Monday, 21 January 2013

Iwak Lele

IWAK = IKAN
LELE = KELI

Iwak Lele ni bahasa Jawa, bahasa Melayunya Ikan Keli. Cara sebut Lele macam sebut makanan 'Lempeng', bukan macam sebut 'Lempang' ya. 

Saya asalnya tak lalu nak makan Lele ni, sebab rupa parasnya. Terutamanya bahagian kepala Lele yang besar tu. Tambahan lagi sepanjang zaman kanak-kanak dulu tak pernah pulak mak masak ikan ni. Bila nampak kawan-kawan makan, terfikir jugak..apalah yang sedap dengan ikan ni. Lepas kawin, ada jugak hidangan ni kat rumah mertua. Memang tak makanlah, tengok je dah rasa semacam. 

Tapi sejak setahun dua ni, selera dah berubah. Dah boleh makan Lele dan memang suka! Asal ceritanya masa kat rumah mertua, ada nenek sedara yang suka Lele ni. Dia beli banyak dan buang bahagian kepalanya tu. Siap potong dua lagi. Lepas masak (buat Lele goreng), dia bagi saya bahagian ekor dan suruh makan. Saya cuba makan sikit, tanpa membayangkan rupa asalnya. Fuh..sedap rupanya! Lembut dan lemak.

Sejak tu, jadilah saya penggemar ikan Lele ni. Demi isinya yang lembut dan lemak, saya buat-buat tak nampak rupa kepala ikan ni. Tapi belum pernah masak sendiri, pandai membeli je. Lagi pulak suami memang langsung tak lalu ikan air tawar ni. Korang pulak macamana? 


p/s: Tak mau letak gambar masakan Lele, nanti teringin susah pulak nak kena mencari. 

21 comments:

  1. family saya tak makan iwak lele.. tapi saya belajar jugak telan since husband saya makan..hehehe..

    ReplyDelete
  2. lele? sedap tue...husband saya tak makan pun dulu..sekarang, favourite, gara2 saya suka makan depan dia :)

    ReplyDelete
  3. Sy suke tp saiz mst kecik n goreng garing2. Klu idak, mmg kembang gak tekak sy ni. Adehhh...

    ReplyDelete
  4. Ikan yang mesti ambik (selain ikan pari) kalau ada kat kedai makan. Goreng garing, memang togel dikerjakan sampai tinggal kepala & tulang tengah je.

    ReplyDelete
  5. Saya yakin Lele ni sedap rasanya. Sebab boleh dikatakan sape yg penah makan semua akan ketagih. Cuma saya belum ada kekuatan utk cuba. Mungkin kalo ada org tolong potongkan macam nenek awk buat, tak tau la selera pun mungkin berubah kot. Huhu..

    Minggu lepas ada pegi Pecel Lele kat Shah Alam. Restoren jual Lele, tapi saya dok order udang dgn ayam. Tah hapa2.

    ReplyDelete
  6. kalau buat sambal saya suka la..kalaumasak rebus2 saya tak suka..:P

    ReplyDelete
  7. sye pn same mak xpenah masak sbb tak makan ikan darat(org utara pgl ikan air tawar)..tp blakja mkn dgn kwn2..sedap..

    ReplyDelete
  8. saya suka keli goreng berlada tu..masakan negeri sembilan..sedapnya...dulu dok nilai 4 thn dh pandai makan pedas...balik kg x dapat buat sebab kena siang sndiri ikan...saya takut..hikhik

    ReplyDelete
  9. Tak pernah makan..lily pun tak makan ikan air tawar...

    ReplyDelete
  10. assalam ujie..suami acik kalau masuk kedai nasi ayam penyet..mesti mintak iwak lele..acik pulak sotong..nama kedai ayam penyet..tapi tak makan ayam pun

    ReplyDelete
  11. sedap iwak lele goreng garing2 ni..makan dgn kuah kari, ulam cabai..perghhhh.. esok lunch mesti pekena ni. hehe

    ReplyDelete
  12. saya suka jugak iwak lele masak lemak kencur alamak!!!! terkeluar jawa sdh... sedappnya....

    ReplyDelete
  13. sy pun tak makan iwak lele ni.. tak boleh tengok rupa paras nye hehe.. tapi x tau la akan datang kan..

    ReplyDelete
  14. Off course kakak tahu iwak lele sebab itu sebutan keluarga kakak tapi kakak jenis tak rajin mencuba itu yg belum pandai lagi makan. Mungkin kalau ada jumpa lain kali kakak nak cuba macam Ujie dah rasa sekali terus suka...

    ReplyDelete
  15. owh..saya pun tak makan lele nie kak walaupun kat kampung baru ni banyak gak kedai pecal lele yang orang kata sedap..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  16. saya ske yg goreng garing je..yg kuah lembik2 hanya kari.. :)

    ReplyDelete
  17. klu goreng garing then buat sambal. kite suke! hehe :)

    ReplyDelete
  18. yeahh anak jawa ni jugak suke iwak lele sama sambal kencur..fullamaakk..teringat ringat desing kepedasan dan kesedapan sambal itu..

    ReplyDelete
  19. ayut pon mmg peminat iwak lele! :D

    ReplyDelete
  20. Ita langsung tak makn lele ni...sekadar tengok bleh lh

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...