Wednesday, 13 March 2013

Patung Kertas

Satu patung kertas, boleh suai padan dengan pelbagai baju.
Permainan yang paling saya syok main sekitar tahun 80-an. Masa tu saya di peringkat awal sekolah rendah. Kalau kat rumah, ini ajelah yang saya dan kakak asyik mengadap. Dijual dalam bentuk sekeping kertas, ada satu patung dengan pelbagai baju. Kita perlu tanggalkan patung dan baju-baju tadi dari kertas tersebut dan bolehlah mula bermain. Harganya seingat saya sekitar beberapa puluh sen untuk sekeping kertas tu. Sama dengan nilai duit belanja sekolah yang saya dapat setiap hari. 

Kalau sekeping tak meriahlah kan, biasanya saya/kakak ada banyak set patung kertas ni. Seronok sebab setiap keping (set) tu berlainan patung dan koleksi baju-bajunya. Macamana mainnya? Kami buatkan macam suasana sebuah rumah, gunakan pelbagai kotak kecil untuk jadikan katil dan ruang tamunya. Kat 'rumah' tu letaklah beberapa patung, lepas tu kita lakonkanlah watak patung-patung kertas tu. Siap berbual-bual lagi! Kejap-kejap tukar baju, sebab yang syok main ni bila kita dapat gayakan pelbagai baju yang cantik dan comel. Cara nak gayakan, cuma sangkutkan baju pada bahu patung. Macam dalam gambar bawah ni, pada setiap baju ada 'lebihan' kertas. Bahagian tu yang akan disangkut kat bahu patung.

Yang ni betul-betul macam set patung kertas saya dulu-dulu!

Disebabkan terlalu asyik main patung kertas, selalu jugaklah kena marah dengan mak. Ada satu ketika tu sampai kena buang patung-patung kertas saya. Tapi bukan susah pun, kena buang saya pergi beli baru kat kedai.

Tak pastilah bila patung kertas ni terakhir berada di pasaran. Ada yang menyimpan nostalgia dengan patung kertas ni? Macam saya...

*semua gambar ambil kat Google, entah siapa pemilik asalnya yang masih simpan permainan zaman lalu ni.

34 comments:

  1. hihihi.. sy siap buat sendiri.. pakai kotak ubat nyamuk.. mak memang bising jugaklah kalau leka main...

    ReplyDelete
  2. sekarang budak2 dah main yang android games pulak. konsep masih lebih kurang sama...

    ReplyDelete
  3. hohoho akk pun suka jugak he3.mmg lekalah main dgn kwn2.berlawan dgn kwn sapa pya plg advance n terkini.kdg2 beli mmg berkeping2.kalau bosan akk lukis sdri baju kt manila kad.

    #thn lps excited ank ppuan beli kt bookshop sklh,apalagi ter 'join' lak main he2...

    ReplyDelete
  4. Hahahaha nostalgia ni. Pernah nampak tgk kakak n adik saya bermain dulu.

    ReplyDelete
  5. nostalgia....adik2 perempuan saya mmg ada main patung kertas ni..

    ReplyDelete
  6. Zaman kanak selalu main ni..best...^^

    ReplyDelete
  7. senyum...teringat nostalgia di sekolah rendah...

    ReplyDelete
  8. hehe wajib main!sy,akak,mun siap buat sendiri lagi..patung buat ngan kulit buku sekolah yang warna coklat tu.baju buat ngn kertas putih..pastu warna ikut suka hati hehehe

    ReplyDelete
  9. Permainan adik2 perempuan saya masa kecik2 dulu...saya selalu marah bila mereka sepah2kan patung tu, kadang2 saya sembunyi patung2 tu, buat menyemak rumah..hehehe...

