Friday, 18 January 2013

Lamborghini Diablo

Lamborghini Diablo 6.0 - Front Angle, 2001, 800x600, 3 of 9
(sumber: netcarshow.com)


Dah baca kan kenapa perempuan kena tutup aurat? Sebab ia special dan ada daya tarikan. Tak kira macamana pun rupa fizikal seorang perempuan, pasti ada tarikan kat situ. Bila special tak boleh la tayang gitu je. Secara adat, barang special kita jaga rapi dan hanya yang tertentu je dapat melihat. 

Jom sama-sama kita berusaha menutup aurat ikut piawaian syariah. Tahan diri dari membeli pakaian fesyen terkini yang nampak cantik sebab mengikut bentuk badan. Terutamanya dari material Lycra/Spandex. Jangan fikir apa orang pandang kita, tapi fikir apa Allah pandang kita.  Pandangan Allah itu yang utama. 


*Menutup aurat juga adalah salah satu cara kita menzahirkan rasa syukur atas segala nikmat Allah.*


p/s: Walaupun saya tekankan isu aurat perempuan kat sini, yang lelaki pun jangan terlepas pandang jawapan pada soalan kat atas tu ya. 

22 comments:

  1. lelaki ibarat kancil,perempuan ibarat lamborghini..suka.pandai si pencipta yg buat perumpamaan ni.senang nak faham kan..

    ReplyDelete
  2. betul tu.. dulu slalu beli gaun dr kain jenis lycra spandex...tpi semua dh letak dlm kotak.. memang x selesa pkai.. org dok tgk jer...hahaha... insyaallah masih cuba mengubahnyer...

    ReplyDelete
  3. Punyalah hebat perbandingan ustaz melambung tinggi bagi kedudukan kita perempuan bak lamborghini Diablo sedangkan lelaki kancil aje (kesian hihi...) Itulah kena jaga betapa mahalnya kan...

    ReplyDelete
  4. ayut mmg skrg tak nak pkai lycra...ikut bdn...tp skrg mmg musim kain mcm tu...jom bersama..

    ReplyDelete
  5. assalam ujie..yang penting kita jaga auratkan ujie..

    ReplyDelete
  6. Salam Jumaat...
    Menutup aurat tu pun sebenarnya utk menjaga kehormatan...Tapi ramai yg tak faham/sedar tentang tuntutan ini.

    ReplyDelete
  7. sangat setuju, angah sedang berusah memakai baju yang mengitu syariat

    ReplyDelete
  8. bab aurat ni, stp mse ditegur, disebut..tp ramai yg pekakkn telinga, buta kn mata..hrmmmm~

    p/s:suke pakai baju kaler terang..tp tak elok sbenarnye..huhu

    ReplyDelete
  9. nasib lah ita ni jenis yg memang tak minat fesen terkini..dengan baju ntah apa2 ntah..

    masih dengan berbaju kurung..biar lah selekeh pun...

    ReplyDelete
  10. ekkekeke ... haaa amik sedebik kan ..
    dikk akak tumpang nak share kat blog akak ye .. TQ .. ;)

    ReplyDelete
  11. hehehe..igtkan akak nak lebi lambo tadi..hehehe..tapi adab pemakaian memang kena jaga..aritu sy ade perasan perempuan comel bertudung bagai..tapi sayangnya tudung dia jarang..nampak jugak laa rambut yang disinggul kat belakang tu..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  12. fuh lamborghini tuh..
    hahhhaa..
    terbaiklah perbandingan..
    :)

    ReplyDelete
  13. Memang terbaiklah Jawapan UAI tu..^^

    ReplyDelete
  14. insyaallah..sama2 la kita meutup aurat dan menjaga kehormatan diri tidak kira lelaki @ perempuan..

    lama xsinggah ke sini..
    harap kak ujie sihat sentiasa ^^

    ReplyDelete
  15. saya memang suka setiap jawapan UAI... pandai membuat bandingan, orang boleh ingat.

    ReplyDelete
  16. Terima kasih Ujie atas info ini.. Sebenarnya ramai jgk lelaki yg tak fahami maslh ini.. Bagi mrk aurat hanyalah setelah menutup antara pusat dan lutut.

    Dan bagi perempuan pula, ramai yg 'telanjang' wlaupun berudung

    ReplyDelete
  17. thanks sis..insyaallah sama2 kita perbaiki diri ke arah yg lebih baik..amin..

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...