Wednesday, 15 May 2013

Kertas Foto : Glossy atau Matte?

Semalam banyak habiskan masa untuk siapkan photobook.
Sebenarnya dah lama buat sikit-sikit, semalam kira final touch.
Photobook pertama saya ni dibeli dari PIXAJOY.
Ada promosi RM10 untuk photobook berharga RM55.
Saja nak mencuba...RM10 bolehlah kan.

Masa nak order kena pilih nak guna GLOSSY atau MATTE untuk kertas foto tu.
Sebab tak tahu apa-apa pasal kertas foto ni, saya pun buat carian...

KERTAS GLOSSY

  • nampak lebih berkilau.
  • pantul cahaya, kadangkala sukar dilihat di bawah cahaya terang.
  • kaya dengan warna, contrast dan lebih sharp.
  • mudah terganggu dengan cap jari dan kotoran.
  • standard hari ini untuk cetakan.
  • cantik pada pandangan mata.

KERTAS MATTE

  • lebih dull, tidak pantul cahaya.
  • sesuai untuk black & white atau monochrome, juga gambar klasik.
  • mudah dilihat dalam apa jua bentuk cahaya.
  • tidak mudah terganggu dengan cap jari atau kotoran.
(kredit: adhadi.com)

Lepas berfikir dan baca pendapat jurugambar lain, saya memilih kertas MATTE. Sebab nak yang lebih lasak dan tak terjejas dengan cap jari bila buku tu kerap diselak. Tapi kalau hasilnya tak memuaskan, saya akan tukar kepada kertas GLOSSY untuk projek photobook yang kedua. Juga dengan promosi RM10.


Update: sorry korang, promo RM10 dah tamat 30 April lalu. :(

24 comments:

  1. kalau beli lipstik, akak suka yg matte :)

    ReplyDelete
  2. ooo..ok...jap..nak tanya kat fb..heheh

    ReplyDelete
  3. akak pun beli jugak eh.. sy jer.. yg x beli kot.. sbb kene byr online kan.. mana ada akaun online huhuhuhuhu....

    ReplyDelete
  4. MASYA:
    Buatle satu...CIMB CLICKS, MAYBANK2U. Sng nk buat urusan dan check duit. :)

    ReplyDelete
  5. murah tu RM10...promo betul...saya nak try la...:)

    ReplyDelete
  6. eh ala..dah habis promo eh.. baru nak pohon..

    ReplyDelete
  7. Hari tu tahu ada promo tp tuelah malas nak edit sendiri gambar tu....

    ReplyDelete
  8. murahnya kak... dah habis promo rupanya ye.

    ReplyDelete
  9. NAZAYIENA:
    mmg seksa gak sebenarnya nak ngedit, tu saya amik masa lama. Buat bila rasa nak buat je.

    ReplyDelete
  10. wah...mesti menarik photobook akak nanti..hehe :D

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  11. bestnya photobook..tak semapt nk pikir semua ni..hihi :)

    ReplyDelete
  12. waaaa...mesti bagus hasil nyer kak..

    ita biasa suh abang ita je..
    dia suke sangat buat photobook ni

    ReplyDelete
  13. JR tak pandai atau sejujurnya malas bab-bab edit photobook ni...

    ReplyDelete
  14. dulu time sy bljar..sy suka guna glossy paper utk portfolio sy..glossy ada byk jenis..yg berkilat 2 mmg cntik dan sy suka..tp spt dilistkn kt atas 2 la..kena hati2

    ReplyDelete
  15. Pasal edit photobook ni tak tau apa2 haha...

    ReplyDelete
  16. Ramai yg dah mula dgn photobook kakak tengok memang cantik tapi kakak tak rajin lagi Ujie..

    ReplyDelete
  17. menarik info ni... cikda pulak suka glossy..heheh sebab warna terang tapi kalau nak lasak..sesuai matte kalau tidak cap jari boleh dikesan oleh mata kasar tak yah hantar makmal csi..kih3x

    ReplyDelete
  18. wak pon dh lama X order photobook jugakk.,ahHKs

    ReplyDelete
  19. saya penah guna glossy je....matte xpnh....hehee

    ReplyDelete
  20. wah 10ringgit murahnya..untung la kak ujie au awal2 hehehe
    zi paling x suka gambar glossy tu, nak tengok pun jenuh sebab silau cahaya kan..cap jari jangan cerita la boleh jadi CSI jejak cap cari sapa hehehe

    ReplyDelete
  21. ZIE:
    akak ingat ramai dh tau psl promo RM10 tu, sbb ramai blogger buat entri. lain kali kena share kat blog sendiri jugaklah..

    ReplyDelete
  22. Mula2 dulu sy buat photo book dengan matte paper lama2 tukar ke glossy paper.

    Both pun nice

    Jemput dtg blog
    asilahkassim.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. Mula2 dulu sy buat photo book dengan matte paper lama2 tukar ke glossy paper.

    Both pun nice

    Jemput dtg blog
    asilahkassim.blogspot.com

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...