dan follow..

    ReplyDelete
  13. Retro sangat dah ni. Arwah nenek saya sempat la pakai seterika ni.

    ReplyDelete
  14. Saya pun pernah guna..masa tu darjah satu..tengok kakak gosok baju guna ni..try2 jugak gosok.
    berat dan panas..hehheh

    ReplyDelete
  15. Emak saya pernah guna masa sekolah dulu utk iron baju anak-anak. Bahn apinya pakai arang, kena pandai kontrol api arang, jika tidak boleh hangus baju. Dua minggu lepas saya jumpa benda Allah ni kat pasar jual barang antik. Ingat nak beli satu, tapi uzur sangat, tangkai dah tercabut tapi harga belian masih tinggi...

    ReplyDelete
  16. KY pernah guna. bakar arang atau sabut, paling malas ambil bara kt tungku dapur kayu utk gosok baju sekolah..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah kan..dulu kat rumah nenek pun ada dapur kayu. oh memori!

      Delete
  17. saya tak sempat guna...tapi masa kecik kecik sempat tengok kakak saya guna buat gosok baju sekolah dia.

    ReplyDelete
  18. Okje tak pernah guna jugak .....ni iron zaman Siput Sarawak ni Ujie hihi

    ReplyDelete
  19. saya pernah guna ni,ingat lagi masa sek.rendah dulu,bakar tempurung kelapa sampai tinggal bara,pastu letak dalam seterika tu,pastu gilir2 dengan kawan rumah depan guna seterika tu..huhuhu masa dulu duduk felda susah..nostalgia sangat nih,masa nak bawa seterika tu pergi rumah kawan tu,berasap sepanjang jalan hahaha..

    ReplyDelete
  20. sye selalu guna ni masa form1-2 dlu sbb umah slalu blackout waktu tghari..sye pulak sekolah sesi petang, jd nk iron baju panaskn je seterika tembaga ni atas dapur..panas die tahan lama, dan seterika ni sgt la berat jd baju mmg licin dan cantek.. :)

    ReplyDelete
  21. kat rumah saya masih ada satu. tapi tak pernah guna lagi sebab susah nak kawal suhu dia, kena pandai adjust bara dalam tu. kalau panas sangat hangus baju. huhu

    ReplyDelete
  22. seterika arang!!! dh boleh masuk museum...x pernah guna

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...