    ReplyDelete
  10. dekat leher patung tu kena tanda X kalau tak nanti dia hidup
    hahaha
    ouh indahnya kenangan dolu2

    ReplyDelete
  11. Umi..memang nostakgia lah.. saya pun suka main ni dulu....best kan♥♥

    ReplyDelete
  12. Awak mengingatkan sy ms kecik2 dulu. Dulu, mak ayah sy susah sgt nak fulfil permintaan sy utk beli toys. Sy teringin sgt nak barbie doll. Tapi mak ayah sy mane le mampu. Gaji polis ms dulu2, ciput je. Nak beli patung kertas tu pun, mak ayah pk dua tiga kali. Sudahnya, sy desak mak lukis kartun siap dgn baju. Hahahahah!

    ReplyDelete
  13. kak ujie, izan tak ingat pernah beli sendiri ke tidak ni. tapi selalu lah juga dulu tgk kawan2 ada beli dan main. nak main dgn kakak sendiri jarak kami jauh sgt, beza 9 thn. izan sekolah rendah dia pun dah nak abis sekolah menengah.

    ReplyDelete
  14. time saya kecik kecik pun ada lagi kak ujie patung ni.. adik la yang selalu beli saya tak minat sangat :')

    ReplyDelete
  15. yam suka jugak main patung ni...sampai mak bising..n yam ada wat sendiri..memang best..boleh lukis baju-baju cantik..hehehe

    ReplyDelete
  16. saya memang tak pernah main patung nie..mungkin kakak saya igtkan tentang permainan patung nie..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  17. saya pun penah ada koleksi ni dulu2 tapi tak simpan...sekarang dah pupus kan :)

    ReplyDelete
  18. mmg best main patung ni. ada jgk koleksi, tp x simpan. paling frust bila penyangkut baju tu tercabut. sedih..

    ReplyDelete
  19. saya pun sempat main patung kertas ni

    ReplyDelete
  20. masa darjah 4 ita setak main ptung kertas ni...x cukup dgn bju yg beli.ambik kertas reka sendiri plok bju..hahaha..mcm2 reka

    ReplyDelete
  21. Hehe.. dulu selalu beli byk2

    ReplyDelete
  22. ayut dulu ada koleksi ni jugakkkk!hihihi...pastu kemas2x tak sure ada lagi ke tak kat umah tu...ayut kumpul gan kawan kat kg tu...tp ayut yg smpn smua yer...tak ingt ada lg tak :)

    ReplyDelete
  23. kira kak ujie mewah ckit la dr kitorang...sbb kitorang mmg xde duit nk beli bnda2 mainan cmni. bak kata zie, mmg kitorang lukis dan color sndri :)

    ReplyDelete
  24. kak ujieeee! ni lah permainan ros dulu..diap bawak tidur sekali tauuuuu! suke sgt main! sampai sekarang ros suka melukis baju3 patung ni...pernah buat sendiri...konon3 designer lahhh! haha:P

    ReplyDelete
  25. assalam ujie..zaman acik dulu mana ada mainan..main sama ngan orang lelaki je..main basikal..lastik..he he

    ReplyDelete
  26. masa kecik saya tak pernah beli patungni..masa dulu harga nye 30 sen..bagi saya tu mahal dah..bila dah besar ada anak ni maisara pernah mintak nak beli saya kata "tak berfaedah la..beli benda yang kenyang"hehehe

    ReplyDelete
  27. oleh kerana saya lelaki.. sy x pernah main patung2.. banyak main permainan outdoor

    ReplyDelete
  28. Kak Nurul x jumpa pun mainan nie,huhuhuhu....nostalgiakan bila dikenang.

    ReplyDelete
  29. hahhaha..
    saya pun sempat main neh..
    seronok sangat,,
    :)

    ReplyDelete
  30. saya selalu main gak ni masa sek dulu.sek menengah pun main lg...kih3. siap design sendiri pakaian patung tu kat kertas keras,konon2 jd fashion desgner le....heheh

    ReplyDelete
  31. masa dpt doodle kertas ni kecik2 dl..kemain suka sy..siap bergaduh dgn sepupu lg berebut..huhu.

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...